Minden Ami Külföld | Tenerife - lakásbérlés kisokos - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ha nem tudod hogyan fogj hozzá a tenerifei lakás bérlésnek, és könnyedén szeretnéd venni a délies ügyintézést, akkor ezt OLVASD TOVÁBB!

Tenerife – lakásbérlés kisokos

Sokat gondolkodtál már azon, hogy valami melegebb helyre költözz, de nincs még tapasztalatod a déli mediterrán ügyintézéssel kapcsolatban. Személyes tapasztalataimat osztom meg most veled, mire kell figyelned, hogy megkönnyítsd a dolgot!

Írta: Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Tenerifén lakást bérelni nem annyira nehéz, mint máshol. Ez az én személyes tapasztalatom, de bőven rejt izgalmakat magában.

Először is meg kell szerezned a NIE számot, ez egész Spanyolországban elfogadott regisztrációs azonosító számod lesz, nem csak Tenerifén, hanem mindenhol máshol egyformán használhatod, és ezt a rendőrségen tudod kérvényezni. Ha ez nincs meg semmit nem tudsz intézni.

Hogy NE állj neki a keresésnek

Saját tapasztalatunk, hogy ha Magyarországról vagy akár más országból költöznél, nem igazán működő megoldás az internetes lakás keresés, és az online foglalás. Ezért ezek maximum tájékozódásra jók, hogy körülbelül mire számíts és milyen áron. Összefoglalva: az, hogy valaki ezeken keresztül, távolból lakást tud kivenni, az ritka, mint a fehér holló.

Beteszek néhány ingatlan portált, hogy tájékozódni tudj:Mi 4 éve költöztünk Tenerifére. Azóta nem sok minden változott…az árakat leszámítva.

Még Magyarországon előre foglaltunk egy olcsóbb apartmant egy hotelben. Ilyet könnyebb találni, de akár AirBNB-n is körül nézhetsz, esetleg hostelben. Érkezésünktől számítva 3 hetet töltöttünk a hotelben, mivel amit találtunk lakást, és kibéreltünk, nem tudtunk beköltözni időben. De ez volt a legkisebb gond.

Ha nem tudod hogy fogj hozzá a tenerifei lakás bérlésnek, tanácsainkkal könnyebben fogod venni a délies ügyintézést, OLVASD TOVÁBB >>>

Hogyan tudsz Tenerifén lakást bérelni?

Tenerifén az az elfogadott, hogy irodán keresztül bérelnek az emberek lakást, házat. Magán személytől sajnos ritkább, pedig sokkal jobb és valamivel olcsóbb.

Minden városban rengeteg irodát találni, aki lakáskiadással foglalkozik. Érdemes több városba is ellátogatni, több helyről ajánlatot kérni, főleg ha valami jobbat keresel hosszabb távra. Ha csupán az a cél, hogy mielőbb legyen egy saját bérlemény, akkor fogadd el az elsőt. Ne gondolkodj sokat mert a jobb lakások akár 1 órán belül is elkelhetnek.

Az irodákban 90%-ban csak spanyolul beszélnek. A nem frekventált helyeken, ami nem kifejezetten turista övezet, ott több irodában beszélnek angolul vagy más idegen nyelven is, persze sok esetben a lakások bérleti díja itt dupla annyi. Vannak kifejezetten olyan városok, ahol rengeteg a bevándorló és jellemzően olcsóbb a bérlés, mint például: San Isidro, Guaza, Cho, vagy épp Los Abrigo.


Szükséged lehet egy helyi, spanyol telefonszámra is. Sim kártyát bármelyik tabac-ban, vagyis dohány boltban tudsz vásárolni, (Lebara: feltöltős kártya – internet hozzáféréssel), így tudsz a leggyorsabban és főképp WhatsApp-on keresztül intézkedni.

Ha megvan a város, van is lakás, telefonszám, nie szám, akkor indulhat csak igazán élesben a lakás vadászat!


Ingatlanközvetítő Tenerifén

Ezeket előre kérik az irodákban:

  • 1-2 havi irodadíjat – függ az irodától, van e munkaszerződésed, mennyire voltál szimpatikus, mennyire volt jó kedve aznap – az utolsó kettőt teljesen komolyan írom 😊
  • 3-6 hónap lakbért – ez is irodafüggő, és annak függvénye meddig maradsz, van e állatod…
  • 1-2 hó kauciót
  • A munkaszerződést, ha van. Sokkal kevesebbet kérnek el előre, ha már van szerződésed.
  • Személyes okmányokat: az útlevelet sokkal jobban szeretik, mit a kártya formátumot, ha nincs útleveled gondolkodj el rajt, hogy csináltatsz, a rendőrségen is azt preferálják a NIE szám és minden más ügyintézéskor.

Ha megnézed a lakásbérleti díjakat akkor láthatod, hogy a költözés mélyen zsebbe nyúlós lesz. Érdemes előre tisztában lenni azzal, hogy jobb több ezer euróval készülni, ha csak nem vagy mázlista.

Mire jó az irodadíj?

Ha valami a tulajdonos berendezései közül tönkremegy a lakásban, akkor az irodának kötelessége ezt kicserélni illetve megjavítatni. És a mediterrán mentalitásnak hála ez néha beletelik fél évbe is, majd jó ismét emlékeztetni őket, hogy még mindig várunk…. ő nem fogja tövig rágni a körmét attól, hogy neked tönkrement a mosógéped, és nem tudsz mosni, vagy akár annyira tönkrement a bojler, hogy gyakorlatilag életveszélyes.

Végül megoldják, kapsz egy jobbat általában. Csak győzd kivárni!

Lakás

Fontos megemlíteni, hogy nem szokásuk megmutatni a lakást, hacsak nem kéred nagyon szépen és spanyolul…

Általában a kezedbe nyomnak fotókat a a lakásról. Döntsd el, kell-e vagy nem!

A lakások minősége erősen nem az ár függvénye, és eléggé változatos.

Mi megnéztük azt, amit kivettünk. 2 háló, nappali, szuper konyha, 2 fürdő, tetőterasz, terasz, csendes környék, rég lakták, tiszta, macskástól költözhető, így szólt a lakás bemutatójánál.

Mi kell még?!


Egy-két tipp mi mit is jelent igazából😊

Csendes környék” – ez egy illúzió. Hacsak nincs egy összetartó közösség, aki tesz érte, hogy az legyen.

Két fürdő – általában 1 teljes és plusz egy külön wc-t jelent mosdóval

Rég lakták – az előző tulaj szemete és maradéka azóta is ott van. Tenerifén amikor a lakó kiköltözik, nem takarít ki maga után, és az iroda sem takarít ki. Ennek az volt az eredménye, hogy a hűtő 3 napig állt a Sanytolos fertőtlenítőben, és ki kellett rengeteg tálat, tányért dobni. Mivel rég volt szellőztetve sajnos a penész is megjelent, így mire rendbe tettük a lakást, takarítással és festéssel, plusz egy hét volt, amivel nem számoltunk a költözésnél.


Hihetetlen történeteket tudnék még mesélni, amik, ha nem velem történtek volna akkor el sem hiszem. Tenerife egy csoda, és ha túl vagy az első kulturális sokkon pár héten vagy hónapon, akkor egy fantasztikus lakókörnyezetben találod magad. Mint minden kultúrában, itt sem árt ha befogadó vagy, fantasztikusan fogod magad érezni!


Tudtad?

Matrac birodalom 😊

Tenerifén a pálmafákon túl a top10-es listában láthatod majd a kukák mellett felsorakozott matracokat. Ennek semmi más oka nincs, mint az, hogy amikor egy igényesebb ember beköltözik egy bérleménybe, gyakorlatilag az első dolga, hogy kidobja az ott talált matracot, és vesz magának egy újat inkább. A többit a képzeletedre bízom…


Tenerifére indulnál?

Kérdéseiddel bátran keresd >>> Szilvit <<< ha Te is biztosra akarsz menni!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá