Minden Ami Külföld | Vízumlottó Ausztrália - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ausztrália véletlenszerű kiválasztásos vízumlottó programot indít hamarosan, esélyt állandó tartózkodási engedélyhez. KI JELENTKEZHET? >>>

Vízumlottó Ausztrália

Ausztrália évente 3000 külföldi munkavállalónak biztosítana beutazást az országba egy új törvényjavaslat keretében, hasonlóan az USA zöldkártya programhoz.

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

A szerencsés nyertesek nem csak az Ausztráliába történő beutazásra kapnak így lehetőséget, hanem egyúttal utat az ausztrál állampolgársághoz!

Zöldkártya lottó

Az ausztrálok egyértelműen az Egyesült Államokban használt zöldkártya lottó rendszerét kívánják adaptálni, mely program régóta bevált és egyértelműen jól működik. A vízumlottó sorsolással Ausztrália úgy döntött, évente 3000 külföldi munkavállalót sorsol majd és kínál nekik tartózkodási engedélyt. Emellett figyelembe vették Új-Zélandon néhány elérhető programját is, így a kormány azt mindenképp fontosnak tartotta, hogy véletlenszerű kiválasztás legyen, hogy a lehető legigazságosabb lehessen.

Ausztrál vízumpolitika

Az évtizedek óta folytatott vízumpolitikájuktól most elrugaszkodva a kormány véletlenszerű kiválasztásra hagyatkozva rövidesen megnyitja a vízumlottó programot a csendes-óceáni térségből érkező emberek előtt. A szerencsés kiválasztottak állandó tartózkodási engedélyre pályázhatnak és engedélyezik, hogy családjukat magukkal vigyék. A kétlépcsős program azonban megköveteli, hogy a szerencsés kiválasztottak 18 és 45 év közötti életkorúaknak kell lenniük, vízummegadás előtt rendelkezzenek ausztrál munkaajánlattal, alapvető angol nyelvtudással és teljesítsenek egy egészségügyi állapotfelmérőt.

Ausztrál vízumlottó

A tervek szerint a vízumlottó program júliusban indul, és a regionális vezetőkkel a jövő heti Csendes-óceáni Szigetek Fóruma előtt tárgyalnak róla, ahol Penny Wong külügyminiszter képviseli majd Anthony Albanese miniszterelnököt, miközben Kína térségbeli befolyása miatt fokozottan érzékenyek a helyzetre. Albanese és Wong a tavalyi választások után nagyszabású diplomáciai erőfeszítéseket tettek a térségbeli kapcsolatok javítására, miután az előző kormány alatt feszültségek alakultak ki.

Pat Conroy nemzetközi fejlesztési és csendes-óceáni miniszter szerint a törvénytervezetet csütörtökön terjesztik a szövetségi parlament elé azzal a fogadalommal, hogy Ausztráliában olyan közösségeket építenek ki, amelyek erős kötődéssel rendelkeznek a régióhoz. Úgy nyilatkozott, hogy ez az első alkalom, hogy az állandó migrációs keretük egy részét egy adott régiónak juttatják – ami forradalmi lépés, hiszen szeretnék kiépíteni és szorosabbra fűzni az emberek közötti kapcsolatokat a csendes-óceáni térséggel, így ez a vízumprogram lesz ennek az egyik legjobb módja.

Ausztrália véletlenszerű kiválasztásos vízumlottó programot indít hamarosan, esélyt állandó tartózkodási engedélyhez. KI JELENTKEZHET? >>>
Anthony Albanese miniszterelnök tavaly júliusban a Csendes-óceáni Szigetek Fórumán a Fidzsi-szigeteken (kép: Joe Armao)

Ausztrália azonban felismeri, hogy ezen bevándorló csoport tagjai alacsonyabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkezik majd, mint a tipikus, állandó bevándorlók, ezért fontosnak tartják, hogy ez a csoport megfelelő szociális támogatásban részesüljön, így ők azonnali hozzáférést kapnak majd például a Medicare-hez vagy a családi adókedvezményhez, hogy maximális támogatást nyújtson nekik Ausztrália abban, hogy felépíthessék ott életüket.

Ausztrália véletlenszerű kiválasztásos vízumlottó programot indít hamarosan, esélyt állandó tartózkodási engedélyhez. KI JELENTKEZHET? >>>
Ishmael Kalsakau vanuatu miniszterelnöke Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel a canberrai Parlament Házban (kép: Alex Ellinghausen)

A jövő

Az új vízum átalakítja Ausztrália állandó csendes-óceáni munkaerő-mobilitási rendszerét, és gyakorlatilag megszünteti a nemzeti párt önálló mezőgazdasági vízumra vonatkozó tervét, mivel azt a meglévő csendes-óceáni programokba illeszti. A csendes-óceáni országok vezetői egytől egyig támogatják az új vízumot, hisz ez jó módja a régió gazdasági problémáinak megoldására. A csendes-óceáni szigetországok mindegyike kötődik Ausztráliához. A többség szerint az, hogy a csendes-óceáni szigetek állampolgárai magukkal vihetik majd családjukat és Ausztráliában élhetnek, segíteni fog más perspektívát nyújtani a vízummal rendelkezőknek. Megtapasztalhatják Ausztrália értékeit és kultúráját, átvehetik a munkamorált is, hogy másképp láthassák a világot és azzal, hogy más helyre költözhetnek, jobb jövedelemre tehetnek szert és jobb lehetőségekre gyermekeik számára az oktatás és szakmai nevelés tekintetében.


Mi, magyar állampolgárok azért reméljük, hogy ez a kezdeményezés a jövőben akár olyannyira követi majd az amerikai zöldkártya lottó programot, hogy nem csak a csendes-óceáni régióból érkezőknek, de a világ bármely részéről jelentkezhetnek majd. Figyelemmel követjük az eseményeket és azonnal ismertetjük Veletek, ha bármi információnk lesz erről.


Tudtad?

Magyarországon évente átlagosan 20-22  ezer  ember nyújtja be a jelentkezést az amerikai zöldkártya lottóra, és körülbelül 200 embert sorsolnak ki, melyből végül csak 90-100-an kapnak kézhez zöldkártyát!


Forrás(ok):

The Sydney Morning Herald

ABC News


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá