Minden Ami Külföld | Ne költözz külföldre! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Aki egyszer úgy dönt, elhagyja szülőhazáját, biztosan szembenéz majd bizonyos nehézségekkel. De a külföldre költözés NEM MINDENKINEK VALÓ!

Ne költözz külföldre!

Külföldre költözni izgalmas lehetőség, de nem mindenkinek való és vannak bizony olyan emberek, akiknek nem ajánlott elhagyni az otthonukat. Számos olyan tényező akad, amit mérlegelni kell, mielőtt meghozna valaki egy ilyen nagy döntést és érdemes elgondolkodni, nem-e kellene mégis maradni.

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Alapjában véve igaz az, hogy minden ember számára más és más tényezők lehetnek fontosak, amikor külföldre költözésen kezd el egyáltalán csak gondolkodni. Mielőtt döntést hoznánk, alaposan állítsuk egymás mellé a előnyöket, hátrányokat és beszéljünk olyan emberekkel is, akik már megtapasztalták a külföldi életet.

Van akinek önmagában a külföldön élés egy álom lehet, mások számára viszont totális kényszerűség az egész. A legelején jó tisztázni és feltenni magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Miért szeretnél egyáltalán külföldre költözni?
  • Mi a célod?
  • Milyen elvárásaid vannak az új élettől?
  • Van-e B és esetleg C terved is, ha nem jön be az első?
  • Készen állsz a kihívásokra?

Alaposan mérlegelj

Íme néhány tipp, hogy mivel kezd, hogy mi az, amibe érdemes belegondolni a mérlegelés során:

  • CSALÁD ÉS BARÁTOK
    • Mindenki számára fontosak, és nem feltétlen szeretnénk tőlük elszakadni. Ezért van, akinek ez döntő érv lehet abban, hogy végül ne költözzön külföldre. A távollét igenis nehéz lehet, különösen, ha nincs lehetőség gyakran találkozni szeretteinkkel. Egy idegen országban tanácsos nemzetközi közösségekhez csatlakozni és más, hasonló szituációban lévő külföldiekkel is barátkozni.
    • Van, akinél viszont a családi kötelékek és baráti kapcsolatok megerősítése sokszor lényegesen fontosabb, mint a karrier, jobb életminőség vagy az anyagi jólét.
  • HONVÁGY
    • Az otthon hagyott életmód, a vidék, a táj, az ételek és az emlékek hiánya erős honvágyat válthat ki, ami hosszú távon negatívan befolyásolhatja a lelkiállapotodat. Azoknak, akiknek szoros kapcsolatuk van a hazájukkal, nehezen hagyják el azt.
  • NYELVI NEHÉZSÉGEK
    • Anyanyelveden kívül kommunikálni nehéz lehet. A zökkenőmentes(ebb) beilleszkedés csak előzetes nyelvi kurzusokkal, kellő nyelvtanulással lehetséges.
  • KULTÚRÁLIS KÜLÖNBSÉGEK
    • Az új szokásokhoz, viselkedési formákhoz, új kultúrához való alkalmazkodás időigényes és kihívásokkal jár. A kultúrsokk sem egy ismeretlen fogalom a legtöbb külföldre költözőnek!
    • A nyelvi akadályok, a különböző szokások és értékrendek megnehezíthetik a beilleszkedést, de mindig légy nyitott és tisztelettudó az új kultúra iránt.
  • BIZONYTALANSÁG
    • Az új környezetben való eligazodás, munkahely keresése és az új élet felépítése bizonytalanságérzést okozhat. Sokaknak a kezdeti időszak nehézségei akkora akadálynak tűnik, hogy előbb adnák fel, minthogy megugorják azt. Akinek önmagában nem tetszik a változás, nem szereti a kihívásokat, annak már maga a felkészülés az új környezetre is nehezére fog esni. Pedig kulcsfontosságú a megfelelő felkészülés a változásra!
  • ANYAGI NEHÉZSÉGEK
    • A külföldi élet a legelején költséges lehet, hiszen a kezdeti fázis több kiadással jár. Van, akinek nincs elegendő pénzügyi forrása a külföldre költözéshez. A magasabb életszínvonal, a nyelvi kurzusok és az utazás költségei jelentős terhet róhatnak a költségvetésre, ami persze idővel kifizetődhet.
  • EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS
    • Akinek meglévő egészségügyi problémái vannak, annak aggodalmat okozhat, hiszen nem tudhatja, hogy a külföldi egészségügyi rendszer megfelelő ellátást tud-e nyújtani számára. Az új országban az egészségügyi rendszer teljesen eltérhet a megszokottól, ami bizonytalanságra adhat okot.
  • POLITIKAI HELYZET
    • Az új ország politikai helyzete is befolyásolhatja a döntést. A társadalmi feszültségek, a gazdasági válság vagy a politikai bizonytalanság negatív hatással lehet az életminőségre, érdemes megfelelően tájékozódni.

Motiváció és kitartás

Aki egyszer úgy dönt, elhagyja szülőhazáját, biztosan szembenéz majd bizonyos nehézségekkel. De a külföldre költözés NEM MINDENKINEK VALÓ!

Akinek alapból nincs elég motivációja és kitartása egy új környezethez, annak rendkívül nehéz meghozni a döntést. Az imént említettek mellett a motiváció és kitartás hiánya bizony egyértelművé teheti számodra azt, hogy lehet nem érdemes külföldre költöznöd.

Nem oldja meg a problémáinkat

Ezt nagyon fontos megjegyezni, a külföldre költözés nem minden esetben jelent megoldást a problémáinkra, és nem mindenki számára jelenti a boldog(abb) életet. Fontos, hogy gondosan átgondoljuk az elköteleződést, mielőtt elindulunk az úton, és felkészüljünk azokra a kihívásokra, amelyekkel szembesülni fogunk.

A külföldre költözés

Ha mindezek ellenére mégis úgy gondolod, hogy semmi nem tántoríthat el, és tisztáztad magadban, miért is szeretnél külföldre költözni, ne hagyd, hogy elvessz a költözés megtervezésének útvesztőjében! A “tudom és akarom” hozzáállás hatalmas löketet ad. A Minden Ami Külföld csapata pedig elhivatottan segíti a magyarokat, akik egy a kalandvágy, új kultúrális élmények, egy magasabb életszínvonal, és a jobb lehetőségek reményében tervezik külföldre költözésüket. De ne feledd, szakértő csapatunk akkor sem engedi el a kezed, ha már külföldön vagy!

Aki egyszer úgy dönt, elhagyja szülőhazáját, biztosan szembenéz majd bizonyos nehézségekkel. De a külföldre költözés NEM MINDENKINEK VALÓ!

Célország

Miután tisztában vagy a várható nehézséggel és elkezded tervezni a megvalósítást, arra már reméljük a célország is megvan. Itt érdemes alaposan megfontolni, hogy hova is mész, a legjobb esetben pedig, lehetőség szerint akár el is látogatni oda, hogy egy kicsit megismerd. A leglényegesebb szempont a kiválasztásnál mindig legyen a nyelv, majd természetesen figyelembe kell venni az életszínvonalat, beilleszkedési lehetőségeket és kultúrális különbségeket, a munka- és karrierlehetőségeket, valamint az esetleges vízumkövetelményeket, hisz ez mind-mind segíthet eldönteni, hogy hova érdemes költöznöd és mi felel meg leginkább az elképzeléseidnek. Ha családdal vág neki az ember a költözésnek, az oktatás és az egészségügyi rendszer is egy lényeges faktor lesz számára.


Ne felejtsük el, hogy az otthon mindig a szívünkben van! ♡


Új identitás

Nem csak lakhelyváltásról van szó, amikor külföldre költözöl, hanem az egész identitásod újraírásáról is, hiszen elveszíted a megszokott környezetet, kapcsolataid és új kulturális térben kell érvényesülnöd, ami számos lelki kihívást is jelent. A kulturális különbségek frusztrációt okozhatnak, az esetleges nyelvi nehézségek szintén komoly akadályt jelenthetnek az általános kommunikácóban és számtalanszor törhet rád a magányosság érzése, hiszen időbe telik kiépíteni egy új szociális hálót.

Új munkahely, új környezet, új életvitel, minden új, minden ismeretlen. Ne adj teret a bizonytalanságnak, bármi váltja is ki! A lelki kihívásokról egy korábbi cikkünkben olvashatsz, és azt is megtudhatod, hogyan nézz szembe velük. Légy tudatos és ne feledd, hogy a kellő felkészülés segít abban, hogy ne érjenek váratlanul a lelki terhek és ha kell, keress támogatást, aki segíthet!

Ápold kapcsolataidat az otthoniakkal, és légy nyitott, fedezz fel minden újat, ami körülvesz majd. A külföldre költözés egy nagyon összetett folyamat, sok kihívással és megpróbáltatással jár. Ha azonban tudatosan készülünk, és nem félünk segítséget kérni, akkor egy új országban való újrakezdés nagyon izgalmas kalanddá válhat, mely során gazdagodhatunk és fejlődhetünk!


Tudtad?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. júniusában közzétette “A kivándorló magyar állampolgárok célországok és nemek szerint” című táblázatát, amelyből kiderült, hogy 2023-ban több mint 35 ezren hagyták el Magyarországot.


A külföldre költözés nem csak izgalmas, de kihívásokkal is teli. A honvágy, a nyelvi nehézségek és a kulturális különbségek megnehezíthetik a beilleszkedést, de csakis rajtad múlik, hiszen ha minden tőled telhetőt megteszel, biztosabb lesz a siker! A Minden Ami Külföld csapata segít felkészülni minden eshetőségre, hogy felkészült lehess és zökkenőmentesen tudj beilleszkedni az új országodba:



Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá

Munkalehetőségek Külföldön

Kattints a gombra ha érdekel

<< Munkalehetőségek