Minden Ami Külföld | Selejtezés külföldre költözés előtt - avagy mire is van igazán szükségünk?
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Selejtezés, szortírozás, tárgycsökkentés. Hasznos TANÁCSOK külföldre költözés előtt egy tapasztalt nagycsaládos édesanyától.

Selejtezés külföldre költözés előtt – avagy mire is van igazán szükségünk?

Selejtezés, szortírozás, tárgycsökkentés. Hasznos TANÁCSOK külföldre költözés előtt egy tapasztalt nagycsaládos édesanyától.

Baráth Mea írása

Négy gyerekkel, családdal vágtunk neki a külföldre költözésnek. Nem volt egyszerű, de nem is bizonyult lehetetlennek. Végül életünk egyik legjobb döntése lett. A készülődés magában foglalta a tudatos tárgycsökkentés, selejtezés, szortírozás folyamatát is. 

Előző cikkemben bemutattam a készülődés fontos lépcsőfokait. A tájékozódás kisgyerekekre vonatkozó speciális kérdéseit. Lelki tényezőket, a várakozás idejére vonatkozó tippekkel. Családdal külföldre költözés, gyerekkel utazás előtt elhagyhatatlan feladat volt számunkra a tárgycsökkentés, selejtezés is. 


Tudatosság a birtoklás területén. Kell ennyi cucc?


Egyedül élsz? Vagy párkapcsolatban? Vannak gyerekeid? Biztos vagyok benne, hogy bármilyen is a családi státuszod, vannak a birtokodban felesleges tárgyak. Minél többen éltek egy háztartásban, annál inkább. 

Nálunk, nagycsaládban a rendrakás egy véget nem érő körforgás. Ha vannak gyerekeid, biztosan nem ismeretlen számodra az érzés, amikor az esti fektetés után fáradtan huppansz a kanapéra, majd lassan végigfut a tekinteted az otthonodon, és legszívesebben sírva fakadnál. “Szalad a lakás!” – ahogy nagyanyám mondaná. Évekkel ezelőtt bukkantam rá Marie Kondo japán “rendrakási tanácsadó” hölgy könyveire. A Rend a lelke mindennek egy olyan remekmű, ami egészen újszerűen közelít a tárgycsökkentés témájához. 

Marie Kondo-t gyermekkora óta foglalkoztatja a rend kérdése. Na, nem azért, mert annyira pedáns kisgyerek lett volna! De tizenévesen már izgatottan sietett haza az iskolából, hogy otthon tökélyre fejlessze a rendrakást. Valószínűleg felhúzod a szemöldököd erre… Ám a különc japán lány furcsa hobbijának köszönhetően mára a téma igazi szakértője lett. Ráadásul egészen máshonnan közelít, mint a megszokott, szelektálással és rendteremtéssel foglalkozó tanácsadók. 


Külföldre készülünk – mit (ne) vigyünk magunkkal?


Utazás előtt végiggondoljuk, mire lesz szükségünk, és legtöbben jellemzően listát is írunk. Költözéskor sincs ez másképp. Ám jóval fókuszáltabbnak kell lennünk, hiszen nem mindegy, hány bőrönddel indulunk útnak. Az utazás családdal még nagyobb kihívás. Minél több tárgyat halmoztunk fel és használunk a mindennapokban, annál nehezebb átlátni, mi is az, amire valóban szükségünk van.

Marie Kondo, becenevén KonMari segítségével hatékonyan és fájdalommentesen juthatunk el a kevesebb tárgyat tartalmazó, letisztultabb, harmóniát sugárzó otthonhoz. Ahonnan hosszabb időre, nagyobb távolságra elindulni, külföldre költözni is könnyebb. Akár eladni, akár kiadni tervezitek a hátrahagyott ingatlant. Esetleg csak szeretnétek könnyebben átlátni a birtokotokban lévő dolgokat csomagolás előtt.


KonMari módszere, ami nem is egy módszer


A selejtezés lehet lélektani utazás is? Egyfajta önismereti út? Amikor rendet teszel magad körül, benned is megszülethet a harmónia. De ez nem megy egyik napról a másikra, sem a költözéshez való készülődés utolsó pillanataiban, pánikszerű pakolás közepette. 


Készülj fel!


A szelektálás legyen egy folyamat! Szánj rá időt! Ne csak heteket, de hónapokat is. Miközben szépen, lassan, szisztematikusan megszabadulsz mindattól, amire nincs szükséged, az életed dolgai is letisztulnak. KonMari egy elsőre meglepő szempontokat tűz ki a szortírozás zászlajára: 

  • Ne a tárgyaktól való megszabadulás irányából közelíts! 

Az elengedés nehéz. Haszontalannak ítélni, kidobni, eladni mind egyfajta veszteség. Kivesz belőled. Hogy erre felkészülj, először tápláld pozitív érzésekkel a lelked! Azokra a dolgokra koncentrálj, amiket fontosnak ítélsz, szeretnéd megőrizni, akár tovább is vinni magaddal a külföldi kalandra. 

  • Tartsd szem előtt az örömelvet!

Itt következik a lényeg: tárgyaid szortírozása során legyen az a célod, hogy csupa olyan dolog vegyen körül, ami örömmel tölt el. Amire jólesően rezonál a lelked! Ha belegondolsz, elég jól hangzik: az otthonomban, bármerre nézek, elégedettség tölt el. Minden tárgyamat szeretem.


Mi ez a lelkizés? Én csak tudni akarom, hogyan pakoljak praktikusan külföldre költözés előtt!


Meglepő módon az én életemben ez a módszer bizonyult a leghatékonyabb tárgycsökkentési javaslatnak. Praktikus szempontok is vezérelnek. Fogkefére szükségünk van. De miért is ne cserélhetném le a fogkefémet egy újra a kedvenc színemből? Miért is őrizgetek, és teszek egyik polcról a másikra évek óta egy kellemetlen emléket idéző dísztárgyat? Minek őrzöm azt a ruhát, amit valójában nem szeretek, hiszen sosem veszem fel? Marie Kondo önmagadra figyelést tanít. És ezáltal válsz nagyon határozottá abban, mitől kell valóban megválnod. Az igazán fontos dolgokból pedig nincs is olyan sok.


Az örömvezérelt szelektálás hasznos velejárói:

  • Minden általad birtokolt tárgyat egyenként kézbe véve megvizsgálod az érzéseidet. Örömöt ébreszt-e benned? Döntéseket hozol, befelé figyelve. Egyre magabiztosabbá válsz, megbízol a döntéshozatali képességedben. 
  • Miközben saját belső érzésvilágodat emeled prioritássá a tárgyselejtezés során, az is világosabbá válik, merre vezet a te utad. Letisztulnak a vágyaid. Lefejted róla a félelmeket, elvárásokat. 

Megkerülhetetlenül fontos őszinte viszonyba kerülni önmagunkkal, főleg egy külföldre költözés tervezése kapcsán.


Az utazás családdal felkészülést igényel. Két évig készültem a külföldre költözésre, fejben és gyakorlatban egyaránt. A családdal külföldre utazás előtti hetekben egy nagy garázsvásár zárta le a birtokunkban lévő tárgyak minimalizásának folyamatát. KonMari módszerével a gyerekek is határozottan kiválasztották azt a néhány játékot, ami igazán közel áll a szívükhöz, és szeretnék magukkal hozni. A nagyobbak pedig hatékonyan csökkentették saját kamaszbirodalmuk cuccállományát. Fejenként egy húsz kilós bőröndbe elfértek a külföldre költözésünk során velünk utazó ruhák, cipők, használati és érzelmi jelentőségű tárgyak, mindezt fájdalom nélkül, megkönnyebbüléssel értük el.


Mert a költözés előtti tárgycsökkentés akkor a leghatékonyabb, ha örömteli is!


Felébredt benned a kalandvágy? Vannak még kérdéseid? Támogatásra volna szükséged? Keress minket, segítünk felkészülni, itt megtalálszMinden ami külföld szolgáltatói köre.

Ha nem akarsz lemaradni a külföldi aktualitásokról, és a Minden ami külföld eseményeiről, iratkozz fel hírlevelünkre itt:

4 Hozzászólás

  1. […] A folyamatot egy nagy garázsvásár zárta, ahol hangulatos zenével, teával, finomságokkal vártuk az érkezőket. A vásárlók által megtöltött becsületkassza tartalma pedig mehetett az “útravaló” malacperselybe. A megmaradt dolgokat egy közeli szeretetszolgálat örömmel átvette. Így végül hat fős családunk hat darab húsz kilónyi bőröndtartalommal költözött, plusz a kézipoggyászok. Hogy hogyan jutottunk el idáig, arról egy következő cikkben mesélek.  […]

Szólj hozzá