Minden Ami Külföld | Váratlan vendég - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • kopogtat

Váratlan vendég

A Covid, mint egy nemkívánatos vendég lépett be az életünkbe az év első hónapjaiban. Talán nem is vettük komolyan, csak a hírtelen lezárásokból és karaténokból éreztük, hogy valami komoly probléma ütötte fel a fejét. Az első hullámnál nekem egy közvetlen, de mondhatni közvetett ismerősöm sem kapta el a Covidot, úgyhogy azt hittem csak valami hisztéria. Mikor azonban az Olimpiát elhalasztották, már éreztem, hogy igenis komoly a baj, mert egy ilyen nagyszabású és rengeteg pénzt felemésztő világesemény elmaradjon, ahhoz tényleg nagy dolog szükségeltetik. Az első hullámban bár a betegséggel nem „találkoztam”, de azért a gazdasági és szociológiai hatásai elég komolyan rányomták a bélyegét az életünkre/életemre. Sok ember elvesztette az állását, vagy jelentősen kisebb pénzért volt kénytelen ugyanazt a munkát elvégezni. A családok, barátok nem tudtak személyesen találkozni a fiatalok nem tudták kibulizni magukat. Egyre nagyobb lett a feszültség ez érezhető volt, hiszen egyre többször hallhattunk felesleges verekedésekről, gyilkosságokról. Pozitív hozadéka is volt a dolognak, mert a levegő jelentősen tisztult, hiszen egyre kevesebben autóztak, hogy a légiközlekedés közel 80%-os visszaesését ne is említsem. Szinte csak ez a volt a pozitív az egészben. Kosza írása

Az emberek nem utazhattak, vagy egy idő után már nem is nagyon mertek, a vendéglátó helyeknek zárva kellett tartani, szinte csak a legszükségesebb helyek tarthattak nyitva. Az vendéglátás és az utaztatás sínylette meg első körben leginkább a vírust, bár a nyár folyamán bevezetett lazítások némileg enyhítették a helyzet súlyosságát. Ez a nyári lazítás azonban elég rendesen visszaütött, mert azt ezt követő második hullám, sokkal durvábban csapott le ránk. Már a közvetlen környezetemben is többen megbetegedtek. Volt aki könnyedén szinte minden tünet nélkül átvészelte, de volt aki még 2 hónappal később is nyögte/nyögi a hatásait. Nehezen tér vissza a ízlelés, szaglás, rettentően fáradékonyak. Az ismét bevezetett korlátozások sem igen enyhítettek a terjedésen, de a gazdaságnak a legérintettebb szektorait vissza lökték a szakadékba. 

Furcsa és egyben borzalmas látvány volt nézni a rengeteg egymás hegyén hátán parkoló repülőgépet, hiszen volt olyan időszak, mikor a személyforgalom a légiközlekedésben 95% -kal visszaesett. Ennek következtében bár több légiközlekedési vállalat is komoly állami támogatásokat kapott, ekkor csökkenést nem tudott máshogyan kezelni, minthogy elbocsájtásokat hajtottak végre. Ugyan ez a folyamat ment végbe a vendéglátó szektor egészében is, az éttermektől a legnagyobb szállodákig Némely neves szálloda arra „vetemedett”, hogy napi áron akár egy hónapra is kiadjon szobákat, apartmanokat.

Ezekben a szektorokban brutális szintű volt a leépítés, és mivel szinte az egész gazdaság megérezte a Covid hatását, egyéb munkát sem volt könnyű találni. A munkáltatók meg igyekeztek ezt helyzetet is kihasználni, hiszen könnyebben válogathattak a munkaerőben és természetesen kevesebb pénzért is tudták alkalmazni az embereket, aki szinte örültek, hogy egyáltalán dolgozhatnak. Ez még annyira nem érezteti a hatását, hiszen az élelmiszer felhalmozás általánossá vált. Ez köszönhető annak, hogy a legtöbb vírus által sújtott országban kilakoltatási és hitel fizetési moratóriumot vezettek be. Ha ez megszűnik, akkor lesz érdekes látni, hogy valóban milyen helyzetben is vannak az átlagemberek anyagilag. Szerintem lesznek gondok, bár a legtöbb gazdasági szakember jövőre szinte nem látott gazdasági növekedéssel számol, ami azért is érdekes, mert a legtöbb kormány már most a következő év közepéig meghosszabította a moratoriumokat, vagyis nem számolnak azzal, hogy a vírus hamarosan tovaszáll és visszatérhetünk a régi kerékvágásba. Ez azt is jelenti, hogy sok cég, aki valahogy átvészelte eddig csőd nélkül, nem biztos, hogy még közel fél évre is rendelkezik megfelelő tartalékkal. A tudományos világ mindent megtesz, hogy minél gyorsabban megoldást találjon és visszaszorítsa a Covidot, de ezzel is komoly gondok vannak. Alig egy éve kezdték csak kifejleszteni az ellenszert, amit már használnak is, de nem tudjuk még milyen hatással. Sokan pont emiatt a rövid fejlesztési idő miatt nem is akarják beoltatni magukat, mert köztudomású, hogy egy hatékony vakcina kifejlesztése 5 évet is igénybe vehet. Nem tesztelték még eleget, így nem tudhatjuk, hogy milyen mellékhatásokkal járhat. Lehet Covidot legyőzi, de valami egyéb károsodást okoz, amit maradandó lesz. Idővel kiderül, és reméljük, hogy igenis hatékony lesz az ellenszer. 

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá