Minden Ami Külföld | Tényleg hét magyar állatkertnek ad otthont ez a walesi falu?
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • cemaes-wales-minden-ami-kulfold

Tényleg hét magyar állatkertnek ad otthont ez a walesi falu?

Cemaes áldozatul esik annak a  rendszernek, amely lehetővé teszi, hogy bárki csalás és pénzmosás céljából “fedőcégeket” hozzon létre az Egyesült Királyságban, személyazonossági igazolás nélkül.

Minden ami külföld

Hét új cég állítja a walesi Cemaesben, hogy “állatkerteket” hoz létre

Mindegyik cég azt állítja, hogy magyar igazgatóik vannak és a cégeknek állítólag 7 cemaes-i házban van a székhelyük.  
Három ház valós tulajdonosai azt mondták, hogy a házaikat a beleegyezésük nélkül használták fel erre a célra, hogy székhelyként kerüljenek bejelentésre.

A walesi falu az egyik legújabb áldozata az új Companies House rendszernek?

A szép kikötő körül fekvő Cemaes valószínűtlen helyszín egy vagy akár több állatkert számára. Cemaes, egy falu Anglesey északi partján Walesben, a Cemaes-öbölben, egy kiemelkedő természeti szépségű területen fekszik, amely részben a National Trust tulajdonában van. . Cemaes neve a walesi cemais szóból származik, amely “folyó kanyarulatát vagy hurkát, tengeri öblöt” jelent. 
Cemaes halászkikötő és turisztikai üdülőhely és strandjáról ismert. Védett természetes kikötője van, amely északra, az Ír-tengerre néz, és egy ősi település helyszíne. Cemaes-ben szélerőműpark is található, a közeli Wylfa-ban pedig egy atomerőmű. A falu folyója a Wygyr folyó, amely közvetlenül a Parys-hegy alatt folyik a tengerbe Cemaesnél. Útközben a Carrog Farmnál, Carrogban csatlakozik hozzá az Afon Meddanen. A Wygyr név walesi eredetű, és jelentése lehet “zöld erdő” vagy talán “ahol két folyó találkozik”.

A viktoriánus korszak óta Cemaes festői jellege és a sziget természeti szépsége számos művészt és turistát vonzott. Lloyd George is megfordult itt. Cemaes az Anglesey Coastal Path útvonalon fekszik, és népszerű a gyalogosok körében is.

Cemaes lakói mit szólnak a magyar kezdeményezéshez?

2020-ban a Llanbadrig községhez tartozó Cemaes lakossága 1021 fő volt. 

Wales legészakibb falujának lakói meglepődve értesültek arról, hogy a múlt hónapban nyolc nap alatt hét olyan céget jegyeztek be, amelyek azt állították, hogy “botanikus és zoológiai kerteket” vagy “természetvédelmi területeket” hoznak létre.
A falu lakosaihoz azonban nem valószínű, hogy a közeljövőben oroszlánok, elefántok és majmok csatlakoznának.
A Mail on Sunday nyomozása szerint Cemaes a legújabb hely, amely áldozatul esett annak a rendszernek, amely lehetővé teszi, hogy bárki személyazonossági igazolás nélkül vállalkozást alapítson az Egyesült Királyságban.
Szakértők szerint a Companies House, a cégek bejegyzését végző kormányhivatal laza ellenőrzése azt jelenti, hogy több tízezer “fedőcéget” hoznak létre, amelyeket csalók és pénzmosók használhatnak fel. Sokan az emberek tudta nélkül használják az emberek címét.

A vétlen ingatlantulajdonosok, akiknek semmi közük a cégekhez vagy azok tevékenységéhez, általában csak akkor fedezik fel, hogy helyiségüket egy új cég székhelyeként jegyezték be, amikor a Companies House-tól levél érkezik.

Andy Rees, egy bécsi patológus professzor, aki a nyaralóját használja itt, amikor az Egyesült Királyságban tartózkodik, azt mondta, hogy “teljes meglepetés” volt, hogy az Akiaakiaa00 céget ott jegyezték be, hozzátette: “Egyáltalán nem tervezem, hogy állatkertet létesítsek”.
A 67 éves Jim McNamara és felesége, a 70 éves Joyce, akiknek nyaralóját engedély nélkül használták, azt mondta: “Szégyenletes, hogy ezt megtehetik. Halálra rémít minket, mert komoly csalásról szólnak a történetek”.

Hogy derült fény a turpisságra?

Ezeket a cemaesi cégeket a múlt hónapban regisztrálták “botanikai és zoológiai kertek és természetvédelmi területek tevékenységével” kapcsolatban. Minden cég igazgatója magyar állampolgár.

Ezeket Graham Barrow csalási szakértő, a HSBC és a Deutsche Bank egykori nyomozója fedezte fel, aki elmondta: “Hasonló struktúrákat azonosítottak már pénzmosási rendszereknél”.

Egy cég alapítása az Egyesült Királyságban segíthet egy személynek bankszámlát nyitni bárhol a világon, és kaput jelenthet a globálisan a pénzügyi rendszerekhez.

A Companies House egyik szóvivője elmondta, hogy a lehetséges csalásokat a bűnüldöző szervekhez irányítja, hozzátéve: “Jelenleg a Companies House-nak nincsenek törvényben előírt hatáskörei a csalások kivizsgálására és a brit vállalatok által szolgáltatott információk pontosságának ellenőrzésére”.

Azért nem minden Cemaesben bejegyzésre került cég nyitna állatkertet  Egy törvényes cég, amelyet tavaly augusztusban jegyeztek be Cemaesben, természetvédelmi területet szeretne nyitni. Semmi nem utal arra, hogy a cég tisztességtelen lenne vagy pénzmosás céllal lett volna regisztrálva.


forrás: https://www.dailymail.co.uk

Szólj hozzá