Minden Ami Külföld | Gyász és külföldre költözés (3. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Könnyebb-e a gyász az itt maradottaknak ha a dolgok el vannak rendezve. MERÜNK-E SZEMBENÉZNI A HALÁLLAL ÉS TERVEZNI RÁ MÉG ÉLETÜNKBEN?>>>

Gyász és külföldre költözés (3. rész)

Szépen lassan haladunk a gyász fogalmának tágításában. Ma egy rövid kitérőt teszünk.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Gyász: tudom, hogy most a „hogyan vesztettünk el” témakör jön(ne). Úton van, de előtte egy kis tabudöntögetés jön. Ha lemaradtál a cikksorozat elejéről, kezd az első résszel:


JÓ TUDNI> Alaposan gondold át, hogy el akarod-e olvasni. Személyes tapasztalatból íródott, ezért kérlek kezeld a helyén. Vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem.

Hogyan…?

Egyszer nagyon régen fiatalkoromban (ilyen is volt 😊 ) egy tiszteletreméltó idős bácsi megkérdezte egy csoportos beszélgetés során tőlünk fiataloktól, hogy hogyan szeretnénk meghalni. Morbid kérdés tudom 😊 viszont hasznos. Perspektívába tudja tenni életünk dolgait. Vagy inkább azok fontosságát.

Egymás után egyesével el kezdtük megadni a válaszunkat. Mindenki mondott mindenfélét, nagyjából egy téma körül (ne kérdezzétek mi volt, fogalmam sincs már róla). Mígnem sorra kerültem én. „Őszinte ember voltam” – és bár nem ordítottam és nem toporzékoltam 😊 – de a válaszommal sikerült síri hangulatot teremtenem. Hogy mi volt a válaszom arra a kérdésre, hogy hogyan szeretnék meghalni? „Boldogan”. Döbbent csend lett.

Nem passzolt a narratívába, na. Pedig igyekeztem elmagyarázni, hogy hát ugye ez azt jelenti, hogy mindenkivel minden el van rendezve, nincsenek elvarratlan szálak, elrendezetlen ügyek, harag, neheztelés, meg ilyenek. Mindazonáltal ez nem volt továbbra sem megfelelő válasz, szóval fel lettem kérve, hogy gondoljam újra.

Akkor még nem voltam annyire bátor mint most😊 szóval sikerült kipasszíroznom magamból valami (számukra) elfogadható választ. (Arra sem emlékszám már mi volt.) Az eset azonban így több évtized távlatából is bennem maradt. Miért?

Mivel eltelt az a sok-sok év, és még mindig ez a válaszom. Jó, lehet, hogy voltak kisebb-nagyobb kitérők, de egyre határozottabban az az érzésem, hogy akkor ott valahogy sikerült egyetlen szóban megfogalmazni azt, amit csak nagyon körülményesen lehet körülírni.

Miért úgy? És hogy férhet össze gyász és boldogság?

Békében lenni önmagammal és a világgal. Másokkal. Változtatni azokon a dolgokon, amin tudok és elengedni azokat, amiken nem tudok. És megtanulni együtt élni velük. Elfogadni másokat. Egészséges határokat húzni. Elfogadni önmagamat.

Megbékélni önmagammal. A tökéletlenségemmel. Szeretni önmagam a jó tulajdonságaimmal és a hibáimmal együtt. Így vagyok egész – miközben folyamatosan egyúttal „építés alatt”. Mint mindenki más.

És ezekbe az elfogadásokba beletartozik sok-sok hiány. Rengeteg eredmény és talán még több veszteség. És a csoda, mikor megtaláljuk végre a békét a veszteségünkkel.

Meglátni a halványan pislákoló fényt a feneketlen sötétségben. Rácsodálkozni a jó dolgokra, amik közben történtek és történnek velünk. Megtanulni (újra) örülni a szépnek a bánat időnként mindent elsöprő hullámai között.

Megtapasztalni az „egyik szemem sír, a másik meg nevet” látszólagos ellentmondásának létező valóságát. Mert van ilyen. A mindent elöntő gyász és mindent átható boldogság megfér egymás mellett. Egyszerre. Egy időben.

És ha nekem megvan ez, akkor azoknak, akik egyszer majd engem fognak gyászolni, könnyebb lesz. Legalábbis remélem 😊 Nem tudni mikor és hogy… ezért jó, ha el vannak rendezve a dolgok. Nekem úgyis mindegy lesz. Nekik azonban számít, hogy maradt-e valami függőben vagy sem. Pont ez az, amiért nem mindegy, hogy akit elvesztettünk, azt hogyan vesztettük el.

Életvégi tervezés – rákészülés a gyászra (is)

Létezik un. „advance care planning”. Elsősorban halálos betegek esetében, hospice ellátás kapcsán kerül elő. Azonban olyan gyógyíthatatlan betegségben szenvedő emberek számára is megnyugtatást jelenthet, akik olyan betegségben szenvednek, mely miatt tervezési és döntéshozatali képességük várhatóan jelentősen romlani fog (például demencia).

Ennek az a lényege, hogy szakember segítségével a páciens át tudja gondolni és (előre dönteni tud) milyen életvégi ellátást szeretne. Ebbe beletartozhat az is, hogy otthon vagy hospice-ban szeretne meghalni. Az elkészült terv kiinduló pontul szolgál a páciens köré szerveződő szakmai csapat tagjai számára is, akik az ellátásának különböző területeiért felelnek.

Orvosok, nővérek, szociális munkások, otthoni segítők, önkéntesek, lelkigondozók mind együtt dolgoznak annak érdekében, hogy a páciens a(z általa kifejezett) igényeinek legmegfelelőbb ellátást kapja. Akkor is, amikor már ennek ő esetleg már nincs is tudatában. Egy demenciában szenvedő páciens akár 20 évet is elélhet még a diagnózistól számítva. Akár úgy is, hogy ennek egy részében már nem tudja átlátni a saját helyzetét.

A tervezés további lényeges eleme, hogy míg ugyan a páciens van a középpontban, nem izoláltnak tekintik őt, hanem a család és barátok bevonásra és támogatása is kerülnek.

Lehetővé teszi mind a beteg, mind a család számára a szembenézést a valósággal. Úgy, hogy nincsenek egyedül, magukra hagyva. Esélyt ad a beteg számára a lezáratlan dolgok számbavételére és elrendezésére. A megbékélésre. A világgal, az emberekkel, és legfőképpen talán önmagával.

Nem tudom, hogy Magyarországon ezt így, ilyen komplexen el lehet-e érni valahol. De összegyűjtöttem néhány, a hospice ellátáshoz kapcsolódó weboldal linkjét. Mert van, amikor beszélnünk KELL róla.


Amennyiben segítségre van szükséged a gyászfeldolgozásban,

akkor keresd bizalommal partnerünket, Andit >>>

Hasznos információk és linkek


Források:

József Attila: Mama

Circle of care

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

A hospice ellátás általános alapelvei

Otthoni szakápolás, hospice


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá