Málta a Földközi-tengeren, Szicíliától délre, Szardíniától keletre található. Területe 316 km², lakossága pedig körülbelül 450 000 fő. A sziget fővárosa és legnagyobb városa Valletta. Málta nem csak szép tengerpartjairól, színes éjszakai életéről, de gazdag történelméről is híres. Mit érdemes megnézned, ha itt jársz? Valletta a világörökség része, számos ókori rommal és műemlékkel rendelkezik, pl.: a Szent János-székesegyházzal, a Grandmasters Palotával és a Máltai Lovagrend Múzeumával. Mdina egy óváros, amely a középkorban Málta fővárosa volt. Mdina ma is megőrizte középkori hangulatát nézd meg a Nagy Palotát, a Szent Pál-katedrálist és a Mdina Múzeumot is. Gozo Málta kistestvére, látogasd meg a nyugodtabb kis szigetet és fedezd fel a Ggantija-templomokat, a Hypogeumot és a Ta’Pinu-templomot is. Ha tovább hajóznál, menj el Comino szigetére, fedezd fel a Blue Lagoon-t és pihenj meg gyönyörű tengerpartján.

Időjárás

Málta mediterrán éghajlattal rendelkezik, így az időjárás rendkívül enyhe és napos egész évben. A téli hónapok enyhék és esősek, a hőmérséklet ritkán csökken 10 Celsius fok alá. A tavasz és az ősz kellemes időt kínál, a hőmérséklet általában 15-25 Celsius fok között mozog. Nyáron a hőmérséklet gyakran 30 Celsius fok fölé emelkedik, és a tenger vize is kellemesen meleg lesz.

Költségek

Málta megélhetési költségei jellemzően mérsékeltek és megfizethetőek az idelátogatók számára. Az élelmiszerárak és az alapvető szolgáltatások általában nem túl magasak, és a helyi termékeket választva még tovább lehet csökkenteni a költségeket. Az ingatlanárak és a bérleti díjak városonként változhatnak.

Sport

Málta az aktív életmód kedvelőinek paradicsoma. A futball és a röplabda a legnépszerűbb sportágak, de az országban számos más sportot is űznek, mint például a kosárlabda, a tenisz és a vízi sportok. A tengerparton a búvárkodás és a snorkel, különösen népszerűek az érintetlen vízi élővilág miatt. Málta dombos tájai remek lehetőségeket nyújtanak a túrázás és a kerékpározás szerelmeseinek is.

Közlekedés

Máltán a közlekedés könnyen megoldható, mivel az ország területe nem túl nagy, és jól kiépített közlekedési hálózattal rendelkezik. Az országban található buszok és a távolsági járatok kényelmesen összekötik az ország különböző részeit. De az autóbérlés is elterjedt, leginkább a turisták körében, ha saját tempójukban fedeznék fel Málta gyönyörű tájait.

Gazdaság

Málta gazdasága jelentős mértékben függ a szolgáltatási szektortól, különösen a turizmus területén. Az ország nemcsak a történelmi és kulturális látnivalói, hanem kellemes időjárása miatt is vonzza a turistákat. A nemzetközi befektetők, különösen az online játék- és iGaming-iparágak, szintén jelentős bevételt hoznak az országnak. Emellett a kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások is fontos szerepet játszanak a gazdaságban.