Minden Ami Külföld | Kanadai bevándorlás 2023-ig – tudnivalók - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Kíváncsi vagy mik Kanada bevándorlással kapcsolatos tervei 2023-ig? Hogy szerezhetsz Te is kanadai vízumot? MOST KIDERÜL >>>

Kanadai bevándorlás 2023-ig – tudnivalók

Kanada komoly ambíciókkal tekint a közeli jövőbe. Bevándorlási programjai keretében a szövetségi kormány és az egyes tartományok 2023 végéig mintegy 1,2 millió bevándorló számára terveznek állandó tartózkodási engedélyt adni. Hogy mi ennek az oka? Egyrészt, a világ többi, magasan fejlett országához hasonlóan csökken a gyermekvállalási kedv, valamint ezzel együtt öregszik a társadalom. Másrészt a COVID hatásait is próbálják ezzel a módszerrel ellensúlyozni.

Peringer Attila írása

Kanada tárt karokkal várja a bevándorlókat

A cím nem túlzás: Kanada a következő néhány évben olyan mértékben tervezi felpörgetni bevándorlási programjait, melyre a történelme során még nem volt példa. Számokra lebontva ez a következőképpen néz ki: A 2021-es évben a terv 401.000 új állandó lakos volt, ez a szám 2022-ben már 411.000, 2023-ban pedig 421.000 lesz. Gyorsan le is lövöm a poént: a 2021-es tervet sikerült teljesíteni, ami azt is jelenti, hogy korábban egy évben még soha nem fogadtak be ennyi bevándorlót. 

A kanadai bevándorlási hivatal (IRCC) minden évben meghirdeti az adott évre előirányzott tervet és az elérni kívánt bevándorló számot az ún. Immigration Levels Plan keretében. Miért ilyen ambiciózusak a tervek? A válasz viszonylag egyszerű: szeretnék fenntartani a gazdasági növekedést. Kanada társadalma a világ legöregebbjei közé tartozik, mely a világ egyik legalacsonyabb születési rátájával párosul. 2030-ra várhatóan mintegy 9 millió kanadai fogja elérni a 65 éves kort (ez egyben a nyugdíjkorhatár is), ami a kb. 38,5 milliós lakosság jelentős része. Ha helyiekkel nem megoldható, akkor természetesen logikus gondolat a gazdaságot a bevándorlás elősegítésével erős állapotban tartani.

A kanadai bevándorlás feltételei

Mi a legjobb módszer arra, hogy valaki állandó tartózkodási engedélyt szerezzen Kanadában? A rövid és frappáns válasz: ha bevándorlást tervezel, legyél fiatal, magasan képzett, beszélj jól angolul és az se baj, ha a francia nyelv is jól megy. Ezen kívül rendelkezz sok tapasztalattal egy olyan munkakörben, ami a világ másik felén is hiányszakmának számít. 

A kép persze ennél egy kicsivel árnyaltabb. Kanada összesen közel 60 bevándorlási programmal rendelkezik, tehát választék van bőven. Viszont ezek közül is talán a legismertebb az Express Entry. Egyúttal ez az a program, melynek segítségével a legtöbb magyarnak is lehetősége nyílik kanadai tartózkodási engedélyt szerezni. 

Az Express Entry tulajdonképpen három bevándorlási programot foglal magában (Federal Skilled Worker, Federal Skilled Trades Class, Canadian Experience Class). Ennek keretében adja ki a kanadai kormány az összes bevándorlási engedély nagyjából felét. Ezen kívül jelentős szerepe van még a Provincial Nominee Programnak (PNP). Az ebben részt vevő tartományok a helyi munkaerő igényeknek megfelelő jelöltek számára biztosíthatnak állandó tartózkodási engedélyt.

Az Express Entry program, más fejlett országok bevándorlási programjaihoz hasonlóan, pontrendszeren alapul. Nyilván sok múlik minden ember egyéni helyzetén, azon, hogy az országon belül hol szeretne letelepedni, milyen munkát szeretne, milyen képzettsége van, családdal, vagy egyedül menne, és ehhez hasonlók. Viszont azt, hogy az alapfeltételeknek valaki megfelel-e, egy 10-15 perces online kérdőívvel elég könnyen kideríthető. A kérdőív a kanadai kormány honlapján érhető el. A kérdések között az állampolgárságra, születési időre, nyelvtudásra, családi állapotra, anyagi helyzetre, iskolai végzettségre, kanadai és egyéb munkatapasztalatra vonatkozók is találhatók. A kérdőívet mindenképpen érdemes kitölteni, még akkor is, ha ez legfeljebb a 0. lépésnek felel meg az egyébként elég hosszú folyamatban. Arra biztosan jó, hogy legalább az alapvető elvárásokat tisztábban lehessen látni, aztán lehet mélyebbre merülni a kanadai bevándorlási rendszer bugyraiban.

Abban az esetben érezheti magát célegyenesben az ember, ha a kanadai kormány időközönkénti elvégzett rangsorolási köreit követően, a megszerzett pontok alapján meghívást kap (Invitation to Apply), hogy állandó tartózkodási engedélyért folyamodhasson.

A COVID hatása Kanadában

Kanadában eddig valamivel több mint 3 millió ember fertőződött meg a COVID vírussal, a hivatalos adatok alapján. A teljes népesség kb. 80%-a már kapott legalább két oltást és több mint 40% már az emlékeztető oltásán is túl van. A koronavírus első hullámai nem meglepő módon a bevándorlási számokat is érintették, ez főleg 2020-ra volt igaz. 2021-ben a bevándorlási hivatal növelte a kapacitásait és a korábban már említettek szerint, sikeresen teljesítették a tervezett mennyiséget. Persze az is egy beszédes szám, hogy jelenleg kb. 1,8 millió kérelem vár elbírálásra a rendszerben, ami néhány vízumtípus esetében jelentősen megnövelte a várakozási időt. A kanadai kormány december végén be is jelentette, hogy 85 millió dollárt fordítanak különböző fejlesztésekre, a probléma kezelése érdekében.

A COVID elleni védekezés egyik legjobb eszközének Kanada is a magas átoltottságot tartja, ezért az országba való bejutás is csak abban az esetben lehet viszonylag zökkenőmentes, ha valaki minimum 2 oltással rendelkezik, és a második dózist legalább 14 nappal a belépést megelőzően megkapta. Ez természetesen a vízum kérelmet benyújtókra is vonatkozik.

Kanada sokak számára kívánatos úti cél, ha bevándorlásról van szó. Természetesen, a fentiekből is látszik, hogy a bejutás és a feltételeinek való megfelelés egyáltalán nem egyszerű. Azonban az 1,2 milliós célszám ezzel együtt is még vonzóbbá teheti az országot azoknak, akik itt képzelik el a jövőjüket. Nem beszélve arról, hogy februárban újabb bejelentés várható, amely során a kanadai kormány már a 2024-re vonatkozó terveket is ismertetni fogja.

Kíváncsi vagy mik Kanada bevándorlással kapcsolatos tervei 2023-ig? Hogy szerezhetsz Te is kanadai vízumot? MOST KIDERÜL >>>

Kanada lenne az álmod? Ott tudod elképzelni az életed? Liza, kanadai bevándorlási szaktanácsadó segít Neked! Vedd fel vele a kapcsolatot.

IELTS nyelvvizsgára készülsz? Évi profi nyelvtanár, aki sikeresen felkészít Téged, hogy ne érjenek meglepetések a vizsgán!


Forrás(ok):

CanadaVisa.com

Canada Immigration

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

2 Hozzászólás

Szólj hozzá