Minden Ami Külföld | Újév Nepálban - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Tudtad, hogy 9 új év van Nepálban? Milyen évet is írunk idén és miért emlegetik őket a világ legbarátságosabb nemzetének? TOVÁBB >>>

Újév Nepálban

A nepáli embereknek sajátos kultúrájuk van, világhíres, fenntartás nélküli barátságos viselkedése. Fesztivál naptárukban található események nagy részét hinduk és buddhisták ünneplik. De mind nekik, mint a muzulmánok és törzsi embereknek is saját naptárai vannak, melyek mindegyik a hold ciklushoz kapcsolódik. A fesztiválok ezért minden évben más napra esnek, mert a gregorián naptárhoz képest mozognak. Akkor milyen évet is írunk most Nepálban?

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Az India és Kína közt található ázsiai ország lakossága dinamikusan növekedett az elmúlt évtizedekben, hiszen amíg 1970-ben még “csak” 17 millió lakosa volt, napjainkban ez a szám 30 millió körül mozog! Az országban békésen élnek egymás mellett a különböző vallások követői, hisz a fő vallás, vagyis a hindu (80%) mellett megtalálhatók még a buddhizmus, a kirant (ez egy helyi vallás, egyfajta sámánizmus), az iszlám és a kereszténységet követők is. Az ország hivatalos nyelve a nepáli, de a népszámlálások szerint bőven 100 fölött van a nyelvek száma ami a lakosság beszél az országban. Nekünk európaiaknak nehéz megkülönböztetni a két fő vallást, a hindut és a buddhizmust, azok hiedelmeit, vallási szokásait.

Tudtad, hogy 9 új év van Nepálban? Milyen évet is írunk idén és miért emlegetik őket a világ legbarátságosabb nemzetének? TOVÁBB >>>

Ha oda látogatunk, sokszor találkozhatunk olyan templommal, monostorral, ami mindkét vallás hívőinek nyitva van és mind egy-egy ugyanazt szimbolizáló istenhez imádkoznak, ám azokat eltérő néven szólítják. A vallási sokszínűség végett Nepált egyébként az ezer templom földjeként ismerik.

Nepál időszámítása egyedülálló, hiszen az országban egy teljesen külön időzóna van, a közép-európaihoz képes nyáron 3 óra 45 perccel, télen pedig 4 óra 45 perccel vannak előbbre, a nepáli új év pedig a hold járásához igazodik. Ennek ünneplése és első napja általában minden év április 11 és 15 közé tehető.

Nepálban idén 2080-at írnak

A Bikram Sambat egy nepáli örök naptár, a Nap mozgásával és állapotával szinkronban halad és magában foglalja a Shak Sambat jellemzőit és a gregorián naptár gyakorlati szempontjait is. A világ egyik legrégebbi és legegyedibb naptára, ami a Vikram Samvat rendszeren alapul, amelyet a legendás indiai császár, Vikramaditya vezetett be. A legenda szerint Vikramaditya Kr. e. 57-ben alapította a naptárat, hogy megemlékezzen a királyságát megszálló shakák felett aratott győzelméről. A naptárat később a nepáliak is átvették, akik a saját kulturális és vallási szokásaikhoz igazodva némileg módosították a rendszert.

Az országban együtt élő számtalan különböző etnikum miatt kilenc különböző új év van, de az áprilisi az a dátum, melyet az ország lakosai közül mindenki megünnepel! Mivel követik a saját rendszerüket az évszámlálásnál, vagyis mivel az első nepáli hónap a Baishakh áprilisban és az utolsó pedig a Chaitra márciusban, így évente Nepál két évet ugrik a gregorián naptárban. És hogy ezt kicsit még bonyolultabb legyen, a nepáli éveket a Bikram Sambat naptári naptól számítva az 56. BCE-ből kell számolni, nem pedig a gregorián év nullától.

Az egyik legjelentősebb különbség a nepáli naptár és a gregorián naptár között az évek számlálásának módja. A nepáli naptár az éveket a naptár alapításának dátumától számítja, ami a gregorián naptárban i. e. 57. év. Ez azt jelenti, hogy a nepáli naptárban az aktuális év 2080, míg a gregorián naptárban 2023.

2080 Bikram Sambat

2023. Április 14-én van az újév, vagyis a Bikram Sambat. A 2080-as újévet ünneplik épp Nepálban, valamint világszerte minden nepáli. A világ bármely részén élő nepáli a Baisakh 1-et újévként ünnepli.

A fővárosban, Kathmandu-ban 2080 BS újév első napját – Baisakh 1. napját – üdvözletcserével és fanfárokkal ünneplik.

Tudtad, hogy 9 új év van Nepálban? Milyen évet is írunk idén és miért emlegetik őket a világ legbarátságosabb nemzetének? TOVÁBB >>>

De persze nem csak a fővárosban, hanem országszerte mindenhol. Az ünnepségek után, újév napján pedig az emberek áttekintik múltjukat, az elmúlt évet és elhatározásokat tesznek a további sikerek érdekében. Szokás a házakat rendbe tenni és megtisztítani. Az emberek üdvözleteket adnak át egymásnak, jókívánságokat és különleges finomságokat készítenek a jeles napon.

A fesztiválok és ünnepek mellett a nepáli naptárat egyébként arra is használják, hogy kiszámítsák a fontos események, például esküvők, házavatók és más fontos alkalmak kedvező időpontjait. Ezen események időpontjait asztrológiai számítások és a holdciklus alapján számítják ki, és úgy tartják, hogy szerencsét és jólétet hoznak. Összességében a nepáli naptár egy egyedülálló és ősi rendszer, amely mélyen gyökerezik a nepáli kultúrában és hagyományban.

Nepál, egy mosolygós nemzet

Az ország fő bevétele az ide látogató turistáknak köszönhető, akik a táj, a kultúrális háttér és a vadon élő állatok miatt érkezik ide és távozás után csodaszámra veszik és mesélnek ismerőseiknek arról, hogy a helyieknek micsoda veleszületett, barátságos, kedves és illedelmes viselkedése van! Tény, hogy már odaérkezéskor ha összetett kézzel ‘namaste’-val köszöntjük őket mi is, akkor biztosan a világ legszélesebb mosolyai fogadnak majd!

Tudtad, hogy 9 új év van Nepálban? Milyen évet is írunk idén és miért emlegetik őket a világ legbarátságosabb nemzetének? TOVÁBB >>>

Nem is csoda, hogy a világ egyik legbarátságosabb nemzetének tartják számon Nepált, hisz az itt élő számtalan különböző etnikum, vallás és kultúra mind-mind békésen él együtt az országban, mindenféle zavargások nélkül, mély tiszteletben tartva a másikat. 2015-ben egy 7.8-as erősségű földrengés rázta meg az ország közepét, amit több száz utórengés követett, majd egy második nagy földrengés. Többezren haltak meg, több tízezren sérültek meg és rengeteg otthon, történelmi és vallási épület szinte megsemmisült. Az ország lassan rázódik helyre, de újra vonzza a turistákat és számukra ismét egy kedvelt ázsiai célponttá vált. Pár évvel ezelőtt is már újra ‘a világ legvonzóbb turisztikai célpontja’-ként említette több vezető turisztikai portál és a LonelyPlanet szerint Nepál a világ legjobb ár-érték arányú turista célpont.

Turistaként Nepálban

Az ország vonzerejének egyik kulcseleme a Himalája, 8000m feletti csúcsával, ahová többezer útvonal kínál korlátlan lehetőséget a túrához, hegymászáshoz. Túrázás közben a kis települések és teaházak pihenésre hívogatnak, akár egy órára, akár egy éjszakai pihenésre, feltöltődésre.

A déli területeken magas pára, dzsungel, vadon élő állatok várnak, ahová szafarikat szerveznek. A nagyvárosokban a modern élet keveredik az ősi hagyományokkal, ami különösen jól látható az ünnepek és fesztiválok alatt. Természeti csodák, vallási sokszínűség, változatos programlehetőségek.

Nepálba érkezve lenyűgöző megfigyelni, hogy ezek a különböző csoportok hogyan alkalmazkodtak a környezetükhöz és a mindennapokhoz. Hagyjunk időt arra, hogy megfigyelhessük vidéken még mindig kézműves módon készítik a használati eszközeiket és minden ételüket. A nepáli falvak meglátogatása valósággal olyan, mintha egy szabadtéri múzeumban járnánk. Mivel a nepáli emberek rendkívül barátságosak, talán ez a fő oka annak, hogy az oda látogató nem is maradhat turista sokáig, hisz amint megismeri az országot és a helyi embereket, onnantól kezdve nem számít idegennek, hanem értékes vendégnek és a vendéget a nepáliak istennek tekintik.


Tudtad?

  • A “namaste” egy általánosan elfogadott köszöntés, aminek a jelentése úgy fordítandó, hogy “a bennem lévő isten köszönti a benned lévő istent.”
  • Mi, magyarok szinte a világ minden részén érünk el sikereket. Az Ausztráliában élő magyar származású Kanizsay Gabbi mindössze 19 évesen mászta meg a világ legmagasabb pontját, a Mount Everestet 2022-ben. A nem mindennapi túrát ráadásul az édesanyjával együtt teljesítette! Olvasd el a róla készült beszámolónkat is!


Ázsiában utazgatnál?

Közel 40 év tapasztalattal

Ázsia körül >>> László <<< biztosan

a segítségedre lesz!


Forrás(ok):

myrepublica

nepalitermekek.hu/blog

Tripnholidays


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá