Minden Ami Külföld | Környezettudatos tippek a külföldi berendezkedéshez - avagy honnan lesz vállfád?
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Környezetkímélő TIPPEK a külföldi berendezkedéshez egy nagycsaládos édesanyától. Hogyan szerezd be olcsón, ingyen, újrahasznosan mindazt, amire családodnak szüksége van?

Környezettudatos tippek a külföldi berendezkedéshez – avagy honnan lesz vállfád?

Környezetkímélő TIPPEK a környezettudatos költözéshez, külföldi berendezkedéshez egy nagycsaládos édesanyától. Hogyan szerezd be olcsón, ingyen, újrahasznosan mindazt, amire családodnak szüksége van?

Baráth Mea írása

Külföldre költözve hamar szembesülünk vele, mit volt felesleges magunkkal hozni. Az is hamar kiderül, milyen hiány tűnik fel égető szükségként. Néhány hasznos tippet hoztam környezettudatos költözéshez, cuccbeszerzéshez külföldön, szem előtt tartva az újrahasznosítást, az öko szemléletmódot és az anyagi spórolást.

Mindennapi életünk meghatározói a cuccok. A dolgok, amik körülvesznek minket. Dolgaink. Használati tárgyaink. Érzelmi töltettel felruházott holmik. Díszítő elemek a lakásunkban. Ezek teszik az életteret egyedivé. Lakásunkat otthonná. De mi lesz velük, ha külföldre költözünk?


Külföldre költözés előtt érdemes végiggondolni:


 1. Mitől szabaduljak meg? (És hogyan…)
 2. Hol tároljam az otthon hagyott dolgaimat?
 3. Mit vigyek magammal?
 4. Mi az, amit nem vihetek, de szükségem lesz rá?

Előző cikkemben meséltem nektek a KonMari által inspirált selejtezésről, tárgycsökkentésről, ami megelőzte a családi külföldre költözésünket. Fájdalommentes és rendkívül hatékony az örömelvű szelektálás, olvass róla bővebben oldalunkon! Miután végiggondoltad a birtokodban lévő tárgyaid fontosságát, és lecsökkentetted a mennyiséget, könnyebben átlátod, mire is van valójában szükséged. És mit kell/nem kell magaddal vinned külföldre költözés során.


Irány külföld! De mit vigyünk magunkkal? 


Mi négy gyerekkel, nagycsaláddal költöztünk külföldre, ami hordoz némi kihívást. Erről mesélek bővebben ebben a cikkben. Nem terveztünk konténert bérelni, sem szállítási cég segítségét igénybe venni. Hat fővel, hat nagy bőrönddel indultunk el, plusz a kézi poggyászok. Az újrahasznosítás szemléletét követjük, számunkra fontos szempont volt a környezettudatos költözés. Környezetkímélő megoldásokat kerestük az új országban való berendezkedés során is.


Ha számodra is fontos a környezettudatosság,

újrahasznosító szemlélettel,

minimális pénzköltéssel

tervezted megoldani a szükséges tárgybeszerzéseket, van számodra néhány hasznos tippem! 


Az újrahasznosítás, angolul ‘recycling’ az anyag környezettudatos körforgását jelenti. Egyik fajtája az emberi kéz által, főleg nem lebomló anyagokból készülő, hulladékká váló tárgyak újra nyersanyaggá válása, feldolgozás által. A környezetkímélő hozzáállás része az is, hogyha nem vásárolunk új tárgyakat. Ehelyett egymás szükségeit figyelemben tartva átadjuk saját, már nem használt dolgainkat másoknak. Illetve bizonyos tárgyakat újraértelmezve más funkciót adunk nekik, mely által ismét használhatóvá válnak.


Saját tapasztalataimat tudom megosztani veletek. Nagycsaládos, környezettudatos költözés külföldre, gyerekekkel. Mi az, amit nem vittünk magunkkal az utazás alkalmával, de tudtam, hogy külföldön, az új lakóhelyünkön is szükség lesz rá?

 • Háztartás:

konyhai eszközök, vállfák, hajszárító, mobil fűtőtest

 • Szabadidős tevékenységek:

kerékpárok, rollerek, gördeszka, horgászbot, könyvek

 • Iskola:

iskolai egyenruha, nyomtató

 • Ruhanemű:

bélelt gumicsizmák (esős és hűvös a mediterrán tél), téli sapkák (nem sejtettem, hogy a hideg szélben mennyire hasznos lesz)

 • Extrák

műfenyő (mediterrán országba költöztünk), karácsonyfa díszek

Tíz hónapja élünk külföldön, eddig ez a teljes lista az itt beszerzett tárgyakról. Nagycsaládos minimalizmus, környezettudatos költözés: elégedett vagyok a végeredménnyel. Pénzt a horgászbotért, a gördeszkáért és a hajszárítóért adtunk ki. Elmentünk a boltba, és megvásároltuk őket. A többi így, vagy úgy, másoktól került hozzánk. Használtan, de mind kifogásolhatatlan állapotban. Elmesélem a történetüket. 


Hasznos tippeket, ötleteket kaphattok arra, hogyan érdemes

alacsony költségvetéssel,

környezettudatos módon

beszerezni a szükséges dolgokat.


Mielőtt külföldre költöznél, készülj tudatosan! Az online térben már költözés előtt elkezdheted a külföldi életet. Virtuálisan betekinthetsz a választott célország világába, mindennapjaiba. Azon kívül, hogy informatív weboldalakat böngészel, érdemes a helyiekkel kapcsolatba kerülni. Az Internetnek hála, ezt ma már könnyen megtehetjük. 

 • Lépj be helyi magyarokat tömörítő Facebook csoportokba!
 • Keress az érdeklődésednek megfelelő online közösségeket a célországban!
 • Ha családdal költözöl, anyák közösségét keresd a neten! Segítőkészek lesznek.
 • Térképezd fel a helyi adok-veszek, és ingyenes felajánlásokat tartalmazó csoportokat! 
 • Kutasd fel a vásárokat, bolhapiacokat lelőhelyeit, figyeld a garázsvásárokról, cserebere alkalmakról tudósító információs oldalakat!
 • Légy tagja környezettudatosság köré csoportosuló közösségeknek!

Szükséges ruhákat a helyi édesanyák csoportjából kaptunk. Még néhány iskolai egyenruhához is hozzájutottunk. Négy gyereknél ez komoly kiadás, jelentősen könnyített a pénzügyi terheken. 

Újrahasznosítás, újrafelhasználás mentén működő adok-veszek csoportban ajánlottak fel vállfákat. Divatáru boltokban, charity shopok-ban is hálásak, ha megszabadítjuk őket a felesleges ruhaakasztóktól. Érdemes rákérdezni! 

A magyar közösségek rendszeres találkozóin új barátságokat kötöttünk. Műfenyőt egy kedves  magyar család ajándékozott nekünk! Még mielőtt eszembe juthatott volna a kérdés: hogyan fogunk idén külföldön, egy mediterrán országban ünnepelni? Karácsonyfadíszeket magunk készítettünk, egy kreatív alkotó csoportban jutottunk hozzá alapanyagokhoz. A gyerekek számára egészen különlegessé tette az ünnepet a kezük munkáival díszített karácsonyfa.

Kerékpárt és rollert helyi családoktól kaptunk, általuk már kinőtt, a gyerekeim által boldogan tovább használható darabokat.

Könyveket az iskola mellé kihelyezett polckönyvtárban találhatunk. A helyi lakosok cserére alkalmas, elvihető mesekönyveket, ismeretterjesztő kiadványokat, magazinokat, szépirodalmat helyeznek el itt.

Konyhai eszközöket nem kellett beszerzünk. Egy bútorozott, és teljesen felszerelt lakást bérlünk. Fűtőtesttel is a tulaj segített bennünket, amikor bebizonyosodott, nem vagyunk harcedzettek az itteni, hűvös beltéri télhez.

És egy ráadás a környezettudatos költözés, külföldi berendezkedés sorában: ékszertartót készítettem újrahasznosan, kemény kartonból, ami pizzás doboz volt első életében. Hálásan és büszkén őrzi a fülbevalóimat, rá sem ismernél! 


Mi az, ami feleslegesnek bizonyult?


Például a pizsama! Nyáron túl melegek az éjszakák hozzá. Hőségben minden ruhadarab csak fokozza a kihívást a meleg elviselésére. Télen pedig, hogyha fűtéssel és szigeteléssel csínyján bánó országba költözöl, túl hidegek. Utóbbi időszakban hasznosabbnak bizonyult a puha kezeslábas, amit már felnőtt méretben, és egészen vicces stílusokban is beszerezhetünk. 

Ha fontos számodra a környezetkímélő életmód, külföldön is rá fogsz találni a hasonló gondolkodású emberekre, ez általában csak idő kérdése. A környezettudatosság szempontjából végiggondolva a birtokolt és/vagy szükséges tárgyainkat, meg lehet találni a módját az öko szemléletű, környezetbarát külföldre költözésnek is. 


Felébredt benned a kalandvágy? Vannak még kérdéseid? Támogatásra volna szükséged? Keress minket, segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre.

További hasznos és érdekes tippekért, tapasztalatokért kövesd oldalunkat, és iratkozz fel hírlevelünkre itt:

2 Hozzászólás

Szólj hozzá