Minden Ami Külföld | Regisztrált vs. nem regisztrált ausztrál bevándorlási ügynökök
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Vajon minden esetben fontos regisztrált bevándorlási ügynökkel nekivágni egy vízum megszerzésének? A cikkből KIDERÍTHETED! ☝️

Regisztrált vs. nem regisztrált bevándorlási ügynök

Ha valaki külföldre készül költözni, feltehetően egy nagyon hosszú és egyre bővülő lista alakul arról a fejében, hogy mi mindenre lehet szüksége. Hivatalos dokumentumok, lakhatás, munkaszerzés, vagy akár a kinézett célországba történő eljutás; ezek egyesével is bőven okozhatnak fejfájást.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Egy ponton túl, jó eséllyel beúszik a képbe az a gondolat, hogy mindent egyedül képtelenség lesz elintézni. Ezen kívül természetesen az sem várható el senkitől, hogy varázsütésre tisztában legyen adott ország jogszabályaival. Ilyenkor logikusan merül fel, hogy bevándorlási ügynök bevonásával tegyük könnyebbé az életünket. Valóban szükséges?!?


Fontos rögtön az elején kiemelni, hogy ebben a cikkben igyekezni fogunk senkit nem biztatni semmire. Tehát nem az a cél, hogy a címben szereplő kérdést mi válaszoljuk meg bárki helyett. Csupán olyan információkat szeretnénk átadni, amelyek talán segíthetnek eldönteni, melyik irány inkább megfelelő. Bizonyos esetekben érdemes regisztrált ügynököt választani, máskor ugyanúgy elég lehet, ha nem regisztrált szakember szolgáltatásait veszed igénybe. Rengeteg egyéni élethelyzet, bevándorlási cél létezik, de az anyagi lehetőségei sem egyformák mindenkinek.

Ez az összeállítás leginkább az Ausztráliába készülők számára adhat támpontot,

de bizonyos kérdésekben a Brit Nemzetközösség más országai is hasonló elveket követnek!

Ki lehet regisztrált ausztrál bevándorlási ügynök?

Ahhoz, hogy valaki legálisan bevándorlási ügynöknek nevezhesse magát Ausztráliában, sok szempontnak és előfeltételnek kell, hogy megfeleljen. Ezek közül a lényegesebbek:

 • 18 év feletti, büntetlen előéletű személy lehet, az ausztrál szövetségi rendőrségtől kapott erkölcsi bizonyítvánnyal a kézben;
 • a tevékenység végzéséhez általános jogi diplomára, vagy egy speciális, Ausztráliában megszerezhető jogi végzettségre (Graduate Certificate in Australian Migration Law and Practice) van szüksége;
 • ausztrál, vagy új-zélandi állampolgársággal, vagy állandó letelepedési engedéllyel kell rendelkeznie;
 • regisztrációval, az ahhoz tartozó hétjegyű regisztrációs számmal, valamint tagsággal kell rendelkeznie az ausztrál bevándorlási hivatal alá tartozó hatóságnál (OMARA=Office of Migration Agents Registration Authority). A hatóságra rövidebben MARA-ként szoktak hivatkozni;
 • kötelező szakmai felelősségbiztosításra van szüksége annak érdekében, hogy az esetleges problémás ügyek kapcsán meglegyen a megfelelő anyagi fedezete;
 • tudását folyamatosan napra készen kell tartania a jogszabályváltozások követésével és kötelező szakmai továbbképzéseken történő részvétellel;
 • tevékenysége végzése során meg kell felelnie a MARA szigorú magatartási kódexének (Code of Conduct).

A MARA hivatalos oldalán egy kereshető és folyamatosan frissülő adatbázis segít eligazodni a regisztrált ügynökök között. Sőt, a tevékenységtől eltiltott, illetve felfüggesztett regisztrációs számú ügynökökről is vezetnek listát.

Bevándorlási ügyvéd és felmentett személyek

Ha valaki bevándorlási ügynök témakörben keresgél, biztos, hogy hamar találkozni fog a ’legal practitioner’ fogalmával is. Az egyszerűség kedvéért fordíthatjuk őket bevándorlási ügyvédnek, azonban ez nem teljesen pontos. Mivel végzett jogászokról van szó, ezért a regisztrált ügynökök mellett még ők azok, akik legálisan, ellenszolgáltatás fejében nyújthatnak bevándorlással kapcsolatos támogatást. Feltéve persze, hogy jogi praxisuk nincs valamilyen korlátozás alá vonva. Tehát, egyetemi jogi diplomával végezhető bevándorlási tanácsadás, viszont a regisztrált bevándorlási ügynökök nem feltétlenül végzett jogászok, illetve nem kell, hogy azok legyenek.

Létezik még egy kategória, az úgynevezett felmentett személyeké (direkt fordításban). Felmentettek annyiban, hogy sem regisztrált ügynöknek, sem végzett jogásznak nem kell lenniük ahhoz, hogy bevándorlási ügyekben segítséget nyújtsanak. Ők a következők lehetnek:

 • szponzor,
 • közeli családtag,
 • országgyűlési képviselő,
 • diplomáciai küldöttség tagja,
 • konzuli hivatal tisztségviselője,
 • nemzetközi szervezet tagja.

Nagyon fontos információ velük kapcsolatban, hogy a regisztrált ügynökökkel és jogi szakemberekkel ellentétben, segítségükért nem jogosultak semmilyen díjazásra.

Nem regisztrált bevándorlási tanácsadók

Ahogy arról már volt szó, bevándorlási ügynöknek csak az nevezheti magát, aki MARA regisztrációval és regisztrációs számmal rendelkezik. Ettől függetlenül, sokan találták meg a számításukat Ausztrálián kívüli bevándorlási tanácsadóként. Regisztrált ügynökökhöz képest ugyanakkor szűkebb lehetőségekkel kell számolniuk, hiszen nem férnek hozzá minden olyan háttér rendszerhez, melyeket a hivatalos ügynökök számára elérhetővé tesznek az ausztrál hatóságok.

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme nem regisztrált ügynököt választani? Az ember fejében joggal villanhat fel a piros lámpa, miközben pl. azon gondolkodik, hogy kérhetne számon egy tanácsadót, ha a bevándorlási ügyintézés során félrecsúsznak a dolgok. Rájuk ugyanis nem vonatkoznak ugyanazok a szigorú szabályok és az ezekből eredő felelősség, mint regisztrált társaikra. Persze az is igaz, hogy önmagában egy MARA tagság sem teljes garancia arra, hogy a megfelelő tanácsokat fogjuk kapni. Ám esetükben legalább a kötelező felelősségbiztosítás megléte nyújthat biztonságérzetet.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy sok bevándorlási tanácsadó régóta folytatja ezt a tevékenységet, mely során hivatásos ügynökökhöz mérhető mennyiségű és minőségű tapasztalatra tettek szert. További érvként felhozható mellettük a közös nyelv és a helyi (magyar) viszonyok ismerete. Egy ausztrál bevándorlási ügynök jó eséllyel nem beszél magyarul és az sem titok, hogy sok vízumigénylő ezzel párhuzamosan nem érzi elég erősnek az angoltudását. Számukra egyértelműen megnyugvást jelenthet, ha a saját anyanyelvükön van lehetőségük ügyintézni. Egy ausztrál ügynök természetesen a magyar viszonyokkal sem lehet tisztában, nem ismeri a magyar közigazgatás útvesztőit úgy, ahogy azt egy honfitárs már hozzánk hasonlóan testközelből megtapasztalhatta. Van még egy szempont, ami nem elhanyagolható: a személyes szimpátia megléte attól függetlenül nyom sokat a latban, hogy milyen típusú szakemberhez fordulunk. Ha a kiválasztott tanácsadóval/ügynökkel nem sikerül egy hullámhosszra kerülni, az extra stresszfaktorként fog rárakódni erre az egyébként is sok feszültséggel járó folyamatra.

A piszkos anyagiak

Akár ügynököt, akár nem regisztrált tanácsadót választasz, a szolgáltatásaikért kiállított számla végösszege ezer dollárokban lesz mérhető, erre muszáj felkészülni.

A bevándorlási ügyintézés jövedelmező szakma és üzleti stratégia szempontjából különböző megközelítések léteznek. A bevándorlási ügynökök jellemzően valamilyen fix összeg és jutalék kombinációját alkalmazzák. A bonyolultabb vízumok (pl. munkavállaláshoz, állandó letelepedéshez szükséges) esetében mindig számol fel vízumkérelmi díjat az ausztrál állam, így ennek az összegnek valamekkora hányadára tarthatnak igényt.

A tanácsadók sokszor más utat követnek: sokan közülük kötnek valamilyen ügynöki szerződést oktatási intézményekkel. Ezzel nyilván érdekeltté válnak abban, hogy minél több embert irányítsanak adott intézmény felé, amiért aztán ügynöki jutalékra lesznek jogosultak. Vagyis, jó esély van rá, hogy első körben valamilyen tanulói vízum felé fognak terelni, logikus lehetőségként felvillantva azt egy állandó letelepedési, vagy munkavállalási vízum előszobájaként. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bizonyos helyzetekben nem lehet ez a legjobb megoldás. Azonban fontos ébernek lenni, mert az ausztrál képzések nagyon drágák és egy-egy végzettség megszerzése közel sem jelent automatikus továbblépést egy másik vízum kategóriába.

Mi akkor a jó megoldás?

Vajon minden esetben fontos regisztrált bevándorlási ügynökkel nekivágni egy vízum megszerzésének? A cikkből KIDERÍTHETED! ☝️

Erre vonatkozóan a legjobb tanács, hogy minden esetben alaposan próbálj meg utánanézni, kit bízol meg. Közhelyes állítás, de a saját vízumod mindig Neked lesz a legfontosabb, nem a másik oldalon segítséget nyújtó személynek. Mivel egy nagyon fontos, akár az egész életet megváltoztató döntésről, illetve döntések sorozatáról van szó, érdemes nagyon körültekintőnek lenni.

Tekintettel arra, hogy ausztrál vízumkérelmet bárki beadhat, ráadásul nagyrészt online intézhető, sokan próbálják meg külső segítség nélkül végigvinni a jelentkezési folyamatot. Nincs olyan szabály az ausztrál jogban, ami alapján csak képzett szakember közreműködésével intézhetők bevándorlási ügyek. Így amennyiben jó az angolod, eligazodsz az online kérdőívek világában és érzel magadban kitartást, hogy mindennek magad nézz utána, akár egyedül is nekivághatsz. A kitartás valószínűleg minden esetben az a szó lesz, aminek folyamatosan a szemed előtt kell lebegnie.


Tudtad?

Ausztráliában regisztráció nélkül bevándorlási tanácsot adni illegális tevékenységnek minősül, még abban az esetben is, ha az nem pénzügyi ellenszolgáltatás fejében történik. Amennyiben ezért valakit elítélnek, akár 10 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható. Viszont, az ausztrál kormány joghatósága nem terjed ki azokra, akik az országon kívül folytatják a tevékenységüket. Emiatt jelentős számban vannak, akik ’praktizálnak’ a tengerentúlon, azonban számukra fontos tudni, hogy Ausztrália területére belépve már könnyedén elérheti őket a törvény keze.


Ha regisztrált ausztrál bevándorlási ügynökkel szeretnéd felvenni a kapcsolatot, Claudia a Te embered! A MARA hivatalos oldalán pedig magad is böngészhetsz további információkért.


Ha más országban gondolkodsz, keresd bátran ügynök partnereinket és egyéb tanácsadóinkat, találd meg a tökéletes segítséged számodra, hogy külföldre érve NE érjenek kellemetlen meglepetések!


Forrás(ok):


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá