Minden Ami Külföld | Olümposzi Istenek hazája - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Panorama of Oia or Ia at sunset, Santorini, Greece

Olümposzi Istenek hazája

Görögország az európai kultúra, művelődési központja. Még ma is ezer szállal kötődünk ehhez a gyönyörű országhoz. Költőink évszázadokig zengték az Olümposzi istenek dicséretét, Árkádiába vágyakoztak. Tanárok és diákok Homérosz vezetésével kalandozták be az ókori világot, a szobrászok a tökéletes arányosságra esküdtek. A tudósok a klasszikus görög nyelvből veszik szavaikat, vagyis a régi görögség szellemi hagyatéka az idők folyamán valamennyi nép közkinccsévé vált. -Kosza írása

Éppen ezért nem mindennapi élmény elzarándokolni kultúránk forrásához, a napfényes Görögország tájaira, híres szentélyek, idős paloták és erődítmények maradványaihoz. A kopár hegyek lábánál hullámzó olaj és narancsligetek égre mutató cédrusok közé. A pálmákon felkapaszkodni a bizánci kolostorokba és ott megcsodálni az aranyfényű ikonokat, mozaikokat. 

Athén ókori műemlék maradványai, templomai között sétálva évezredeket utazhatunk vissza az időben. A város történelme azonban láthatóan nem folytonos. Az ókorban virágzó polisz a bizánci időkben kezdett eljelentéktelenedni, a török uralom alatt szinte faluvá zsugorodott. Megújult nagyságát az elmúlt százötven évnek köszönheti. 

Athén Görögország fővárosa a demokrácia bölcsője. Páratlan hírét múltjának köszönheti. Európa legrégebbi városa az európai civilizáció kiindulópontja. Itt születtek meg azok a társadalmi és politikai formák, amelyek az európai civilizáció számára példaként szolgáltak. Athén nevével fonódik össze a világtörténelem első emberhez méltó társadalma a demokrácia. Olimpiai játékok, maratoni futás mind egyet jelent Athénnal, Görögországgal.       

A rengeteg csodálatos, egzotikus kis sziget amely kiemelkedik a Görögországot körülölelő tengerből a turisták legkedveltebb célpontja a mai napig. Nem csak a múzeumokban, ókori emlékekben, a múltban gyönyörködhetünk, de hódolhatunk a búvárkodás, vitorlázás, úszás oltárán is. 

Olyan fogalmak köthetők Hellászhoz, mint Spárta, Athén, megkérdőjelezhetetlen szabadságvágy.

Az ókori hódítók kedvelt célpontjai voltak a görög városállamok. Olyan csaták színterei, mint Maraton, Thermopülai, örökre bevéste magát a világtörténelembe. A szabadság a demokrácia ezeknek köszönhetően maradhatott fent. A híres háromszázak – ki ne hallott volna róluk – önfeláldozása még ma is példa minden szabadságszerető ember előtt. 

A szabad szerelem szülőhelye, ahol az azonos neműek szerelme és szexualitása, nem hogy megbotránkoztató volt, de mind az irodalom, mind a képzőművészet számára maradandót alkotott. Spártában a katonavárosban még pártolták, sőt nevelték is a férfiak egymás iránti vonzódását, mert úgy tartották ennek köszönhetően bátrabban fognak egymásért kiállni a csatatéren. Innen a híres „vállt váll vetve” mondás is.  

Athén a virágzó város nem csak a demokrácia alapköve, de a kereskedelem, művészetek, tudományok forrása. Athén legfontosabb, leghíresebb tere a Szindagma vagyis az Alkotmány tere. Itt rendkívül eleven élet fogad minket. Szállodák, kávéházak, éttermek, üzletek sokasága vár itt ránk. Sajnos azonban a palotákon kívül a klasszikus hangulat eltűnt, vasbeton és üveg épületek tarkítják. Parkosított részein narancsfák, ciprusok várják a sziesztázni vágyókat. Akropolisz meredek lejtőit megmászni embert próbáló, de a kilátás a Fellegvárból kárpótol mindenért!  

Ha Görögországban járunk, semmiképpen ne feledkezzünk meg az istenek lakhelyéről, az Olümposz helységről. Európa egyik legmagasabb hegye, ahol a hegymászás szerelmesei „megpróbálhatják” meghódítani Zeusz trónját. 

Görögország kitűnő fekvésének és éghajlatának köszönhetően bővelkedik a kitűnő szőlő fajtákban és ennek köszönhetően a kiváló borokban.  Külön borbárok várnak ránk jó ár érték arányú kínálatukkal. Már az ókorban is híres bor exportőrök voltak. 

A görög borkultúra egészen sokszínű, amit a vallási rituálék és az isten kultuszok is erősítenek/erősítettek. Egyik legnépszerűbb istenük Dionüszosz, aki a bor, mámor és a jókedvű szórakozás istensége. 

A neki felajánlott bor áldozatok, az ünnepek sokasága a nép vidámságát, élet szeretetét jelképezte, amely a rómaiak vallási kultuszában is tovább élt, sőt a keresztény európai civilizáció is sokat átvett ezekből az ünnepekből.

A görög életérzés az „élj a mának” szellemében írható le. Kicsit hedonisták, kiszámíthatatlanok, mondhatni megbízhatatlanok. Ami talán igaz is, de aki járt már itt az tudja, hogy nagyon barátságosak, közvetlenek. A külföldiek számára készségesen segítenek, nincsenek előítéleteik, nyitottak az újdonságokra. Szívesen vegyülnek a turistákkal, barátságot, szerelmet, szexet remélve és kínálva. Az árak megfizethetőek, kitűnő és egészséges görög konyha pedig kihagyhatatlan. Gondoljunk csak a Gyrosra, amit annyi helyen próbálnak utánozni. 

Görögország könnyen megközelíthető, repülővel alig 2 órás út. Akik vannak olyan bátrak, hogy autóval, vagy motorkerékpárral vágjanak neki, felejthetetlen élményben lesz részük. A tengerparton végig cikázva, az útszéli fogadókat megismerve egy életre szóló emléket szerezhetünk. Angolul könnyen kommunikálhatunk, hiszen a görögök mivel a turizmus az egyik legfőbb bevételi forrásuk elég jól beszélik. Sajnos ez meg is látszik a mostani gazdasági helyzetükön, a koronavírus elég komoly kiesést okozott nekik. Persze ez nem csak ennek köszönhető, hogy nem állnak túl jól, hanem a fentebb említett mottójuknak az „élj a mának” is. 

A második világháborúban is fontos front lehetett volna. Churchill itt tervezte a partra szállást, Normandia helyett. Ha így alakult volna, akkor valószínűleg a nyugati szövetségesek szabadítják fel közel- kelet Európát, nem pedig Sztálin hadai. 

Kikötői, repterei, kiváló vasúti kapcsolati mai is fontos kereskedelmi központtá teszik a kelet és nyugat között. 

Belényi Dániel szavaival zárnám soraimat: „Az utazás lényege, hogy váratlan dolgok történjenek. Ez a kívánatos, ettől érdekes az egész. Alkalmazkodj a helyzethez, és próbáld meg kihozni belőle a maximumot.”

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá