Minden Ami Külföld | Újévi babonák, hagyományok - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • beautiful stylish woman in purple suit and hat walking in city street, spring summer autumn season fashion trend, black cat

Újévi babonák, hagyományok

Sok babona és hagyomány él világszerte, amiben az emberek hisznek, vagy legalábbis hinni szeretnének, hátha ha igazodnak ahhoz, akkor megváltozik az életük. Minden ember szeretne valamin változtatni és erre jó alkalom az újév, újévi fogadalmak. Van, aki a testalkatán van, aki az anyagi helyzetén van, aki a szerelmi életén szeretne javítani, változtatni. – Kosza írása

Lakomázzunk, de csak mértékkel

Az egyik legismertebb újévi lakoma is egy babonához kapcsolódik. Ez a lencse, amit bármilyen formában, minél nagyobb mennyiségben kell fogyasztani, mert akkor sok pénz áll a következő évben a házhoz. Oda kell azonban figyelni, hogy nem szabad teljesen elfogyasztani az elkészített mennyiséget, valamennyit hagyni kell. Ugyanis ha mindent felfalunk és nem marad semmi az már egy rossz ómen a következő évre, és nem a várva várt lencse által hozott bőséget hozza. 

Felejtsük el a szárnyasokat! A csirke, liba, kacsa elkaparja szerencsét, úgyhogy az év első és utolsó napján kerülni kell ezeket. Viszont jöhetnek a jobbnál jobb malacsültek, akár citrommal a szájukban. A hal megítélése azonban vitatott. Nálunk azt tartják, hogy elúszik a szerencsénkkel, de vannak országok, ahol ennek pont az ellenkezőjét tartják, hogy igenis szerencsét, áldást hoz. 

Vendégfogadás, viselkedés

Érdekes oximoron dolog, hogy bár a takarítás, rendrakás szerencsétlenséget hoz, mert ezzel úgymond kidobjuk az évi szerencsénket, de ennek ellenére rendetlenséget hagyni nem szabad. Ha még az óév utolsó napjaiban rendet tesszük magunk körül, az a következő évre harmóniát, biztonságot, családi békét hoz számunkra.  

Side view portrait of modern couple welcoming guests to elegant dinner prty at home, copy space

Az első vendég, aki belép az ajtódon, az újév napján, mindenképpen férfi legyen, mert a babona szerint a női látogató szerencsétlenséget hoz. Ennek a babonának egy másik eredménye, hogy sokáig nem szolgáltak nők tengeralattjárókon, mert a hiedelem szerint a hajó pusztulását vonzotta volna be. 

Orvos látogatás

Az orvosokat meg aztán jó messzire kerüljük el, mert ha január első napját orvosnál töltjük, akkor az egész évünk betegeskedéssel telhet. Úgyhogy ne idd magad annyira le, hogy a detoxba végezd, mert akkor jól kiszúrsz magaddal egész évre. Lehetőleg ne aludd át az egész napot, sőt kezd tevékenyen az első évet, mert ha átlustálkodod, akkor az szintén testi lelki problémákhoz vezethet, legalábbis a hiedelem szerint. 

Kölcsönadni

Nem szabad semmit kölcsönadni, legalábbis az első napon inkább legyünk spúrok. Ha ugyanis kölcsönadunk, az nagyon nehezen fog visszajönni, ha egyáltalán visszajön, és úgy általánosságban minden kifelé fog folyni a kezünkből és nem befelé.

Vita

A vitákat meg aztán nagy ívben kerüljük és inkább fojtsuk el az indulatainkat, mert ha nem így teszünk, akkor nem elég, hogy rosszul kezdődik az év, de ez egy nagyon hosszú ellenségeskedéshez vezethet, sőt ne felejtsük: A viszály viszályt szít. Ünnepekkor egyébként sem kell vitával tölteni a napot, inkább tényleg arra próbáljunk meg odafigyelni, hogy igenis a szeretet és az odafigyelés hassa át. 

Öltözet

Kedves hölgyeim és persze uraim. Az újév első napján próbáljunk meg nem a leglazább legkönnyedebb öltözetben lézengeni, hanem igenis adjuk meg a módját. Ezzel nem csak a szerencsénk nem pártól el tőlünk, de ha éppen még szinglik vagyunk, akkor az elegancia meghozza a várva várt párt is számunkra. Van olyan babona, hogy a piros fehérnemű még inkább segíti ezt, bár nem tudom, hogy ez a férfiakra is vonatkozik e. 

Teregetés, mosás

A teregetés és mosás sem ajánlott, sőt ahogy elnézem semmilyen házimunka sem a szerencse kovácsa az első napon. A teregetéshez kötött babona talán a legijesztőbb, mert halálesetet jelenthet, hiszen a halottakat is kiterítik mint a frissen mosott ruhát. mindegy, hogy igaz vagy nem igaz, de mivel ez a legdurvább következményeket ígérő babona mindenképpen tartsuk be. 

Italozás

Italként a pezsgő mindenképpen legyen ott az asztalunkon, mert ez a luxus ital szintén a fényűzést és a gazdagságot hozhatja el. 

Ez csak néhány érdekesebb babona volt, biztos ti is ismerték még egy csomót. A babonák fontosak az emberek számára, mert igazából életben tartják a reményt, hogy változhat ezek hatására az életük. Mivel ezek önbevonzó dolgok, még igaz is lehet, ha odafigyelünk rájuk… 

Szólj hozzá