Minden Ami Külföld | Mennyire rossz valójában a helyzet Magyarországon? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Kíváncsi vagy mi a tapasztalat Magyarországon, az egészségügy, az oktatás és az ügyintézés világában? Valóban elkeserítő a helyzet? KATTINTS!

Mennyire rossz valójában a helyzet Magyarországon?

Tényleg ennyire rossz a helyzet Magyarországon, vagy máshol is vannak problémák?
Egy több részes sorozat első része következik, ahol a cikksorozatban összehasonlítjuk Magyarország, Anglia, Dél-Afrika és Tenerife egészségügyi ellátását, oktatási rendszerét és az általános ügyintézést. Ugyanazokra a kérdésekre válaszoltak mind a négy területet illetően a megkérdezettek. Az első részben Magyarországot fogjuk górcső alá venni.

Írta: Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Mi a helyzet a magyar egészségügyben?

Mennyire nehéz vizsgálati időponthoz jutni? Mennyi idő, hogyan lehet időpontot szerezni? Az egészségügyi dolgozók, orvosok, hogy állnak a betegekhez? Mennyire felkészültek az orvosok?

Magyarországon az állami egészségügy esetében egy egyszerűbb vizsgálatra is minimum 3 hét a várakozási idő, és a betegekkel néhány percet foglalkoznak egy összetettebb problémánál is. Időpontra érkezve is bőven van várakozás, akár több óra is. Műtétek kapcsán nem ritka, hogy 3-5 év a várakozási idő, súlyosabb esetben sincsen gyakran kivétel. Időpontot telefonon vagy személyesen lehet kérni, ma már az sem ritka, hogy online kell.

Az orvosok és az ápolók egyik osztályról a másikra járnak, hogy legalább látszatra legyen elég belőlük mindegyik osztályon. Hatalmas tiszteletet érdemelnek, főleg akik még bírják a kialakult orvosi- és néhol nővérhiányt.
Sajnos nem egyszer látni, hogy belefásultak, fáradtak, ezért pedig udvariatlanná válnak sok esetben a betegekkel, hiába van hatalmas tudásuk és tapasztalatuk.  A nővérek és ápolók legtöbbször kedvesek, sokszor hihetetlen segítséget jelentenek az orvosok és a betegek számára is.

Amikor a beteg eljut egy-egy rendelőbe, a rendszer túlterheltség miatt a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldásokat próbálják nyújtani, a több éves rutin és tapasztalat alapján. Sajnos van, hogy vizsgálat nélkül felírnak valami gyógyszert, ami remélhetőleg hatni fog, mert egy teljes kivizsgálás és a diagnózis kiértékelése a kezelésekkel több hónapot venne igénybe. Nem mindig javasolnak plusz vizsgálatot, maximum írnak egy beutalót. Az alternatív gyógymódok lehetősége számukra teljesen tabu mind a mai napig.

Mennyire felszereltek a kórházak, rendelők?

A kórház felszereltség kapcsán pár dél-dunántúli kórház és az osztrák határ mentén lévő intézmények kapcsán tudok írni.
Dél-Dunántúlon az osztályok felszereltek, némelyek felújítottak, tiszták, és átláthatóak. De a legalapvetőbb dolgok hiányoznak, és ki van téve a tábla, hogy a beteg hozzon magával gyógyszert, elemet, kötszert, mérőeszközöket, mert nem tudják biztosítani számára. Egy nagyobb műtétet követően pár nap után haza is küldik a lábadozó betegeket, mert nincs, aki ellássa őket, helyhiánnyal küzd nem egy osztály.

Az osztrák határ környékén ennyire nem súlyos a helyzet, ott is jó állapotúak a kórházak, a felszereltséggel sincsenek gondok, mégis sokan, főleg az ingázók, Ausztiában dolgozók a határ túloldalán lévő kórházat veszik igénybe, mert gyorsabb és hatékonyabb az ellátás. Nagyon sok orvos ment el, vagy ingázik az országhatár túloldalára is, Ausztriába.

A magyar kórházak estében az ott kapott ételekről nem lehet megmondani, hogy mit kapott a beteg, kevés is, egyáltalán nem változatos, és sokszor nem felel meg egy allergia vagy intolerancia esetén sem, erre egyáltalán nem figyelnek. Szerencsés esetben lehet csomagot behozni, vagy a látogatók érkeznek szinte mindig valami meleg étellel nap, mint nap.

A magán egészségügyben egy vizsgálat alsóhangon is 20 ezer forinttól indul, és a színvonal ott is egyre csak romlik, szintén több hetes a várakozás. Ha van konkrét magán egészség biztosítása valakinek, akkor szerencsés esetben 1-2 nap alatt diagnózishoz jut.

Mik a kilátások az oktatásban?

A tanárok mennyire vannak belefásulva a tanításba? Milyen nyomás nehezedik rájuk? A diákok számára a tananyag mennyire használható, életrevaló, érthető?

Magyarországon az oktatási rendszer túlterhelt, mind a tanárok, mind a diákok részéről. A tanárok minden napos kihívásként mennek be dolgozni.  Sok a fizetetlen túlóra, a helyettesítés és a felesleges adminisztratív feladat. A fizetések egy kezdő esetén a minimál bért súrolja, ha valaki régóta a pályán van, ő pedig nem ritka, hogy gyorsan kezd kiégni.

Szerencsére akad olyan pedagógus is, akik hivatásként éli meg a pályát, és teljes odaadással neveli, oktatja a gyerekeket. Ez manapság viszont sajnos már nagyon ritka.

Az osztály létszámok sok helyen 30 felett vannak, de egy gyógypedagógiai intézményben is meghaladják a 10 feletti létszámot. Szinte minden iskolában 5-15 fős pedagógus hiány van, így lassan bárki taníthat bármit, csak valaki menjen be a gyerekekre vigyázni, így az oktatás minősége rettenetesen romlik.

A gyerekek nem értik a tananyagokat, amelyek nagyon elavultak, vagy olyan, mintha nem gyerekeknek írták volna őket. Ezért a tanárok gyakran régebbi könyveket vesznek elő, és rengeteg jópofa segédanyaggal készülnek az órákra, hogy segítsék a gyerekeket a tanulásban, a megértésben, különben nehezen lehet haladni az órákon. Kevés az a tananyag, tartalom, ami a mai gyereket lefoglalná, vagy igazán segítené a megértésben.

Gyakorlatilag egész nap órák vannak, már az alsós osztályokban is nagyon megterhelik a gyerekeket, ezért nem vagy nagyon nehezen tudnak koncentrálni. Nem az életre tanítanak a könyvek, sok a felesleges lexikális tudás, amit a gyakorlatba nem tudnak átültetni.

Mennyire gördülékeny az ügyintézés?

Milyen mértékben terjedt el az online ügyintézés? Mennyire hozzáértő, empatikus egy-egy ügyintéző? Hogyan zajlik az időpont szerzés? Milyen vicces vagy horror sztorid van az ottani bürokráciáról?

Magyarországon az ügyintézési rendszer összességében jó és hatékony, igazából mindenhol van online időpont foglaló rendszer már, és egyre inkább tartják is ezeket az időpontokat. Ügyfélkapun keresztül sok mindent lehet intézni, de a 100%-os ügyintézés viszont ritka, egy-egy dokumentum miatt még mindig elvárt a személyes megjelenés.

Az ügyintézők hozzáállása és tudása már kényesebb téma, amit be lehet tudni a folyamatos törvény és jogszabály változásoknak. Ezeket nehéz követni, és ez sajnos meglátszik az ügyintézés minőségén is.

Tavaly évvégi tapasztalatunk: az autó átíratásánál nekünk kellett az ügyintézőnek elmagyarázni mit kellene csinálni, mert ő még ilyet nem látott.

mennyire-rossz-valojaban-a-helyzet-magyarorszagon-minden-ami-kulfold-3

Tudtad?

Magyarországon az egészségügy, oktatás és ügyintézés területén törekednek a fejlődésre és az innovációra, hogy a lakosság minél jobb ellátást és szolgáltatást kapjon. Te mit gondolsz erről?


Naprakész információra, segítségre lenne szükséged?

Nézz szét szolgáltató partnereink között >>> ezen az oldalon <<< a segítség karnyújtásnyira van!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá