Minden Ami Külföld | Mire számíts mikor külföldre költözöl? Magányra - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Fájdalmasan ismerős szó a magány, mind megtapasztaltuk már. Külföldre költözés után ez hatványozottan jelentkezhet. KÉSZÜLJ RÁ

Mire számíts mikor külföldre költözöl? Magányra

Magány. Fájdalmasan ismerős szó, mind megtapasztaltuk már. Külföldre költözés után ez hatványozottan jelentkezhet. Készülj rá.

andi – Minden Ami Külföld

Mire számíts külföldön mikor kiköltözöl? Magányra. Meg nem értettségre. Értetlenségre. A „nem tudom megértetni magamat”-ra. A honvágyra. A hiányra. Emberek. Ízek. Szagok. Hangok. Érzések. Nem mind, nem mindig és nem egyszerre. De várhatóan elő-, előbukkannak majd. Egyedül vagy csőstül. Hullámokban. Hegyekben és szakadékokban. Idővel csendesednek majd. Remélhetőleg. Viszont addig is túl kell élni. Vagy talán jobb lenne meglovagolni a hullámait? A hullám, ha ellenállsz, nagyot csap. Fájóan nagyot. És gyakran még a talajt is elveszted a lábad alól. Ha ráfekszel és hagyod magad kicsit sodorni, talaj egy ideig ugyanúgy nem lesz, de általad kontrolláltan. Hol tesz le? Magad sem tudod. Egyik esetben sem. De ha meglovagolod, több esélyed van fent maradni. Hogyan? Számíts rá. Készülj rá. Ismerd fel, hagyd magad himbáltatni, és fogj szilárd talajt. Újra, és újra, amíg egyre kisebbek lesznek a hullámok.

Mire számíts mikor külföldre költözöl? Erről szól új sorozatunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

MAGÁNY

Külföldre (el) költözés után a magány, az sajnos nagyjából elkerülhetetlen. Ez van. Vagy akár mondhatom úgy is: ezt a békát le kell nyelni. Vele jár.

A félreértések elkerülése végett, akkor is felüti a fejét mikor a családoddal együtt költözöl. Legyél bár gyerek, áttelepülvén a szülőkkel és esetleges testvérekkel. Vagy szülő, letáborozván az új helyen a pároddal és a gyerek(eite)kel.

Mert az okés, hogy egymásnak ott vagytok. Támogatjátok egymást ti szülők, meg a gyerekeket. De nagyjából itt vége is első körben. Ott vagytok ti – és ti. Előbb utóbb uncsi lesz, bár lehet, hogy még ennek beköszönte előtt belefuttok abba a problémába hogy ugyanabban a hajóban eveztek, így nem igazán tudjátok egymást kimenekíteni belőle.

Milyen hajóban, kérdezed? Veszteségérzés, gyász, honvágy, az ismeretlen terep kihívásai, a bizonytalanság – emlékszel még a meg nem értettségre és a megértési nehézségekre? Megosztanád a problémáidat, de aztán rájössz, hogy ők is nagyjából ugyanazon mennek keresztül. Egy idő múlva annak meg nem sok teteje van, hogy egymásnak jajongtok ugyanazok miatt.

Ugyanis, mégha eltérő méretben is, de ugyanabban a cipőben jártok. És eljöhet az a pillanat, amikor úgy érzed megfulladsz (átvitt értelemben), mert nincs oxigéned, és / vagy úgy érzed túl nagy a nyomás rajtad és nem tudsz levegőt venni. Kiadnád, leraknád, megszabadulnál tőle – de nem tudod hova rakni. Kinek átadni. Kire ráborítani.

Na ilyenkor, nagyon nagyot tudni a magány érzése. Főleg, ha egyedül vágtál neki, vagy ha a párkapcsolatotok esetleg nem állta ki a költözés idővel összekombinált próbáját.

“Szükségem van valakire!”

Fájdalmasan ismerős szó a magány, mind megtapasztaltuk már. Külföldre költözés után ez hatványozottan jelentkezhet. KÉSZÜLJ RÁ

– ordíthatod ezt csendes magányodban, és teljesen igazad van. Tényleg szükséged van valakire. Ezért (is) hasznos hasonszőrűekkel kapcsolatot ápolni. Elsősorban olyanokkal, akik a külföldre költözésen már jócskán túl vannak. Megtelepedtek. Megragadtak. Túlélték.

Számu(n)kra nem pusztába kiáltott szó lesz a segélykiáltásod. Értjük és megértjük. Nem nézünk le, nem cikizünk miatta. Átéltük mi is. Értünk is nyúltak anno segítő kezek, így most mi is tudunk támaszt nyújtani. Neked. Nektek.

Nem fogjuk helyetted megoldani a problémáidat. Nem is tudjuk. De átérezni, ha nem is a maga teljességében, de kicsit át tudjuk. Voltunk hasonló helyzetben. Azt is tudjuk, mekkora bátorság szükségeltetik segítséget kérni! Mert a szégyen nagy úr. Mert milyen is az optikája annak, egy külső szemlélő számára, hogy kiköltöztél a nagy kánaánba, aztán itt sírsz? Azonban aki megjárta már azt az utat, az érti. Ezért sem árt, ha még költözés előtt elkezded építeni azt a kört, akiknél utána, mikor szükséged van rá, meghallgatásra találhatsz majd.

Keress és találj: vedd számba a meglévő barátaidat, gyerekkori haverokat akikkel él még valamilyen kapcsolat vagy fel tudod éleszteni. A családban van-e bárki akire számíthatsz e téren? Keress fórumokat, csoportokat, honlapokat, ahol költözöttek és költözés előtt állók osztják meg félelmeiket, kérdéseiket, reményeiket és támogatásukat. Például itt vagyunk mi is, a Minden Ami Külföld csapata 😊


Segítséget kérni nem szégyen, jó praktikákkal pedig sokkal hamarabb térhetünk a tudatosság útjára! Kiút a hontalanságból >>>

Már magadra sem ismersz? Andrea nagyban segíthet a magány feldolgozásában, főleg ha úgy érzed elveszett a biztonságérzetet és a stabilitásod. NE LÉGY MAGÁNYOS KÜLFÖLDÖN! >>>

Építs ismeretségeket

Próbálj meg megismerni több embert. Lehetőleg többfélét. Beszélgess, tegyél fel nyitott kérdéseket. Hallgass, kérdezz vissza, válaszolj. Szólíts meg embereket a munkahelyen, az iskolában, vagy akár a buszon azt, akivel minden egyes reggel együtt utazol – figyelembe véve a kulturális és társadalmi szokásokat és elvárásokat!

Adj időt. Magadnak is és nekik is. Megismerni a másikat időbe telik. Még a felületes ismeretségekhez is idő kell. Fogadj el segítséget ha adnak, és adj ha tudsz. Ha nem is pont neki, valaki másnak.

Keress hobbicsoportokat, csatlakozz önkéntesekhez, nem lehetetlen beszédbe elegyedni a többi anyukával vagy apukával miközben az iskolánál várjátok együtt a gyerekeket.

Ne várj el lehetetlent

Mindeközben tartsd észben, hogy ne várj el lehetetlent. Lehet ismerősöket találni, haverokra szert tenni, barátokat szerezni. De ne várd el, hogy ugyanolyan mély és sokrétű barátságok legyenek, mint amiket otthon hagytál.

Szóltam, hogy magányos menet lesz, ugye?

Ezért sem árt, ha nem égeted fel a hidakat magad mögött. Gondolok itt az otthoni barátokra és ismerősökre. Esélyes, hogy lesznek akik le fognak kopni, vagy meg fog nagyon lazulni a kapcsolat – a távolság, az esetleges időeltolódás, a változások amiken Te keresztül mentél, ők meg nem – nem feltétlenül a kapcsolatfennmaradás malmára hajtják a vizet.

Tégy meg minden tőled telhetőt és a többit bízd rájuk. És közben építs új ismeretségeket, új barátságokat. Legyen támaszod. Akkor is ha fizikailag nem ott van jelen, a megértő fülek és az együttérző szívek rengeteget tudnak enyhíteni a magányodon.

Segítséget kérni nem szégyen, jó praktikákkal pedig sokkal hamarabb térhetünk a tudatosság útjára! Kiút a hontalanságból >>>

Már magadra sem ismersz? Andrea nagyban segíthet a magány feldolgozásában, főleg ha úgy érzed elveszett a biztonságérzetet és a stabilitásod. NE LÉGY MAGÁNYOS KÜLFÖLDÖN! >>>


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá