Minden Ami Külföld | Mire számíts mikor külföldre költözöl? Elhagyatottságra - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Elhagyatottság. Olyan ridegül hangzik. És úgy is érződik. Ezért fontos, legyen támogatásod mikor külföldre költözöl. VALAKI, AKI MEGÉRT.

Mire számíts mikor külföldre költözöl? Elhagyatottságra

Elhagyatottság. Olyan ridegül hangzik. És úgy is érződik. Ezért fontos, legyen támogatásod mikor külföldre költözöl. Valaki, aki megért.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Mire számíts külföldön mikor kiköltözöl? Magányra. Meg nem értettségre. Értetlenségre. A „nem tudom megértetni magamat”-ra. A honvágyra. A hiányra. Emberek. Ízek. Szagok. Hangok. Érzések. Nem mind, nem mindig és nem egyszerre. De várhatóan elő-, előbukkannak majd. Egyedül vagy csőstül. Hullámokban. Hegyekben és szakadékokban. Idővel csendesednek majd. Remélhetőleg. Viszont addig is túl kell élni. Vagy talán jobb lenne meglovagolni a hullámait? A hullám, ha ellenállsz, nagyot csap. Fájóan nagyot. És gyakran még a talajt is elveszted a lábad alól. Ha ráfekszel és hagyod magad kicsit sodorni, talaj egy ideig ugyanúgy nem lesz, de általad kontrolláltan. Hol tesz le? Magad sem tudod. Egyik esetben sem. De ha meglovagolod, több esélyed van fent maradni. Hogyan? Számíts rá. Készülj rá. Ismerd fel, hagyd magad himbáltatni, és fogj szilárd talajt. Újra, és újra, amíg egyre kisebbek lesznek a hullámok.

Mire számíts mikor külföldre költözöl? Erről szól új sorozatunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

ELHAGYATOTTSÁG

Amennyiben azt hitted, a váratlan helyzetekkel, a meg nem értettséggel, az értetlenséggel és a magánnyal letudtuk a listát, sajnálom, tévedtél. Ezek ugyan külön-külön is repkednek körülötted, de össze is tudnak adódni. És akkor az már, a sok jobb horog és balegyenes után, jó eséllyel egy övön aluli ütés lesz.

Azért írok róla, hogy tudj rá készülni. Akkor is, ha végül veled nem fog megtörténni, attól még készülhetsz rá. Kenyeret nem kér 😊 de adott esetben sokat segíthet, hogy számítottál rá. Legalább részben. Elsősorban ezért írok róla.

Őszintén remélem, hogy nem fog jönni, nem fog rád törni az elhagyatottság érzése. Ha mégis jön, tudd, sajnálom. Szutyok egy érzés.

Viszont nem baj. Nem dől össze a világ. Egyedi ugyan annyiban, hogy akkor és ott csak Te érzed, de nagyon sokan előtted is már, máshol és máskor kaptak belőle. Ahogy mások és máskor, szintén fognak vele találkozni majd. Ne szégyelld magad miatta. Nincs miért.

Miért jön?

A miért jön egy fontos, ámde nehezen megválaszolható kérdés. Szokás szerint, valószínűleg többtényezős egyenlettel állunk szemben. Hogy miktől függhet?  A lenti lista korántsem teljes és nem biztos, hogy mindegyik vonatkozik vagy vonatkozni fog rád.

Jöhet azért, mert túl sok. Túl sok mi? Minden, ami történik körülötted és veled. Minden, amire reagálnod kell. Legalábbis lehetőleg egy pillanatnyi lélegzetvétel után, gyorsan végig gondolva a helyzetet, a lehetséges válaszaidat. Hogy ne automatikus reakció legyen, hanem – legalábbis valamennyire – átgondolt reagálás. És ez, tetszik vagy sem, fárasztó. Főleg az elején. Főleg egy idegennyelvi környezetben.

Aztán jöhet azért is, mert sok lesz az értetlenség, amivel találkozol. Tudod, mindenkinek van egy pohara. És az túl tud csordulni. Mint mikor a totyogósodnak ötszázhúszezredszer magyarázod el, hogy nem, nem nyúlunk a konnektorba. És ötszázhúzezeregyedszerre is megteszi. Mert csak. És tombol benned, hogy érteni akarod miért nem érti… aztán elengeded.

Na, ezt konvertáld át felnőttekre, ismeretlen – legalábbis nem annyira jól ismert -, környezetre, és spékeld meg a nyelvi nehézségekkel. Nem azzal, hogy te mondod ő meg (még, korától fogva) nem érti. Hanem azzal, hogy mondod, ő érteni akarja, de mégsem érti, visszakérdez, de nem érted. Mindez időnként egy végtelennek tűnő ciklusba is fordulhat. Azt hitted, a kisgyerekkel nehéz, megértetni vele dolgokat, szabályokat? Arra jó lehet, hogy vissza tudsz gondolni: azt is túlélted. Szóval ezt is túl fogod. Egyébként az elengedés, mint kulcsszó, sokat segíthet.

Mi jöhet még?

Ahogy telnek a napok, és egyik kihívásból csöppensz a másikba, az egyik meg nem értettségből a másikba, fáradsz. Nem csak mentálisan, hanem valószínűleg érzelmileg is. És nincs egy váll, amin jólesően kisírhatnád magad. Nincs egy fül – mert ha van, akkor a párodat igyekszed kímélni -, ami szabatos anyanyelvi fogalmazásodat megérteni. Káromkodni szabad. Van az a szint. Jó hírem van viszont. Ha a káromkodás segít, hajrá. Nagy valószínűséggel úgyse fogják érteni 😊

Tehát ugye ott a magány is. Mert egyedül bóklászol, próbálsz utat és megoldást találni, a fájdalmaidat és a veszteségedet enyhíteni – és nincs kivel. Nincs kinek panaszkodni. Mármint persze, panaszkodni lehet, na de olyan, aki tényleg megért, olyan ritka, mint a fehér holló. És nagy kincs.

Mert miért? Hát mert aki otthon maradt, az azért nem ért igazán meg. Nem tudja milyen. Meg a válla is egy-két-sok határral arrébb van. Aki itt van, az meg két ok miatt nem feltétlenül tudja átérzni a helyzeted. Mindkét esetben közös, hogy nem ismeri a kultúrádat. Azt, ahonnan jössz, ahogy látod a világot. Meg hát, ott vannak a nyelvi korlátok. Akár mindkét oldalról.

Az egyik típus az, aki itt nőtt fel, akár ebben a városban élte le egész életét. Ő nem tudja milyen országot váltani. Az, aki szintén ideköltözött máshonnan, másik kultúrából, sőt, talán másik elsődleges nyelvet is beszél, pont mint te – ő valószínűleg jobban át tudja érezni a helyzeted. De ő sem a te kultúrádból jött, és nem a Te nyelvedet beszéli. És ha mázlid van, találsz valakit, aki abból a kultúrából való mint Te és egy az anyanyelvetek. Az a szerencsés, ha ő már előbbre tart nálad. Akkor tud támaszod lenni.

A gödör alja

Akármennyire is jó és szép kint, ezek miatt érezheted úgy magad, mint aki teljesen egyedül van egy ismeretlen világban. Ahol nem ért semmit és senkit, és ahol senki nem érti meg őt.

Ne ijedj meg. Van ilyen. Ilyenkor jön a „Tarts ki” meg a „Kérj segítséget”. Hogy kitől? Attól, aki akár egy icipicit is megért. Mert ő is kiköltözött oda. Mert egy anyanyelvet beszéltek és ismer jól, akkor is, ha a helyzeted nem feltétlenül érti. Vagy olyantól, aki akár valahol máshol él, de tudja milyen kiköltözni. Még ha azt nem is pontosan tudja, oda milyen, hogy milyen kihívásokkal jár, azt igen. És többön át is evickélt már.

Ezért is vagyunk. Hogy segítő kezet nyújtsunk. Főleg virtuálisat, de emlékszel mit mondtam? Aki egy icipicit is megért, attól kérj segítséget. És fogadd is el.

Fel fogsz állni. Mert fel tudsz állni. Mi tudjuk. Mi hiszünk benned. Itt az ideje neked is hinni önmagadban.

Van, aki segít! Zsuzsa praktikáival élményszerű önismereti útra indulhatsz, és előbb térhetsz a tudatosság útjára, mint gondolnád! >>>

Timi saját maga által kidolgozott coaching módszerrel támogat, és borotvaéles pontossággal világíthat rá a megoldáshoz vezető útra. >>>


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá