Minden Ami Külföld | Gyász és külföldre költözés (6. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Gyász nem csak halál esetén merülhet fel. Egy költözés, házasságkötés vagy akár a barátaink házassága JÁRHAT-E SZÁMUNKRA GYÁSSZAL?

Gyász és külföldre költözés (6. rész)

Gyászolni nem csak halottat lehet. Tarts velünk ma is!

Írta: andi – Minden Ami Külföld

A gyász veszteségre adott természetes reakció. Veszteség pedig nagyon sokféle akad. A külföldre költözést már az előző részben is górcső alá vettük. Nézegessük tovább, mi minden akad még a listán.


JÓ TUDNI> Alaposan gondold át, hogy el akarod-e olvasni. Személyes tapasztalatból íródott, ezért kérlek kezeld a helyén. Vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem.

Költözés és gyász?

Ház, lakás, ingatlan elvesztése. A pénzügyi okból történő sokkal egyértelműbb veszteség és ott valószínűleg sok minden más is kapcsolódik hozzá. De egy költözés is ilyen. Például mikor egy idős ember az otthonából beköltözik egy nyugdíjas otthonba. 20-30-40 év egy lakásban aztán hirtelen váltás. Ez se egyszerű. Ez is gyászolható.

Külföldre költöztél? Új otthon, új környezet, új boltok… Amennyiben 20-30 éve abban a lakásban / házban éltél, azért valószínűleg érinteni fog. Meg fog érinteni. Még ha nem is az elején, de eljöhet a pont mikor gyomorszájon vág a valóság. Annak ott vége, egyszer s mindenkorra. Mert ha vissza is mész, Te már nem az a Te leszel, aki eljött. Mert közben világot láttál.

Honvágy. Angolul homesickness („otthonbetegség”). Milyen kifejező mindkettő. És mennyire másra teszik ugyanabban az érzésben a hangsúlyt. A vágyra (a magyar kifejezésben) és annak beteljesületlenségével együtt járó kényelmetlen, belső, feszítő érzéssel (az angol kifejezésben).

Normális. A legtöbben átestünk rajta. Nem vagy vele egyedül. Amennyiben úgy érzed sok, keress segítséget. Olyat, aki tapasztalt segítő a témában.

Élethelyzet-változásból fakadó veszteségek

Azt gondoltad, a kit és mit után nincs más, ami veszteséggel járhat? Azt hiszem, eljött az ideje a következő tabudöntögetésnek.

Amikor valami nagy változás áll be az életünkben, az is azt jelenti, hogy valami réginek vége lett. Valamit elvesztettünk, még akkor is, ha valami sokkal jobb jön helyette. Mik lehetnek ilyen jelentősebb változások? (A teljesség igénye nélkül.)

Születés 😊 hát igen… meg az is mikor valakinek kistestvére születik. Egyszer egy pszichológus azt mondta nekem, hogy az egyik legnagyobb változás egy gyerek számára mikor egykeként testvére születik. Addig ő volt a „világ” (azaz a család) közepe, aztán hirtelen van valaki, aki több idő, törődést figyelmet igényel. Te mit gondolsz?

Mindezen túl jelentős fordulópont mikor először iskolába megyünk („nagy iskolás fiú / lány vagy(ok) már”). Otthagyjuk az ovit! Aztán egyszer csak a tanulásnak vége szakad, és kikerülünk a nagybetűs „élet”be. Első munkahely. Vagy első főállású munkahely. Esetleg első munkahely, ami mellett – végre – nem tanulunk. Netalán első munkahely – még tanulás mellett. Mind-mind változást jelent. Gyakran fel kell adnunk valamit a „régi életünkből” az „új” kedvéért. Felnőttünk. Felnőttünk?

Leválás a szülőkről – lehet gyász?

Ahogy szépen lassan növögetünk, egyre inkább kikerülünk a gyerek szerepből. Otthon is. Mármint jó esetben a szüleink hagyják, hogy önálló felnőttként éljük az életünket, hozzunk döntéseket és viseljük azok következményeit. (Még akkor is, ha a feltakarításban esetleg segítenek.)

Mindenesetre – jó esetben – nem akarják helyettünk élni az életünket. Bár sajnos – túl – gyakran nem ez a helyzet. Szóval van, hogy meg kell küzdenünk az önállóságunkért. A leválásunkért. Azért, hogy az életünk kormánykerekét tekergető sofőrt (sofőröket) kitegyük a helyükről és átvegyük az irányítást. Elvesztettük a sofőrt? El. Innentől nálunk az irányítás.

Aztán remélhetőleg előbb vagy utóbb befigyel egy párkapcsolat is. Hinnéd vagy sem, de egy házasság – az esküvő szervezésén túl is – eléggé megterhelő. Vagy egy (mindkét fél részéről) komoly párkapcsolat. Voltak, vannak és mindig is lesznek konfliktusok, mikor dönteni kell a szülő(n)k és a párunk között. Ki mellé állunk. Na ki mellé állunk? És ő ki mellé áll? Sikerült mentálisan is elhagynunk a szülői fészket? Na és érzelmileg?

Na és a barátaink?

Az tök tuti, hogy találtunk magunkat párt, esetleg már szerveződik az esküvő és/vagy eljön a gyerekvállalás ideje is. Na és a barátainkkal mi van? Azokkal, akik az életüknek egy teljesen másik fázisában vannak? Nem találtak párt, nem annyira komoly, vagy csak egyszerűen még nem tartanak az esküvő és/vagy gyerekvállalás időszakánál. Valahogy eltűntek a közös témák. Ami minket izgat az nekik lett sokadrangú, ami nekik fontos ahhoz meg mi nem tudunk hozzászagolni sem.

Mi lesz így velünk? Mi lesz így a barátságunkkal? Mi lesz velük? Megszoknak, vagy megszöknek?

Hasonlóan a külföldre költözéshez, egy párkapcsolat is alaposan meg tud rengetni egy barátságot. Főleg mikor komolyra fordul – jön az összeköltözés / esküvő tervezése és végrehajtása. Mivel mi – jó esetben – repülünk a boldogságtól miközben a többieket a földön hagyjuk. Ugyebár. Ha ők már „jártak ott” (túl vannak rajta), akkor értik és valószínűleg képesek kapcsolódni hozzánk úgy is, hogy mi közben úszunk az eufóriában. Na de ha nem? Gondoltad volna, hogy egy megszakadt / megroppant barátságot is lehet gyászolni? Egy eltávolodott (jó) barát is veszteség.


Hallgatni továbbra is arany.

  • Koncentrálj arra, hogy ez most nem rólad szól, hanem róla.
  • Azzal is segíteni tudsz, gyakran nagyon sokat, ha csak egyszerűen meghallgatod. És nem kommentálod.
  • Nem kell mindig mondani valamit. Nem kell mindig valami jót mondani. Van amikor nincs „jó” amit mondani lehet. Az „iszonyatosan sajnálom” pont elég. Esetleg extrában, ha olyan a helyzet az „el nem tudom képzelni mennyire nehéz lehet neked most” is megállja a helyét. Mert tényleg nem tudod. Senki nem tudja. Csak ő.
  • Hallgatni arany – neked is mert jobban (akár új szemszögből) meg tudod a másikat ismerni és neki is, mert van valaki, akinek fontos, akinek kiöntheti, ami a szívét nyomja.
  • Jól hallgatni gyémánt – próbáld meg saját magadat, az előítéleteidet, a véleményedet, a cinikus stílusodat az ajtón kívül hagyni.
  • Ítélkezésmentesnek lenni nehéz, de nem lehetetlen. Próbáld meg! Az „én megmondtam” nem segít, hidd el. Egyébként se érzi túl jól magát, ő is tudja, nem kell még extrában az arcába is tolni. Tudom, hogy igazad van, nem kell hangoztatni. Hallgatni ilyen szempontból is arany.

Amennyiben segítségre van szükséged a gyászfeldolgozásban,

akkor keresd bizalommal Andit >>>


Forrás:

Mayo Klinika “Grief is the natural reaction to loss. Grief is both a universal and a personal experience. Individual experiences of grief vary and are influenced by the nature of the loss”


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá