Minden Ami Külföld | Mire számíts mikor külföldre költözöl? Fejlődésre - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A fejlődés fájdalmas. Ellenben hasznos. És bár nem hinnéd, mire ide eljutottál, sokat fejlődtél Te is. Többet mint gondolnád. TÁMASZKODJ RÁ!

Mire számíts mikor külföldre költözöl? Fejlődésre

A fejlődés fájdalmas. Ellenben hasznos!

És bár nem hinnéd, mire ide eljutottál, sokat fejlődtél Te is. Többet mint gondolnád. Támaszkodj rá!

andi – Minden Ami Külföld

Mire számíts külföldön mikor kiköltözöl? Magányra. Meg nem értettségre. Értetlenségre. A „nem tudom megértetni magamat”-ra. A honvágyra. A hiányra. Emberek. Ízek. Szagok. Hangok. Érzések. Nem mind, nem mindig és nem egyszerre. De várhatóan elő-, előbukkannak majd. Egyedül vagy csőstül. Hullámokban. Hegyekben és szakadékokban. Idővel csendesednek majd. Remélhetőleg. Viszont addig is túl kell élni. Vagy talán jobb lenne meglovagolni a hullámait? A hullám, ha ellenállsz, nagyot csap. Fájóan nagyot. És gyakran még a talajt is elveszted a lábad alól. Ha ráfekszel és hagyod magad kicsit sodorni, talaj egy ideig ugyanúgy nem lesz, de általad kontrolláltan. Hol tesz le? Magad sem tudod. Egyik esetben sem. De ha meglovagolod, több esélyed van fent maradni. Hogyan? Számíts rá. Készülj rá. Ismerd fel, hagyd magad himbáltatni, és fogj szilárd talajt. Újra, és újra, amíg egyre kisebbek lesznek a hullámok.

Mire számíts mikor külföldre költözöl? Erről szól új sorozatunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

FEJLŐDÉS

Miután jól kiveséztük a fájdalmasabbnál fájdalmasabb kihívásokat, nézzük meg a helyzet jó oldalát. Mert az is van. Tudod, ahol van árnyék, ott van világosság is valahol.

Külföldre költözés – magasságok és mélységek

A külföldre költözés magasságokkal és mélységekkel jár. Azt gondolhatnánk, hogy ezek egymás után jönnek, de nem feltétlenül. Mert miközben meglovagoljuk az „új élet” pozitív hullámait, szenvedhetünk a meg nem értettség és veszteség völgyében. A kettő nem oltja ki egymást. Viszont megférnek egymás mellett. A mi dolgunk az, hogy mindkettőt a helyén kezeljük. Mindkettőt a saját helyén.

A pozitívumokat élvezzük. Töltődjünk fel velük. Gyűjtsünk kellemes élményeket és emlékeket. Raktározzuk el őket. Jól jönnek majd ínséges időkben. A mélységeket meg… szerintem megtagadni és letagadni nem feltétlenül hasznos. Ugyanis attól, hogy a szőnyeg alá söpörjük, nem fognak eltűnni.

Van-e fejlődés fájdalom nélkül?

Mikor nagyon lent vagyok, és sikeresen túljutottam a „miért éppen én?” „már megint, de miért?” és az „ennek soha nem lesz vége?” kesergőimen, arra szoktam gondolni, hogy milyen az izmainkat edzeni.

Mert lemegyünk az edzőterembe, elmegyünk futni, sétálni, biciklizni, vagy bármilyen más sporttevékenységet végezni. Egy-egy kiadósabb edzés után hogy érzik magukat az izmaink? Fáradtan. És másnap? Gyakran izomlázasan. Mégis miért csináljuk? Mert nőnek az izmaink. Erősödnek.

És szerintem ez így működik a mentális és érzelmi „izmainkkal” is. Gondoljunk csak bele. Hány és hány szintet megugrottunk, hogy kiköltözhessünk külföldre? Egyiket a másik után. A végére belejöttünk már az ugrálásba 😊

Megszoktuk, hogy jönnek a megoldandó feladatok. Megtanultunk tervezni. Aztán a váratlan helyzeteket is kezelni. Mindig kellemes volt? Alig hiszem.

Aztán szembenéztünk a távozók fájdalmával – izgalommal telve, mégis (valószínűleg) könnyes szemmel intettünk búcsút és öleltük meg az otthon maradottakat az induláskor. És ezt is túléltük. Ezt is megugrottuk. Ezt is „beépítettük”, ezek az „izmaink” is erősödtek.

Tartsuk a szemünket a célon

Minden egyes újabb kihívásnál felmerülhet, a „miért, már megint” valamilyen formában. Ami egyúttal két fontos dolgot is sugall. Egyrészt észrevettük, hogy van megoldandó feladat. Lehetőleg még idejekorán. Ugyanis hasznos, ha nem akkor észleljük mikor már benne vagyunk a sűrűjében, mert minél korábban detektáljuk annál több időnk lehet megoldást találni és általában kisebb beavatkozások is elegendőek hozzá.

Másrészt, a „megint” azt hangsúlyozza, hogy nem az első problémahalmaz az, amivel most megint épp szembenézünk. A „megint” azt is jelenti, hogy az előzőeket sikeresen átvészeltük, megoldottuk, különben nem lenne az aktuális. Azaz képesek vagyunk megoldást találni.

Ne menjünk el szó nélkül azon esetek mellett azért, melyek megtörténtére nulla ráhatásunk van. Ott tartsuk azt szem előtt, hogy bár azzal, hogy megtörtént nem tudunk mit tenni, de az, hogy hogyan reagálunk rá, az a mi kezünkben van. És itt lép színre a fejlődés motorja: a változás.

Változzunk vagy ne változzunk? Változni fogunk

Mert ugyan történt ami történt, lereagáltuk ahogy lereagáltuk, de rajtunk áll, hogy ezzel az egész történéssel mihez kezdünk. Használjuk-e önmagunk jobb megismerésére. A gondolkodásmódunk feltérképezésére. A mozgatórugóink feltárására. A javítandó pontok meghatározására. Az új vonalak, utak, kiépítésére. Ez a tudatos változás.

Mert teszik vagy sem, a külföldre költözéssel változni fogunk. Meg fog változtatni bennünket, valamennyire mindenképpen. Akkor is, ha betonszilárdan állunk. Mert hat ránk. Akkor is, ha túlságos merevségünk folytán végül a visszaköltözés jut osztályrészül. Akkor is kint jártunk. Jártunk kint. Ha más nem, az eső mosott és a szél fújt bennünket.

Ennél azért szerintem hasznosabb, ha legalább valamennyire tudatosan állunk hozzá a változáshoz. Ha mást nem is teszünk, de időnként megállunk és megvizsgáljuk magunkat. Jé, ez az izmom jobban látszik. Hú, és innét lement egy kis zsír. És örülünk neki. Aztán egyszer csak vesszük a bátorságot és felkutatjuk azt is, mikor és hogyan történtek ezek a változások. Egyre és egyre jobban megismervén az új önmagunkat.

Mindamellett, talán az a legjobb, ha számítunk a változásra. A fejlődésre. Nem mondom, hogy mindig mellszélességgel álljunk bele, mert bár mondani könnyű, de csinálni tudom, hogy nem. Csak igyekezzük a kihívások és az élettől kapott pofonok minél nagyobb részét fejlődési lehetőségnek tekinteni. Akkor is ha nem ér, hogy megtörtént. Meg nem ér, hogy velünk. Nem fair, hogy megint nekünk kell saját magunkkal kezdeni valamit.

Ahogy lépegetünk azonban egyik kockakőről a másikra, küzdjük le egyik kihívást a másik után, erősödünk váratlan és nem annyira váratlan helyeken. És az egész végén mi leszünk jobbak, mi leszünk jobban – önmagunkkal.

És ha segítség kell, számíthatsz ránk, itt vagyunk!

Új élethelyzet? Kihívások sora? HOZD KI BELŐLE A LEGTÖBBET! Akár országváltás, akár karrierváltás, főleg egy idegen országban, Nóra segítségedre lesz! >>>

Még csak kacérkodsz a külföldre költözés gondolatával és nem vagy biztos benne, mi a legmegfelelőbb választás számodra?

Keresd Nikit bátran! >>>


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá