Minden Ami Külföld | Új-Zéland állatvilága - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Új-Zéland állatvilága

Új-Zéland állatvilága

A fagyos fjordoktól kezdve az erdőkön keresztül a homokos tengerpartokig megannyi lehetőség áll az utazók előtt Új-Zéland rendkívüli és színes állatvilágának megismerésére.

Az új-zélandi embereket kétségkívül a világ egyik legérdekesebb és legsokszínűbb állatvilága veszi körül. Odautazóknak rengeteg lehetősége van arra, hogy ennek részesei legyenek.-Varga Melinda írása.

Fedezd fel a delfinek világát csónakon vagy vitorlással! Kapd el a pillanatot, és ha szerencsés vagy, láthatod az Auckland partjainál úszkáló bálnákat, a kardszárnyú delfineket vagy a wellingtoni rezervátum kék pingvinjeit. Ez még csak a kezdet! Cikkünkben megismerkedhettek az ország leghíresebb állataival és azt is megtudhatjátok, hogy hol találhatjátok meg őket.

Az év legjobb időpontja az állatvilág megismerésére a tavasztól kora nyárig terjedő tenyésztési időszak. Bár egyes programok pontosabban meghatározott időszakhoz kötődnek, de látnivaló mindig van. A vezetett túra az egyik legjobb választás az igazi, teljes élményhez. Kezdetnek például itt van a  Wellington Zealandia alkonyati és éjszakai túrái.

Zelandia egyedülálló módon, Wellington városának szívében kialakított eco-rezervátum. A projekt célja, hogy visszaállítsa a korábban Wellington völgyében élő őshonos állatok élőhelyét, a fákat, és az élővizes ökoszisztémát. A projekt indulása óta a rezervátum közel húsz őshonos állatfajt telepített vissza erre a területre, amik közül pár több mint száz évig nem is volt jelen a szigeten.

A 225 hektáron elterülő rezervátum biodiverzitás szempontjából mára a biológiailag legsokfélébb az egy négyzetkilométerre jutó állatfajok tekintetében. A rezervátum az egyszerű látogatók mellett az önkénteseket is szívesen fogadja.

Aki Wellingtonba készül, mindenképp sétáljon körbe ebben a lenyűgöző parkban!

Pingvinek – Oamaru

Ügyetlenek a szárazföldön, méltóságteljesek a vízben és mindenkor ellenállhatatlanul aranyosak. Új-Zélandon a Marlborough Sounds kanyargós völgyeitől az Otago Peninsulán keresztül a Firolanding Nemzeti Parking mindenhol láthatunk pingvineket.

Az egyik legnagyszerűbb látványosság az Oamaruban élő kék pingvinek otthona. A város szélén levő rezervátum az Omaru Blue Penguins betekintést nyújt a pingvinek életébe, a jegyek megvásárlásával pedig a faj megmentését is támogathatjuk.

Menj és csodáld a tengerről délutánonként hazatérő pingvineket!

Tanulj még többet az új-zélandi pingvinekről itt: New Zealand – The penguin kingdom

Delfinek – Marlborough Sounds

A kizárólag az Új-Zéland körül élő Hector-delfinektől a hagyományos palackorrú delfinekig az országot körülvevő partok megannyi különböző delfinfaj otthona.

Ezek az elképesztően emberbarát állatok ugyanannyira kedvelik a figyelmet, mint amennyire mi szeretjük nézni őket. A delfin figyelő túrák az év minden szakában elérhetőek a Bay of Islands szigetcsoportjainál, Marlborough Sounds körül hajóval, illetve Kaikoura és Akaroa városok mellett a Banks Peninsulán. Évszaktól függően, aki szeretné az akár  együtt is  úszhat a Hector-delfinekkel,

Bálnák – Kaikoura

Ahogy azt már az ősi maori legendák is említik, annak ellenére, hogy a bálnák óriási tengeri teremtmények, megannyi emberi vonásuk van. Kaikouráig igazi ikonikus úti cél azoknak, akik egy futó pillantást szeretnének vetni ezekre a lenyűgöző teremtményekre.

Az egész évben látható ámbráscetek mellett Kaikoura június és augusztus között igazán érdekes. Az éves vándorlásukon lévő hosszúszárnyú, akár 13-14 méteres bálnák ugyanis ez idő tájban érkeznek Kaikoura közelébe az Antarktiszról.

Azok, akik a hagyományos bálnalesnél is többre vágynak, akár az égből is megcsodálhatják ezeket a mágikus teremtményeket a Wings Over Winga Kaikoura bálnafigyelő repülőútjain.

A cég kisgépei a csoportos túráktól a magánrepülő utakon keresztül az úgynevezett tudományos repülőutakig kínál felejthetetlen élményeket. A 45 perces tudományos túra pedig nemcsak a bálna figyelést de a környék nevezetességei felett való repülést is tartalmazza. Mindezt természetesen professzionális túravezetők kíséretében.

Albatrosz Kolónia – Otago Peninsula

Sir David Attenborough világhírű dokumentumfilmkészítő és történész írta egyszer, hogy az Otago Peninsula egy “rendkívül különleges hely”. Ha ott járunk, könnyű megérteni miért. A félsziget az egyetlen hely a világon ahol az albatroszokat tudatosan tenyésztik a Taiaroa Head nevű kolónián. A rezervátumba látogatva megcsodálhatjuk a több, mint három méter szárnyhossszal rendelkező és az akár 120 kilométer per órára is felgyorsuló tengeri madarakat.

A látogatásra legmegfelelőbb időpont a november, ami a madarak párzási és fészekrakási időszaka. A január és február között kikelő, a repülésre született fiókák szeptemberben szállnak fel először.

Kivik

Ahhoz képest, hogy a kivik Új-Zéland leghíresebb állatai, mégis sokszor meglepően nehéz megtalálni őket. A félénk és főként éjszaka aktív madarak kiszúrása igazi kihívás. A kivi veszélyeztetett állatfaj, így a természetben való előfordulása különösen ritka.

Akárhogyan is, természetes élőhelyükön, a Stewart szigeten tapasztalt túravezetők segítségével, mint például a Real Journeys, egy éjszakai séta keretében a szerencsések mégis láthatják őket.

Egyes állatparkokban, mint például a Christchurh Willowbank, mesterségesen kiépített sétáin az éjszakai körülményeket imitálva akár pár méterre is sétálhatunk a madaraktól. A kivik az állatkertekben is szintén megtalálhatóak, mint például az Aucklandi Állatkertben, a Rotoruaban lévő Rainbow Springsben, vagy a Queenstownban lévő Kiwi Birdlife Parkban. A Masterton városa mellett lévő Pukaha National Wildlife Center az otthona a még ritkább fehér kiviknek, a Wellingtonban lévő Zealandia pedig szintén éjszakai túrákat kínál.

Ha valaki a kis fiókákra is kíváncsi, akkor a legjobb időpont a látogatásra a szeptembertől áprilisig terjedő időszak.

Aki biztosra szeretne menni, az innen tudja letölteni az Új-Zéland állatvilágáról készült interaktív térképet

Új-Zélandi bevándorlás érdekel? >>>kapcsolatfelvétel<<<

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá