Minden Ami Külföld | Nem tetszik az Amerikaiaknak, hogy Kínába mennek az adatok?
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • tiktok-fiatalok-minden-ami-kulfold-1200×720

Nem tetszik az Amerikaiaknak, hogy Kínába mennek az adatok?

Az amerikai FCC (kommunikációs bizottság) vezetője nemrégiben közölte, hogy a Kínával kapcsolatos adatbiztonsági aggályaik miatt arra kérték az Apple-t és a Google-t, hogy távolítsák el a egyik vezető közösségi média applikációt az alkalmazásáruházaikban.

Írta: Niki – Minden ami külföld

Na de mi köze ehhez a napjainkban legnépszerűbb platformnak, ami kétség kívül magával ragadta a fiatalokat?!

Nagyon hamar hatalmas népszerűségre tett szert a TikTok! Messze megelőzi az összes versenytársát, néhány riválisa még másolja is az egyes funkcióit.

Mint fentebb írtuk, az amerikai FCC vezetője nemrégiben közölte, hogy a bizottság arra kérte az Apple-t és a Google-t, hogy távolítsák el és ne tegyék elérhetővé a TikTokot az alkalmazásáruházaikban a TikTok kínai székhelyű anyavállalata, a ByteDance körüli nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva.

Brendan Carr, az FCC biztosa június 24-én az Apple és a Google vezérigazgatóinak írt levelében a ByteDance-t a kínai kormány “lekötelezettjének” nevezte és “a törvény szerint köteles megfelelni a kínai kormány felügyeleti követeléseinek”. A BuzzFeed News közelmúltbeli jelentésére hivatkozva, miszerint a ByteDance kínai munkatársai több alkalommal is hozzáfértek az amerikai TikTok-felhasználók adataihoz, Carr azt mondta, hogy a vádak azt mutatják, hogy a TikTok “nem felel meg azoknak az irányelveknek, amelyeket mindkét vállalatuk minden alkalmazásának be kell tartania”.

A TikTok az amerikai felhasználók adatait az Oracle szervereire helyezi át a biztonsági aggályok kezelése érdekében.

Az Apple és a Google nem reagált azonnal a kommentárkérésre. A TikTok közleményében “félrevezetőnek” nevezte a BuzzFeed jelentését.
“Mint sok globális vállalatnak, a TikToknak is vannak mérnöki csapatai szerte a világon” – közölte a TikTok. “A felhasználói adatok védelme érdekében olyan hozzáférési ellenőrzéseket alkalmazunk, mint a titkosítás és a biztonsági felügyelet, a hozzáférés jóváhagyási folyamatát pedig az amerikai székhelyű biztonsági csapatunk felügyeli. A TikTok következetesen fenntartotta, hogy az Egyesült Államokon kívüli helyszíneken – beleértve Kínát is – dolgozó mérnökeinknek szükség szerint hozzáférést biztosíthatunk az amerikai felhasználói adatokhoz e szigorú ellenőrzések alapján”.”
A Buzzfeed News közleményében azt írta, hogy kategorikusan kiáll amellett, miszerint az amerikai felhasználói adatokhoz a korábban ismertnél jóval gyakrabban fértek hozzá a TikTok Kínában dolgozó munkatársai és örülnek, hogy a TikTok ezt még saját közleményében is megerősítette.

Az amerikai tisztviselők évek óta aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a kínai kormányzat hozzáférése az amerikai felhasználók adataihoz vagy kommunikációjához veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot. De hogy Carr kérése beválik-e, az bizonytalan. Az FCC nem játszik szerepet az internetalapú szolgáltatások, például az alkalmazásboltok szabályozásában, és az amerikai kormány korábbi erőfeszítései, amelyek a TikTok amerikai alkalmazásboltokból való kitiltására irányultak, bírósági kihívások közepette meghiúsultak.

A témában megjelent videó a CNN honlapján:This is why ‘everybody wants to be TikTok’ right now

A BuzzFeed jelentésével egy napon a TikTok bejelentette, hogy amerikai felhasználói adatait az Egyesült Államokban található Oracle felhőszerverekre költöztette, és hogy végül törli az amerikai felhasználói adatok biztonsági mentéseit saját tulajdonú szervereiről.
Carr levelében azt írta, hogy a bejelentés nem biztosította őt. “A TikTok régóta állította, hogy amerikai felhasználói adatait az Egyesült Államokban található szervereken tárolja, ám ezek az állítások nem nyújtottak védelmet az ellen, hogy az adatokhoz Pekingből hozzáférjenek” – írta. “Valójában a TikTok azon kijelentése, miszerint ‘az amerikai felhasználói forgalom 100%-a az Oracle-hez kerül’, semmit sem mond arról, hogy honnan lehet hozzáférni ezekhez az adatokhoz.” – A CNN munkatársa, Oliver Darcy hozzájárult a jelentés közzétételéhez. –


Tudtad?

A TikTok a harmadik legnépszerűbb közösségi média platform, 2018 és 2020 között megtizenégyszerezte a felhasználóinak a számát! Jelenleg 45 nyelven elérhető és több mint 150 országban van jelen!

A TikTok anyacégét, ami a kínai TikTokot is birtokolja, a legfrissebb vállalatértékelések alapján 180 milliárd dollárra értékelik.

2020-ban politikai okokból betiltották a legnagyobb TikTok országban, Indiában, ahol több mint 200 millió felhasználója volt az appnak. Ugyanebben az évben az amerikai Trump kormányzat is betiltotta, de a rendeletet megtámadták a bíróságon, így a TikTok, mint a fenti cikkből is kiderült, a mai napig elérhető az Egyesült Államokban.


Források:

https://edition.cnn.com/videos/business/2022/06/19/this-is-why-everybody-wants-to-be-tiktok-right-now.cnn

https://edition.cnn.com/2022/06/29/tech/fcc-google-apple-tiktok-block/index.html?fbclid=IwAR2wyUaiiWYWla0WHVBTBbU9jWXmZ2Cv0KxbaCAZp9So4QiX3r5Moumysx4

Szólj hozzá