Minden Ami Külföld | Védőoltás-kisokos utazóknak - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • woman doctor wearing white coat with stethoscope in medical protective mask holding syringe and medicine vial vaccine bottle over isolated orange background

Védőoltás-kisokos utazóknak

Utaznál és fontos számodra az egészséged? Most megmutatjuk, mire kell figyelned! -Paulikovics Réka írása

Az első dolog, amit mindenképpen meg kell említeni, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásai alapján az egyetlen kötelező védőoltás a külföldre utazó magyar állampolgárok számára a sárgaláz elleni vakcina, ez is csak akkor, ha olyan országba utazik az illető, ahol sárgaláz veszély van (Afrika és Dél-Amerika Egyenlítő menti területei), illetve, ha egy ország a beutalás feltételeként megköveteli az oltást. Így biztosan nem kell aggódni, hogy valamilyen kötelező oltást elfelejtettél, hiszen manapság ez az egyetlen ilyen van. 

Készülj, hamarosan ismét megnyilnak a kapuk! Száguldj végig a világon! Kik azok, akik ebben segítenek Neked? Akár legyen szó egy rövidebb utazásról vagy hosszútávú külföldi céljaid vannak! Segítség külföldre készülök! A csapat, aki segít Neked! Ide kattintva ismerheted meg Őket!

Most következzenek a betegségek, az ajánlott és lehetséges védőoltások, illetve óvintézkedések!

Sárgaláz 

A sárgaláz súlyos, belső szervek vérzésével, elhalásával, magas lázzal, és 10-60 százalékos halálozással járó vírusos betegség. A sárgaláz elleni oltás az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóhelyén kívül már a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek oltóhelyein és más, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett oltóhelyeken is elérhető. Az oltást a felkarba, a bőr alá adják és 10 évig nyújt védettséget.

Kolera

A kolera elleni oltást csak a járványos területekre utazóknak javasolják, ami nem gyakori. Ha koleraveszélyes területre utazol, a higiénés rendszabályok betartásával is elkerülhető a fertőzés. A kolera láz nélküli gyakori híg széklettel, hányással, kiszáradással jár. Szennyezett kézzel, élelmiszerekkel, ivóvízzel és szennyvízzel terjed. A szájon át alkalmazott oltóanyag jelenleg csak Budapesten, a nemzetközi oltóközpontban (OEK) érhető el.

Diftéria

A volt Szovjetunió utódállamaiba utazó személyeknek javasolt a diftéria, azaz a torokgyík elleni oltás, amennyiben 10 éven belül nem részesültek ilyen védőltásban.

A nemzetközi oltóközpontban tetanusszal és járványos gyermekbénulás elleni komponenssel kombinált oltóanyagot használnak, így több legyet is üthetsz egy csapásra. 

Hastífusz


Évente kb. 22 millió megbetegedés fordul elő világszerte, számos ázsiai, afrikai és latin-amerikai országban fordul elő. Kockázatot jelent a piacokon vásárolt gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, melyeket ezekben az országokban sokszor szennyvízzel locsolnak. Folyamatosan fennálló magas lázzal, valamint a bél kifekélyesedésével, idegrendszeri zavarokkal, néha eszméletlenséggel járó baktérium okozta betegség. Megelőzésére Magyarországon csak oltás áll rendelkezésre, melynek beadásával három évre szóló védettséget kaphatsz, bár azt is fontos megemlíteni, hogy ez a vakcina körülbelül 80 százalékos hatékonyságú, így különböző óvintézkedéseket (gyakori kézmosás, hőkezelt italok és ételek fogyasztása) érdemes betartani. 

Hepatitis A és B

A Hepatitis A a máj betegsége, széklettel, vízzel és piszkos kézzel terjed. Elesettséggel, hőemelkedéssel, étvágytalansággal és sárgasággal jár. Az aktív oltóanyaggal való oltás, amelyből az első alkalom után 6-12 hónap múlva még egy adag szükséges, 20-25 évig tartó védelmet biztosít, így midnenképp érdemes beadatni magadnak a vakcinát. (Alternatív megoldás egy jóval rövidebb ideig hatásos anyag, a gamma-globulin, amely maximum három hónapig, biztosítja a passzív védekezés. Azokban az esetekben alkalmazandó, amikor az utazónak gyorsan kell elutaznia, rövid időt tölt a fertőzésveszélyes területen és nagy a kockázat.)

A Hepatitis B (fertőző májgyulladás) vírusa elleni vakcinára is szükség lehet, hiszen világszerte megtalálható. A három oltásból álló sorozattal életre szóló védelem biztosítható, utazás előtt két oltás (egy hónap különbséggel) beadására van szükség a védelem kialakulásához, így mindeképp légy előrelátó, hiszen utazásod kezdete előtt legalább egy hónappal el kell mennded az első alkalomra. A Hepatitis B vírus vérrel és egyéb testnedvekkel terjed. Késői következményei lehetnek a krónikus májgyulladás, májzsugor és a májszövet rosszindulatú elfajulása. 

Fontos tudni, hogy Hepatitis A-val kombinált oltóanyag is rendelkezésre áll, így nem kell külön utakat bejárnod a két kórokzó elleni oltásra. 

Járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) 

Az e betegség ellen alkalmazandó, elölt vírust tartalmazó oltás a diftéria-tetanusszal (+szamárköhögés) kombinált oltóanyag. Amennyiben az utazó 10 éven belül nem kapott ilyen védıoltást, javasolt az adása. A poliomyelitis vírusa a bélben szaporodik, onnan jut el az idegrendszerbe, és a végtagok, súlyos esetekben a légzőizmok bénulásával jár. Ma már nem gyakori betegség, de előfordul Afrikában, Európa keleti régiójában pedig időnként járványok törtek ki, illetve vannak tartósan fertőzött országok is, mint India, Pakisztán, Afganisztán, Nigéria. Az oltás 10 évre ad védettséget.

Mumpsz, kanyaró és rubeola 

Az Amerikai Egyesült Államokba, illetve Angliába utazó magyar állampolgároktól kérhetik az igazolást a mumpsz, kanyaró és rubeola (rózsahimlő) elleni oltásról (MMR). Ezen betegségek megelőzésére egy kombinált vakcina áll rendelkezésre, amely mindhárom betegség gyengített, élő vírusát tartalmazza, az oltás pedig 10 évre ad védettséget.

Fertőző agyhártyagyulladás

A Meningococcus nevő baktérium okozza, cseppfertőzéssel terjed. Mindenütt előfordul, Afrikában az ún. Meningitis övezetben Gambiától Etiópiáig, Nepálban, Szaud-Arábiában. Hirtelen kezdődik, hidegrázással, erős fejfájással, magas lázzal jár. Az agyhártyák gyulladását hányás, tarkómerevség, aluszékonyság, eszméletvesztés, jelzik. A védőoltás négy szerotípus ellen véd (A,C, W135,Y) ami világszerte elıfordulhat és 3-5 évig ad tartós védelmet. Gyenge immunrendszerrel mindenképpen ajánlott beadatni.

Veszettség

A veszettséget vírus okozza. Az emberi fertőzés a bőrön, illetve a nyálkahártyákon keresztül, a beteg állat harapása révén történhet. A vírus a behatolási kaputól idegrostok mentén halad a központi idegrendszer felé, ahol gyulladást, majd elhalást okoz. Tünetei az idegfájdalom, fejfájás, láz, víziszony, depresszió vagy dühroham. Nem karaok senkit ijesztgetni, de a betegség gyógyíthatatlan, a lappangási idő néhány naptól hónapokig is eltarthat. Mivel hála az égnek, nem túl gyakori, csak akkor javasolt a megelőző oltás ha három hónapnál hosszabb ideig tartózkodsz fertőzött területen, vagy az ottani tevékenység miatt különösen veszélyeztetett kategóriába (zoológus, barlangász, néprajzkutató, vadász) tartozol.

Malária

Az első és legfontosabb tudnivaló erről a betegségről, hogy nincs ellene védőoltás. A malária, másnéven váltóláz évszázadok óta a legelterjedtebb járványos megbetegedés. Még ma is a Föld lakosságának 40%-a él maláriaveszélyes területen. Afrikában minden nap 3000 gyermek hal meg maláriában, vagy annak következményében, így mondanunk sem kell, mennyire komoly megbetegedés. A malária kórokozója egy egysejtoű parazita, melyet szúnyogok juttatnak csípésükkel a vérbe. A kórokozók a vörösvérsejtekben szaporodnak, majd a vörösvérsejtek szétesnek és rengeteg új kórokozó kerül újból a vérbe. Ekkor jelentkezik a magas, 40 °C fölötti lázzal járó, 6-8 órán át tartó roham. Ez a láz a kórokozó fajtájától függően egy-két, vagy négynaponként jelentkezik, de előfordulhat rendszertelenül is. A betegség során károsodik a beteg mája, lépe és súlyos vérszegénységben szenved. 

A maláriával fertızött területekre (Afrika, Dél-Amerika és Ázsia) utazóknak tabletta szedését javasolják, amelyet az utazás előtt egy héttel kell elkezdeni szedni, illetve a kint tartózkodás alatt és a hazaérkezés után is folytatni kell a kúrát (gyózstertől függ, mennyni ideig, ebben a receptet felíró orvos tud segíteni). Ezek mellett tanácsos lehet még felszerelni magadat szúnyogirtó spray-vel (dietiltoulamid, picaridin, IR3535) is. 

Jótanácsok – avagy mit (vagy mit ne) tegyél

A bélrendszeri fertőzéseket terjesztő kórokozók ellen a következő tanácsok betartásával védekezhetsz:

– Ivásra kizárólag palackozott italok alkalmasak

– Csapvizet forralás nélkül fogmosásra sem szabad használni, 3-4 percig forralni 

– Zöldséget, salátaféleséget lehetőleg nyersen ne fogyassz

– Fertőtlenítőszerként pl. Neomagnol tabletta használható: 1 liter vízben 2 tablettát fel kell oldani és azzal lemosni a felületeket

– Tejet csak minimum 20 perces forralás után célszeroű fogyasztani

– Csak a kellő ideig főzött vagy sütött hús fogyasztható el biztonsággal

– Célszeroű hasmenés ellen „székletfogó” valamint ionpótló gyógyszert vinni, mivel ezen országokban még a legnagyobb óvatosság mellett is gyakori lehet a hasmenés.

Rovarok és rágcsálók által terjesztett fertőző betegségek ellen így védekezhetsz:

– A szabadban tartózkodás idején viselj könnyű, laza, de zárt ruhát, hosszú nadrágot. A sötét színő ruha vonzza a szúnyogokat, ezért világos színű ruhában járj!

– A lakóhelyiség ajtaján, ablakain szükséges a szúnyogháló, illetve az ágy fölött is, amely nem engedi át éjjel a rovarokat.

– Használj elektromos árammal mőködő szúnyogriasztót vagy szúnyogirtó sprayt a helyiségben levő rovarok ellen!

– Bőrön alkalmazható szúnyogriasztó krém vagy spray is ajánlatos, melyeknek hatásideje hosszú (6-8 óra) legyen.

Egyéb kórokozók elleni védekezés:

– Édesvizekben, folyóvizekben való fürdés, mosdás, mosás, mezítláb járás Európán kívüli területeken nem ajánlott az ilyen vizekben honos vérmétely-férgek miatt.

– A vérrel és egyéb testnedvekkel terjedő fertőző betegségek (AIDS, hepatitis B, stb.) megelőzése érdekében lehetőleg kerüld az egészségügyi beavatkozásokat és törekedj megfelelő életvitelre 

Forrás: kormanyhivatal.hu

Végül, de nem utolsósorban pedig jöjjön egy lista országokról, betegségekről és ajánlott oltásokról.

Európa: 

Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Spanyolország és Törökország közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal.

Afrika

Dél-Afrika Köztársaság: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Egyiptom: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Kenya: hepatitis A, hepatitis B, malária, sárgaláz, tífusz

Seychelle-szigetek: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Tanzánia: malária, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, sárgaláz, tífusz, veszettség

Tunézia: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Ázsia

Fülöp-szigetek: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Hongkong: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, tífusz

India: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, veszettség

Indonézia: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária, gyermekbénulás

Izrael: hepatitis A, hepatitis B

Japán: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B

Jordánia: diftéria-tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Kína: malária, hepatitis A, hepatitis B, meningitisz, tífusz, veszettség, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás

Maldív-szigetek: hepatitis A, hepatitis B, tífusz, diftéria-tetanusz, veszettség

Szingapúr: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Tajvan: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Thaiföld: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Törökország: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Amerika

Amerikai Egyesült Államok: bárányhimlő, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis B, meningitisz, rubeola, kanyaró, mumpsz

Argentína: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Bahama-szigetek: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Brazília: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária, sárgaláz, meningitisz

Chile: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Costa Rica: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Dominikai Köztársaság: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, malária

Haiti: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, malária

Jamaica: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Kanada: hepatitis B, bárányhimlő, meningitisz, rubeola, kanyaró, mumpsz

Kuba: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Mexikó: malária, diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Venezuela: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség, meningitisz, malária

Ausztrália és Óceánia

Ausztrália: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Fidzsi-szigetek: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B, tífusz

Tahiti: hepatitis A, hepatitis B, tífusz, veszettség

Új-Zéland: diftéria, tetanusz, hepatitis A, hepatitis B

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá