Minden Ami Külföld | Gyász és külföldre költözés (2. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A gyász egyetemes és mindeközben egyéni. Függ attól, hogy kit vesztettünk el - vagy mit. MEGRÁZÓ GONDOLAT? Olvass tovább >>>

Gyász és külföldre költözés (2. rész)

Nekiláttunk megint egy rágós falatnak. Mélylevegő, merülés!

Írta: andi – Minden Ami Külföld

A gyász témaköre érintőlegesen már előkerült. Most kicsit mélyebben ásunk bele.JÓ TUDNI> Alaposan gondold át, hogy el akarod-e olvasni. Személyes tapasztalatból íródott, ezért kérlek kezeld a helyén. Vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem.

Mit ért(het)ünk gyász alatt?

Az előző részben megnéztük a gyász definícióját, és meglepődéssel állapítottuk meg, hogy az Értelmező Kéziszótár meglehetősen szűk értelmezésben használja a kifejezést. Kizárólag haláleset esetét említi, azonban röviden áttekintettük, hogy mi más, minket érintő események járhatnak veszteséggel.

Ezzel szemben a például a Mayo Klinika által adott magyarázat jóval tágabb, a veszteségre (melybe szerettünk halála is beletartozik, de nem csak az) helyezi a hangsúlyt. Ide is másolom, mert ezt fogjuk egy kicsit tovább boncolgatni. „A gyász a veszteségre adott természetes reakció. A gyász egyetemes és személyes tapasztalat. A gyász egyéni megtapasztalása különböző, és a veszteség jellege is befolyásolja.”

Addig már eljutottunk, hogy a gyász természetes reakció. Tehát senkinek nem kell szégyellenie magát azért, mert gyászol. Neked sem! Hahó! Nézzük meg a definíció következő elemét.

Egyetemes és személyes

Kezdjük az első felével. Mit jelent(het) az, hogy a gyász egyetemes?

Hívjuk megint segítségül az Értelmező Szótárat. „egyetemes: Mindent v. mindenkit magában foglaló, átfogó; mindenkire v. mindenre kiterjedő, érvényes.”

Azaz a gyász – tetszik vagy sem – mindenkit érint. Legalábbis érinteni fog élete során előbb vagy utóbb. Nincs kivétel. Te sem vagy az.

Azonban attól, hogy a gyász egyetemes – és mindenkit érint – még egyéni és egyedi is. Mondhatjuk, hogy személyes, mert az, akkor és ott csak a Tied. Mivel senki más nem tudja neked pontosan milyen. Mert Te egyedi vagy. Nincs belőled másik. Ezért a veszteség amit megélsz és átélsz az csak a tied. Senki másé. Hasonlón mehetett más át. Nagyon hasonlón is. Azonban a tiéden csak Te és senki más. És ahogy érint téged, ahogy gyászolsz, az is egyéni. A gyászod. A Te utad.

Emellett minden egyes veszteség másképp érint bennünket. Még ha csak a halál esetét nézzük is. Más mikor egy távoli rokon hal meg, egy közeli barát, vagy egy szülőnk. Eltérő emlékek kötnek hozzájuk, nem ugyanazt vesztjük el a távozásukkal. Mi sem pont ugyanazok vagyunk egy-két évvel, vagy csak akár hónappal később. Mert mi is változunk. Ezért van az, hogy még a saját gyászunk sem ugyanolyan két különböző esetben. Függ attól, hogy kit és vele mit vesztettünk el. És függ attól is, hogy mi a saját fejlődésünk útján hol járunk (kik vagyunk) és éppen hogyan vagyunk.

Egyéni megtapasztalás

Erről is szól, hogy a gyászom egyéni. Csak az enyém. Senki nem képes átlátni és átérezni, megtapasztalni, hogy én min és hogyan megyek át. Ha el is mondom, nincs az a szókincs és szókészlet, amivel pontosan le lehet írni és apró részleteiben megfogalmazni. Azért is mert az én megélésemet befolyásolja, hogy hogyan vagyok – „úgy egyébként is” az életem többi területén. Meg az is, hogy korábbi veszteségek feldolgozása során milyen tapasztalatokra tettem szert. Milyen érzések kapcsolódnak hozzá. Esetleg milyen technikákat tanultam – vagy jöttem rá, találtam rá saját magam – amik segítenek megfogalmazni a megfogalmazhatatlant és feldolgozni a feldolgozhatatlant. Mi alapján tudom eldönteni, hogy az adott veszteség a „feldolgozható” kategóriába tartozik vagy el kell engednem a mindenáron történő megküzdést és át kell tennem a „megtanulni együtt élni vele” kupacba. Mivel sajnos vannak ilyenek is.

A veszteség jellege

És ezzel eljutottunk a Mayo Klinika általi definíció utolsó részéhez. A veszteségre adott természetes reakciónk (gyászunk) függ attól is, hogy kit, mit és hogyan vesztettünk el. A veszteség mibenlétéről – azaz, hogy gyászolni nem csak elhunytat lehet – az előző részben már érintőlegesen beszéltünk.

Kit vesztettünk el

Az is szóba került már, hogy – a szűk értelmezés szerint vett elhalálozást tekintve – az sem mindegy, hogy kit veszítettünk el. És milyen volt vele a kapcsolatunk. Milyen érzések kötődnek hozzá. Van-e lelki-ismeretfurdalásunk esetleg azért, mert nem hívtuk fel régóta. Esetleg nem nyitottuk rá az ajtót. Netalán külföldre költöztünk és a kapcsolatunk – kapcsolattartásunk – megsínylette ezt. Meg tudtuk-e oldani, tudtuk-e tisztázni a helyzetet?

Vannak-e – pontosabban ez esetben inkább már voltak-e – elvarratlan szálak kettőnk között. El nem simított problémák, nézeteltérések. Hahó, nem szőnyeg alá söprésre gondolok, hanem rendes meg- és átbeszélésre. Közös megoldás keresésre. A megoldás közös keresésére. És reményteli megtalálására.

Ne érts félre: nem lehet mindenkivel megbeszélni dolgokat. Léteznek olyan emberek, akikkel nem lehet. Pont. Akivel nem lehet, azzal nem lehet. Ezt vedd számításba. Ezeken kívül olyan is lehetséges – ha nem tudod milyen, örülj neki, de ne szóld le azt, aki tudja, akár ki meri mondani akár nem – hogy a gyász mellett (vagy akár helyett?) megkönnyebbülés van. „Végre biztonságban érzem magam.” Sajnos ilyen is van. És ha esetleg Te így éreztél valakinek a halála kapcsán, ne ostorozd magad. Ez (is) normális. És nem vagy egyedül.

Amennyiben segítségre van szükséged a gyászfeldolgozásban,

akkor keresd bizalommal partnerünket, Andit >>>


Tudtad?

  • A régiek a halált az élet természetes velejárójának tartották. Most is az, csak valahogy elfelejtettünk beszélni és beszélgetni róla.
  • A népszokások a szeretett személy halálára történő felkészüléstől kezdve emlékének ápolásáig segítették az itt maradottakat gyászuk megélésében.
  • Ennek része volt többek között a halott felkészítése, a halál hírüladása, a virrasztás és a temetés utáni tor is.

Források:

Mayo Klinika “Grief is the natural reaction to loss. Grief is both a universal and a personal experience. Individual experiences of grief vary and are influenced by the nature of the loss”

Magyar Értelmező Szótár

Népszokások – Az emberélet fordulói


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

1 hozzászólás

Szólj hozzá