Minden Ami Külföld | Megmozdult az emberek lába alatt a föld Új-Zélandon - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Amikor a föld megmozdul a lábunk alatt, nem tudhatjuk mi következik. Új Zélandon többen újra földrengést tapasztaltak, MI JÖHET MÉG? >>>
15 February 2023

Megmozdult az emberek lába alatt a föld Új-Zélandon

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése alapján 5,7 erősségű földrengés hipocentruma az északi- és déli szigetet elválasztó Cook-szoros alatt mintegy 48-50 km mélyen volt. Az új-zélandi GeoNet országos földrengésfigyelő központ azonban 6,1 erősségű rengésről számolt be Wellington közelében.

Írta: Niki – Minden Ami Külföld
Amikor a föld megmozdul a lábunk alatt, nem tudhatjuk mi következik. Új Zélandon többen újra földrengést tapasztaltak, MI JÖHET MÉG? >>>

A földrengés a GeoNet szerint Paraparaumu várostól 50 kilométerre északnyugatra, az Északi-sziget egyik városától északnyugatra történt. A szemtanúk szerint elég erős rázkódással kezdődött, azután pedig még vagy fél percig folyamatos rengés következett.

Új-Zélandon cunami nem várható

A földrengésre azután került sor, hogy a Gabrielle ciklon végigsöpört az országon súlyos és pusztító földcsuszamlásokat, valamint halálos áradásokat okozva. Viszont cunami nem várható, erre riasztást nem adtak ki, az esetleges károkról egyelőre nem érkezett jelentés. de az új-zélandi lakosokat arra figyelmeztették, hogy utórengések esetén feküdjenek a földre, húzódjanak fedezékbe, védjék a fejüket és a nyakukat, és erősen kapaszkodjanak meg valamibe.

A GeoNet jelentése szerint a földrengés “hosszan tartó, erős rengést okozott, amelyet széles körben érezni lehetett az Északi-szigeten és Marlborough régióban. Nehéz időszak ez a (North) Island számára” – írta a jelentés.

A földrengés 48 km mélységből keletkezett, ezért volt szélesebb körben és erősebben érezhető – jelentette a GenoNet.

A második földrengés

Nem állt meg egynél, hisz a következő, második rengés 78 km mélységben bekövetkezett 4,0 erősségű földrengést alig több mint 20 perccel az első után regisztrálták, ami az első jelentések után egy órával közel 4000 ember által érzékelt gyenge rengést eredményezett. Az elmúlt héten naponta több, különböző erősségű földrengést jelentettek Új-Zélandról, amelyek erőssége 1,5 és 5,0 között mozgott a különböző helyszíneken.

Hivatalosan egyenlőre mintegy 14 000 embert tartanak elérhetetlennek, és négy ember halálát, köztük egy gyermekét is megerősítették.

A legnagyobb városban, Aucklandben és a Déli-szigeten fekvő Christchurchben is érezték – számolt be a New Zealand Herald.

Amikor a föld megmozdul a lábunk alatt, nem tudhatjuk mi következik. Új Zélandon többen újra földrengést tapasztaltak, MI JÖHET MÉG? >>>
Nem csupán a földrengés, de áradások is súlytották Új-Zélandot.
Képforrás: India Times

Új-Zéland és a Tűzgyűrű

Az ötmillió lakosú szigetország az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn, vagyis egy szeizmológiai törésvonalon fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. 2011-ben például súlyos földrengés rázta meg a Déli-szigeten lévő Christchurch városát, amikor is a 6,3-as földmozgás 185 ember életét követelte és lerombolta a belváros nagyrészét.

Új-Zéland és a 2011-es földrengés

Új-Zéland déli szigetének legnagyobb városa Christchurch. A toronyházakkal zsúfolt, mégis csodaszép, század eleji épületekkel díszített belváros szinte teljes egészében megsemmisült a 2011 február 22-én történt 6,3 erősségű földrengés miatt. A rengés epicentruma akkor a városközelben volt, ezért volt akkora a kár és rombolás, hisz több épület összedőlt, lángra gyúlt, régi épületek semmisültek meg. 250 ember veszítette életét és 50 embert tartottak eltűntként. A város rettenetesen nehezen heverte ki az eseményeket, az egykor nyüzsgő belváros az utána következő években szellemvárossá vált.


Tudtad?

Mostanában többfelé is rengett a föld. Törökországban is jelentős károkat okozott a 7,8 manitúdójú földrengés, és nem sokkal ezután Romániában is rengett a föld. A sajtó egy részében felröppentek a hírek, hogy akár rengések sorozata is érkezhet, és láncolatszerűen majd akár Magyarországra is elérnek. Erről azonban szó sincs, a rengések közt nincs feltétlen ok-okozati összefüggés. Ne dőlj be a szenzációhajhász címeknek!


Forrás(ok):

7news.com.au


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá