Minden Ami Külföld | Merre mozdult a CANZUK ügye az elmúlt egy évben?
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A CANZUK egy olyan reménybeli együttműködés, mely még mindig csak a kísérleti fázisban tart. TUDJ MEG RÓLA TÖBBET>>>

Merre mozdult a CANZUK ügye az elmúlt egy évben?

Tavaly, nagyjából ugyanebben az időszakban írtunk a CANZUK nevű, egyelőre hivatalos, szerződéses formát még nem öltött együttműködési szervezetről. A társulás lényege Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Királyság kapcsolatainak erősítése lenne, azonban kérdés, hogy a lassú közeledés eljut-e valaha odáig, hogy valódi megállapodás legyen belőle.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Nos, egy biztos, hivatalos papírt a jövőbeni résztvevők azóta sem írtak alá, de lássuk, mi az aktuális állapot.

Mi szól mellette?

A leginkább kézenfekvő válasz erre a kérdésre a közös gyarmati múlt. Ez ugyan a korábbiaknál lazább formában, de még mindig erősen összeköti az országokat. Az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland is egymáshoz sokban hasonlító társadalmi berendezkedéssel, fejlett demokráciával és gazdasággal rendelkezik, nem beszélve a közösen beszélt nyelvről. Ha közelebbről vizsgáljuk meg a kérdést, a CANZUK, valószínűleg sokkal kevesebb bürokratikus lépést és újonnan felállított intézményt igényelne más szövetséghez képest. Összehasonlítva például az EU-val, amelyet egymástól nyelvben, kultúrában, ideológiai téren, vagy akár történelmi fejlődés szempontjából sok esetben nagyon is eltérő nemzetállamok alkotnak. A CANZUK kezdeményezésben részt vevő nemzetközösségi államok ennél sokkal homogénebb csoportot tudnának létrehozni.

Ha egyes gazdaságok globális GDP-hez történő hozzájárulására hegyezzük ki a kérdést, akkor is érdekes kép bontakozna ki egy jövőbeni együttműködésről. Az egyesülés a világ legnagyobb kereskedelmi és gazdasági tömörüléseinek egyikévé tenné a CANZUK-ot, közvetlenül az USA és Kína mögé helyezve, a 3. pozícióba.

Mi szól ellene?

Már az előző cikkben is volt szó róla, hogy a CANZUK kapcsán a kedélyeket sok esetben lehűti, ha a földrajzi távolság kerül szóba. Még a közvetlen szomszédoknak tekinthető Ausztrália és Új-Zéland is minimum 3 órányi repülőútra fekszenek egymástól, a többi ország ennél jóval messzebb. Az egymás közötti árumozgatás így jelentős plusz költségeket ró a gazdasági szereplőkre és ennek a problémának jelenleg nem látszik olcsó megoldása. Vagyis, ha közel is kerülnének egy átfogó szabadkereskedelmi egyezmény aláírásához, kérdés, hogy kinek és hogyan kellene ezt a dilemmát feloldani.

Sok szakértő hívta már fel a figyelmet a fentiekre, nem tagadva, hogy ettől függetlenül szimpatikus számukra a CANZUK, mint elképzelés. Többen közülük vélik úgy, hogy például az Egyesült Királyságnak továbbra is a kontinentális Európa irányába kell elsősorban nyitottnak maradnia. Ez még a Brexit ellenére is így van, egyszerűen, mert kereskedni a földrajzi közelség miatt így logikus és így olcsó.

Könnyen képesek lehetnek tehát felülírni a történelmi barátság koncepciójára épülő terveket a gazdasági és logisztikai realitások.

Az egyes országok kilátásai

Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Királyság eddig is szép számban kötött már egymással két- vagy többoldalú szerződéseket, különböző témákban. Nézzük meg, hogy mik lehetnének egy CANZUK deal ’következményei’:

  • Kanada és az Egyesült Királyság között már jelenleg is, éves szinten nagyjából 20 milliárd angol font értékű kereskedelem bonyolódik. Az egyes árukra kivetett vámok többségét már egy ideje eltörölték, viszont ez a könnyítés nem vonatkozik például a szárnyasokra, húsokra és a tojásra. A brit kormányzat ezen kívül rendszeres tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy pénzügyi szolgáltatóik hozzáférhessenek a kanadai biztosítási és pénzügyi szektorhoz. Egy megállapodás ezeket a kérdéseket rövid úton rendezhetné;
  • Az autóipar az a szektor, mely az Egyesült Királyságból Új-Zéland felé az export legnagyobb részét adja. Azonban a kereskedelmet jelenleg rengeteg szabályozási korlátozás nehezíti, melyek szintén kiiktathatók lennének. Ugyanakkor az új-zélandi kormány régóta reméli, hogy ellenkező irányba megszüntethetők a mezőgazdasági termékeket érintő kereskedelmi korlátok. Ez brit oldalon, végső soron akár az élelmiszerárak csökkenéséhez is vezethetne.
  • Ausztrália az Egyesült Királyság hetedik legnagyobb kereskedelmi partnere. A számítások szerint a CANZUK nyélbe ütése 900 millió fontra emelhetné a kenguruk földje felé irányuló export mértékét. Ezen kívül eltörölhetők lennének olyan, most még érvényben lévő vámok, melyek a pénzügyi és telekommunikációs szolgáltatásokat, vagy a technológiai szektort érintik.

Új fejlemények

Ugyan CANZUK megállapodás továbbra sincs, viszont ettől eltekintve nem telt eseménytelenül a 2022-es év. Pár fontosabb mérföldkő ezek közül:

  • Új-Zéland és az Egyesült Királyság február végén hozta tető alá a két ország közti eddigi legmagasabb szintű együttműködést. Ennek értelmében minden export termék és szolgáltatás vonatkozásában eltörlik az összes érvényben lévő vámot és korlátozást. Emellett nagyban megkönnyítik bizonyos szakmák (pl jogászok és könyvvizsgálók) képviselői számára a munkavállalást;
  • Az Egyesült Királyság és Kanada áprilisban tárgyalásokba kezdett egy új, átfogó kereskedelmi egyezményről. A tárgyalás célja, hogy gyakorlatilag az összes termék kapcsán megszüntesse a vámokat, az ezzel járó hosszadalmas vámeljárásokat és hogy enyhítse a vízumszerzési szabályokat;
  • A CANZUK International májusban olyan közös irányelvek kialakításába fogott bele, melyek a 4 leendő tag reptereit és légitársaságait érintik. Ennek célja a COVID utáni élet megkönnyítése, az állampolgárok szabadabb mozgásának megteremtésével. Az egyik javaslat értelmében például kölcsönösségi alapon gyorsítósávokat hoznának létre a reptereken, ezzel is segítve az utasokat célországuk elérésében;
  • Ausztráliában 2022. májusában választásokat tartottak, melynek eredményeként az eddig kormányon lévő koalíció elveszítette többségét a parlamentben. Az ausztrálok új miniszterelnöke Anthony Albanese lett, aki már júniusban találkozóra hívta Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnököt. A találkozón megegyezés született az ún. Trans-Tasman kapcsolatok, ezen belül is a biztonságpolitikai kooperáció szorosabbra fűzéséről. Ez utóbbi legfőbb oka Kínának, a csendes-óceáni térségben tapasztalt növekvő befolyása volt;
  • Kanada szeptemberben bejelentette, hogy teljes jogú tagja kíván lenni annak a gazdasági társulásnak, mely a csendes-óceáni szigetvilág országainak szorosabb összeköttetését biztosítja a világ többi részével. A CANZUK mellett a társulás tagja még Japán és az USA is;
  • Ausztrália november végén ratifikálta az Egyesült Királysággal kötött új szabadkereskedelmi egyezményét. Az egyezmény néhány igen fontos változást vezet be: az Egyesült Királyság polgárai eddig 18 és 30 éves koruk közt jelentkezhettek az ausztrál Working Holiday vízum (subclass 417) megszerzéséért. A felső korhatárt azonban mostantól 35 évre emelik, illetve a vízumigénylés egész a 36. életév betöltése előtti napig lehetséges lesz. További újdonság, hogy eddig egy második, vagy harmadik Working Holiday vízum megszerzéséhez igazolni kellett 3 vagy 6 hónap, Ausztrália valamely távoli régiójában szerzett, mezőgazdasági munkatapasztalatot. Mostantól ez a kitétel is megszűnik, nagyban könnyítve a jelentkezés feltételein.

Az a fentiekből egyértelműen látszik, hogy a szereplők komolyan veszik a mélyebb integráció irányába teendő lépéseket.

A CANZUK egy olyan reménybeli együttműködés, mely még mindig csak a kísérleti fázisban tart. TUDJ MEG RÓLA TÖBBET>>>

Tudtad?

Egy 2022. februári, egyesült királyságbeli közvélemény kutatás elég egyértelmű eredményt hozott. Megkérdezték az embereket többek között arról is, hogy egy 35 országból álló listából, melyekről van a leginkább kedvező, illetve leginkább kedvezőtlen véleményük. Az első három helyen, sorrendben Ausztrália, Kanada és Új-Zéland végzett. Ha mást ez a végeredmény nem is mutat, annyit biztosan, hogy az angol közvélemény valószínűsíthetően jelentős része a CANZUK nemzetek polgárait érzi magához legközelebb.


Forrás(ok):


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá