Minden Ami Külföld | Önkénteskedés Ausztráliában - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • önkénteskedés Ausztrália

Önkénteskedés Ausztráliában

Az önkénteskedés és az utazás kombinálása nagyszerű lehetőség arra, hogy egyfajta bensőséges módon ismerjük meg Ausztráliát. Az effajta utazás során egy különleges szemszögből fedezhetjük fel az országot, munkánkkal pedig a közösséget és a természetet is szolgálhatjuk.-Melinda írása

Függetlenül attól, hogy valakit éppen a természetvédelem, az állatvédelem vagy a különböző közösségi szolgálatok érdekelnek, Ausztrália tömérdek különböző munkalehetőséget kínál. 

A jelentkezők többek között segíthetnek fákat ültetni a bozóttűz által elpusztított területeken, tengerpartokat tisztíthatnak vagy a szemét szedésben is segíthetnek. Aki állatokkal vagy emberekkel dolgozna szívesebben az a rezervátumokban vagy helyi jótékonysági szerveknél önkénteskedhet. Az önkéntes munkákból ugyanis nincs hiány Ausztráliában.

Természetvédelem

Ausztrália a világ egyik legátfogóbb ökoszisztémájával rendelkezik. Ez a gazdag élővilág folyamatos odafigyelésre és védelemre szorul. 

Az Ausztrália keleti partjainál fekvő Nagy-korallzátony például a legnagyobb élő szerkezet a világon. A 2300 kilométer hosszan elterülő zátony seregnyi tengeri állat és növény otthona. A zátonyokból, lagúnákból, csatornákból, és szigetekből álló csodálatos labirintust apró korallok hozták létre több évszázad alatt. 

A globális felmelegedés következtében azonban ma a zátony korábban sosem látott mértékben pusztul. A melegedő óceánvíz miatt óriási területeken indult meg korallfehéredés ami a zátony megbetegedésére utal és annak fokozatos pusztulásához vezet. 

Az itt dolgozó önkéntesek nap mint nap azért küzdenek, hogy a zátony a világörökség részeként az elkövetkezendő generációk számára is fennmaradjon. Ennek szerves része a kutatómunka és a zátony megőrzését elősegítő projektek. 

Ezek közül talán a leghíresebb az ausztrál kormány által működtetett Eye on the Reef Projekt

A programban akárki részt vehet, aki a zátonynál jár. Az Eye on the Reef applikációt használva bárki gyűjthet információkat a korallzátony állapotáról annak egyes részein. A projekt szintén rendelkezik letölthető oktató anyagokkal

Egy pármásodperces letöltéssel és tapasztalataink gyors megosztásával hasznos információkkal járulhatunk hozzá a zátony megmentéséhez akár egy sima, egynapos látogatás során is. 

Azok, akik inkább a szárazföldön dolgoznának, a Daintree esőerdőben segíthetnek az erdő természetes növényzetének visszaállításában. A világ legöregebb esőerdejeként is számontartott Daintree esőerdő kiemelkedően fontos biológiai sokfélesége miatt. Az itt dolgozó önkéntesek ezt az ősi ökoszisztémát védelmezik. 

Wet Tropics projektjei többek között fák ültetésével, az erdő karbantartásával és az erdei állatok mentésével foglalkoznak. 

Daintree Queensland északi részén található. Az esőerdő a Nagy-korallzátony és a parton végigfutó hegyek között terül el. Aki ide jelentkezik az igazi trópusi hangulatra készüljön. 

Állatvédelem 

Ausztrália a világ megannyi lenyűgöző állatfajának otthona. Az itt élő állatok nagy része őshonos, és csak ebben az országban található meg. Ez még hangsúlyosabbá teszi a védelmüket. 

A lelkes állatbarátok számára több lehetőség is nyitva áll, hogy az egyes nemzeti parkokban és rezervátumokban dolgozva közelebbről is megismerjek Ausztrália állatvilágát.  

Az Apia Good Life nevű állatvédő szervezet például sebesült állatokon segít több államban is. A szervezet magját és alapját az önkéntesek adják. 

Gondozz denevéreket, vigyázz teknősökre vagy dolgozz a parkőrökkel együtt a kenguruk, törpe kenguruk, koalák, és dingók megmentésén. Néhány példa csupán abból a hosszú listából, amit az ausztráliai állatvédő önkéntesség kínál. 

önkéntesek külföldön

Szociális munka 

A szociális beállítottságú, az ausztrál embereket és kultúrát mélyebben megismerni vágyó önkéntesek szintén sokrétű közösségi projektek közül választhatnak. A jelentkezők az egészségügyben, az oktatásban és a gyermeknevelésben is dolgozhatnak.

Az ausztrál bennszülötteket segítő önkéntes programok például kiemelkedő fontosságúak. Sajnálatos módon az ausztrál bennszülöttek még mindig hátrányos helyzetben élnek. Az aboriginál közösségekben rövidebb a várható élettartam, nagyobb a gyermekhalandóság, és általánosságban véve a többségük rosszabb egészségi állapotban van, mint más ausztrál állampolgár. A közösségeket a megfelelő oktatás hiánya és a munkanélküliség is sújtja.

Community First Development nonprofit szervezetnél az önkéntesek ezeken a bennszülött közösségeken próbálnak segíteni.  Az itt dolgozó önkéntesek a szociális munka mellett együtt is élnek az aboriginálokkal. A program egy fantasztikus lehetőség ennek az ősi kultúrának a megismerésére. 

A festői tájak mellett Ausztrália számos természeti katasztrófa helyszíne is volt a közelmúltban. A szerencsétlen és veszélyes helyzetekben, mint például egy bozóttűz vagy földcsuszamlás után, az önkéntesek segítsége különösen fontos lehet. Az önkéntesek nem csak a környezet újjáépítésében, de az érintett közösségek támogatásában is sokat segíthetnek.

Az ilyen típusú munka például a kerítésépítés, növények ültetése vagy szemétgyűjtés. Akármi is legyen a feladat, az ausztrál emberek és környezet önzetlen megsegítése, ahogy bármilyen önkéntes munka is, igazán felemelő élmény.

Követelmények

Az Ausztráliában való önkénteskedéshez általában nem szükséges az előzetes munkatapasztalat. Számtalan ügynökség segít abban, hogy a jelentkezők a számukra lehető legmegfelelőbb helyet találják meg az érdeklődésük, képességeik és elérhetőségük alapján. 

Azok a személyek, akik önkénteskedni szeretnének, egy sima, turista vízummal is megtehetik:

●     Ha az Ausztráliába való látogatásuk fő célja az utazás: és az önkénteskedés csak alkalmi tevékenység;

●      ha az állás általánosságban csak önkéntesség keretein belül elérhető;

●      ha a vállalt munkáért cserébe semmiféle ellenjuttatás nem jár.  

További információkért az Ausztrál Bevándorlási Hivatalt érdemes keresni az alábbi linken.

–  Department of Immigration and Border Protection

Aki az önkénteskedésről szeretne többet megtudni az itt keresgéljen: 

–  Conservation Volunteers

–  Volunteering in Australia

–  Seek Volunteer 

+Extra Tipp: Workaway

Workaway egy nemzetközi program, ami az önkéntességet és a kultúrák közötti kapcsolatot támogatja. A szervezet honlapján jelenleg is 181 országban több mint 38 ezer helyen várnak jelentkezőket. A regisztráció után az érdeklődőknek egy adatlapot kell kitöltenie egy rövid bemutatkozással, képekkel, pár személyes adattal, nyelvtudással, hobbikkal és preferenciákkal. A profil teljes körű kitöltése nagyon fontos, amennyiben szeretnénk kitűnni a sok önkéntes közül.

A hirdetők, ’hostok’ többségét családok teszik ki, akik különböző önkéntes munkákat ajánlanak, szállásért és sokszor ételért is cserébe. Az adott munka leírásában mindig szerepel, hogy hány embert keresnek, pontosan milyen munkára, milyen időtartamra és hogy milyen ellátásra számíthat az önkéntes.

 A weboldalon a vendéglátástól, az egyszerű kerti vagy ház körüli munkákon keresztül, a specifikus szakmunkákig minden megtalálható. Az aktív tagok a regisztráció után üzenetben tudják felvenni a kapcsolatot az önkéntes munkát kínáló hostokkal. A regisztráció díja egy évre 44 USD. Azoknak, akik párjukkal együtt szeretnének regisztrálni az oldalon az éves tagsági díj 56 USD. 

Összességében tehát a Workaway egy megbízható, nagyszerű módja bármiféle önkénteskedési forma kipróbálásának. Így utazva költségeinket is lefaraghatjuk, nyelveket tanulhatunk és új embereket ismerhetünk meg.

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! De mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá