Portugália az Ibériai-félsziget nyugati partján terül el, észak-déli kiterjedése mintegy 600 km, keleti határai pedig az Atlanti-óceán partjától 150-160 km-re húzódnak. Az országhoz tartoznak az Atlanti-óceánban fekvő Madeira-szigetek és az Azori-szigetek is. A földrajzi felfedezésekben élen járó Portugália az 1500-as évekre óriási gyarmatbirodalmat épített ki, ekkor élte az ország virágkorát, s ekkor épültek a leglátványosabb, ma is megcsodálható katedrálisok, paloták és kastélyok. A hangulatos városok, Porto és Lisszabon mellett világhírű zarándokhelyek, neves borkultúra és csodálatos tengerpartok teszik teljessé Portugália vonzerejét. A legnépszerűbb strandok közé tartozik a Praia da Marinha, a Praia da Falésia és a Praia da Arrifana. Portugália egyik leghíresebb turisztikai látnivalója a Belém-torony. A torony egy 16. századi erőd, amelyet a portugál felfedezések emlékére építettek. Ha az erődök mellett a kastélyok is gyengéid, fedezd fel a Sintra-hegységet, itt sok-sok gyönyörű palota és kastély található, köztük a Pena-kastély, a Quinta da Regaleira és a Monserrate-kastély.

Időjárás

Portugália éghajlata változatos és vonzó, ami lehetővé teszi akár az egész éves pihenést is. Az ország északi részén az éghajlat mérsékelten kontinentális, a téli hónapok hűvösek és esőssek, míg a nyári hónapok melegek és kellemesen naposak. Az Algarve régióban a mediterrán éghajlat uralkodik, ahol a téli hónapok enyhék és a nyarak melegek és szárazak. Az azori és madeirai szigeteken az éghajlat enyhe és nedves, ahol a hőmérséklet általában 20-30 Celsius fok között mozog, ideális környezetet teremtve ezáltal a természeti szépségek és az aktív pihenés szerelmeseinek.

Költségek

Portugália az elmúlt években egyre népszerűbb célponttá vált a külföldiek számára, részben az alacsonyabb megélhetési költségek miatt. Az élelmiszerárak és az alapvető szolgáltatások általában megfizethetőek, és a helyi termékeket választva tovább csökkenthetők a költségek. Az ingatlanárak városonként változhatnak, de általában a vidéki területeken és a kisebb városokban az albérleti díjak és az ingatlanvásárlási lehetőségek is barátságosabbak árszínvonalat mutatnak. Portugália gazdag kulturális öröksége, lenyűgöző tájai és barátságos lakosai miatt vonzó célpont a világ minden tájáról érkező látogatók számára.

Sport

Portugália egy szenvedélyes sportnemzet, ahol a labdarúgásnak különösen nagy a jelentősége. Az ország híres labdarúgócsapata, a portugál válogatott többször is szerepelt a nemzetközi versenyeken. A labdarúgás mellett a kézilabda és a kosárlabda is népszerű sportágak. A tengerparti városokban a vízi sportok, mint a szörfözés és a vitorlázás, különösen népszerűek. Portugália természeti adottságai remek lehetőségeket kínálnak a túrázásra, a hegyikerékpározásra és más szabadtéri tevékenységekre is.

Közlekedés

Az ország kiváló vasúthálózattal rendelkezik, amely összeköti a nagyobb városokat és régiókat. Emellett az autópályák és a jó minőségű autóutak teszik lehetővé az autóval történő kényelmes közlekedést. A városokban a tömegközlekedés jól kiépített, és a villamosok, buszok és metrók könnyedén elérhetők. Portugália egyik különleges közlekedési élménye a hagyományos villamosok használata, különösen Lisszabon és Porto városában.

Gazdaság

Portugália gazdasága diverzifikált és a szolgáltatási szektoron alapul. Az ország jelentős turizmusiparral rendelkezik, és a gyönyörű tengerpartok, a történelmi városok és a természeti látnivalók vonzzák a látogatókat. Az IT és a kommunikációs szektor is nagy növekedési potenciállal bír. Portugália az európai országok között az egyik legnagyobb halászati gazdasággal rendelkezik, és az agrárszektor is hangsúlyos szerepet játszik, különösen a bor- és olívaolajtermelés területén.