Minden Ami Külföld | Svájc kérdezz-felelek - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Egy ország, ahol szigorúak a játékszabályok de mégis 'fair play' van. Partnerünkkel beszélgettünk, mely felvételét itt MEGTEKINTHETED!

Svájc kérdezz-felelek

Ebben az országban szigorúak a játékszabályok, de úgy várják el annak betartását, hogy korrekten mondják el azokat. Igazi ‘fair play’ van. A kiszámíthatóságot bizony sokan szeretik és Svájc nagyon vonzó mind a turisták, mind a betelepülő külföldiek számára, ezért a titeket leginkább foglalkoztató kérdésekre válaszoltunk korábban egy élő kérdezz-felelek alkalmával. Ha lemaradtál, itt most visszanézheted, vagy írásos formában olvashatod végig a kérdéseket és válaszokat is!

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Májusban a Facebook oldalunkon élőben beszélgettünk Krisztinával, aki több éves, Svájcban eltöltött tapasztalatával, odakinn szerzett számviteli, ügyintézői végzettséggel és felsőfokú német nyelvtudás birtokában számtalan ügyben áll honfitársaink segítségére.


Több témát érintettünk a Svájcba való költözés kapcsán. Ha Svájcban tervezel munkát vállalni, kiköltözni, vagy már ott élsz, netán a hazaköltözést tervezed, akkor is érdemes visszanézned a vele készült beszélgetést, ami nagyon jó hangulatban telt és rengeteg hasznos információ hangzott el az ottani életről, munkaerőpiaci helyzetről és sok minden másról.

Egy ország, ahol szigorúak a játékszabályok de mégis fair play van. Május 10-én Svájc lesz élő beszélgetésünk középpontjában, TARTS VELÜNK!
Egy ország, ahol szigorúak a játékszabályok de mégis fair play van. Május 10-én Svájc lesz élő beszélgetésünk középpontjában, TARTS VELÜNK!

Alább, a videók alatt a kérdéseket és válaszokat is ígéretünk szerint megosztjuk Veletek, jó szemezgetést és sok sikert terveitek megvalósításához!


Sokat gondolkodunk, hogy hova lenne érdemes költözni és Svájc is a listára került. Tudnál mondani pár olyan előnyt, ami miatt Te ismét ezt az országot választanád?

“Senkit nem akarok meggyőzni, én ha választhatnék, nem biztos, hogy újra Svájcba mennék, azonban vitathatatlanul sok előnye van Svájcnak: 
– Csodálatos, lenyűgöző tájak és vidékek
– Biztonságérzet, jó közbiztonság, alacsonyak a házak körüli kerítések, tehát nem zárkóznak el, vannak becsületkasszák az utcákon és ingyen elvihető dolgok
– Nem látni hajléktalanokat, vagy szemetet az utcákon
– Jobb az általános közérzet, mosolygósak az emberek, rádköszönnek az utcán bárhol
– Kevésbé bürokratikus
– Egyáltalán nincs számunkra érezhetően nyomasztó politikai helyzet
– Nyugodtabb autóvezetési moráljuk van
– Véleményem szerint sokkal értelmesebb az oktatáspolitikájuk
– Jobbak a megélhetési lehetőségek

Hátrányként azért megemlíteném az esetleges honvágyat, vagy hogy nehezebb lehet hazajutni, és nagyon kitartónak kell lenni, hiszen nem az anyanyelveden fogsz beszélni, és kívülállónak érezheted magad emiatt.”

Milyen nyelvtudás, nyelvismeret kell Svájcban? Jelenleg kevés német nyelvtudásom van. Milyen lehetőségek vannak külföldieknek nyelvtanulásra?

“26 kanton van, 4 hivatalos nyelv (német: 74%, francia: 21%, olasz: 8%, rétoromán: 1%), a nyelvismeret szükségessége attól függ, hogy hová szeretnél költözni. Ezen kívül az angol is hasznos lehet!
Javaslom, hogy még a külföldre költözés előtt legyen kellő nyelvtudásod. Erre számtalan lehetőség van: nyelviskolák, online nyelvtanfolyamok, magánórák, ingyenes vagy fizetős mobilapplikációk, idegen nyelvű filmek, videók nézése – ugyanezek a lehetőségek külföldön is adottak, csak sokkal drágábban. Léteznek már külön svájci német nyelvtanfolyamok is, esetleg olyat is érdemes lehet elvégezni. Minimum 1 ledolgozott év után jogosult vagy RAV-ra, ők elküldhetnek nyelvtanfolyamra, vagy egyéb képzésre is.”

Munkavállalás folyamata érdekelne. Mennyire szeretik a külföldi munkaerőt?

“Szeretik a külföldi munkaerőt, mert valamivel kevesebbet kell fizetni nekik, mint a svájciaknak. 
Első körben kell egy jól megírt önéletrajz. Ha van jó szakmád, nyelvtudásod, érdemes a cégekhez közvetlenül elküldeni a jelentkezésed, függetlenül attól, hogy van-e kiírva állás. Ezt hívják Blindbewerbungnak. Ha nincs, akkor érdemes munkaerő közvetítő cégekhez leadni az önéletrajzot. Van egy csomó online álláskereső portál, ott is érdemes nézelődni. Lehet pályázni itthonról is, de akkor ugrásra készen kell állni, ha behívnának interjúra. Ha kapsz munkaszerződést, utána lehet elkezdeni intézni a munkavállalási engedélyt.”

Én 53 éves vagyok, vajon mekkora esélyem volna munkát találni? Milyen albérleti árak vannak ott? Én már két és fél éve Ausztriában dolgozom, de ismerősömtől hallottam, hogy jobb az élet ott. Milyen nyelvismeret kell? Betanított munkás bére mennyi volna és az mirre elég ? Előre is köszönöm válaszát.

“50-50% hogy találsz, vagy nem. De valószínűleg nehezebb már 50 felett. A kérdés, hogy milyen szakmád, nyelvtudásod, szakmai tapasztalatod van. Jelenlegi hiányszakmák: egészségügyi dolgozók (betegápoló, endokrinológus, gyógyszertáros), műszaki végzettségűek, villanyszerelő, gépszerelő és hegesztő. 
Albérlet attól függ, hol és mekkora lakást keres az ember. Néhány száz CHF-tól néhány ezerig bármit találni. Alapvetően drágák az albérletek. 2022-es adatok alapján a legdrágább kantonok: Zug, Zürich und Schwyz, legolcsóbb kantonok pedig Jura, Neuenburg und Wallis. Egyéb lehetőség lehet esetleg WG-Zimmer.
Nyelvismeret kérdésre kitérve, az országban 26 kanton van és 4 hivatalos nyelv (német: 74%, francia: 21%, olasz: 8%, rétoromán: 1%). A nyelvismeret szükségessége attól is függ, hogy hová szeretnél költözni, az angol mindezek mellett hasznos lehet.
Betanított munkás bérről nehezen tudnék összeget mondani, ez is függ a régiótól. Országos szinten nincs minimálbér. Néhány kanton bevezetett minimálbért, ami 19-24 frank/óra (8-10 ezer Ft) között mozognak. Talán ez havi bruttó 4.000 CHF körül lehet. Ebből sokat félretenni nem lehet, de persze függ a költségektől és az életviteltől.”

Németországban élünk pár éve, de gondolkodunk, hogy átköltöznénk Svájcba. Az ottani oktatásról érdekelnének információk 5 és 8 éves gyermekeknek.

“Mivel nincs konkretizálva, hogy milyen információk érdekelnek, próbálok általános választ adni: nagyon magas színvonalú a svájci oktatás, aminek 4 szintje van:
– Kindergarten (óvoda): 4 éves kortól, 2 év
– Primarstufe/Grundschule (általános iskola) – 6 év, kötelező, kantononként eltérő a belépési kor és időtartam, iskolaév augusztusban kezdődik
– Sekundarstufe I. – 3 év, kötelező, kantononként eltérő a belépési kor és időtartam
– Sekundarstufe II. (berufliche Grundbildung = Lehre), elméleti + gyakorlati, egyenes út a munka világába
Hochschule
FONTOS, hogy kantononként eltérő szabályok vannak! Három idegennyelvet tanítanak, német, a kanton hivatalos nyelve, angol, és jellemzően jól segítik a külföldi gyerekeket.
Léteznek állami és fizetős iskolák, több nagyvárosban pedig van magyar iskola és óvoda is.”

Bármilyen támogatás jár-e gyermekek után?

“Igen, jár. Adókedvezmény és családi pótlék (kb. 200 CHF/hó/gyermek). Maga a családi pótlék igénylés hosszú procedúra, ezzel érdemes számolni. Alacsony jövedelem esetén akár Prämienverbilligung is járhat.”

Ami engem nagyon érdekelne az az egészségügy. Hogy működik? Miként válik valaki jogosulttá erre kinn? Mennyire jók az orvosok? Saját tapasztalatod?

“Nincs állami egészségügy, csak magán egészségügy. Mindenkinek magának kell biztosítót választania. A kiköltözést követő max. 3 hónapon belül meg kell kötni, viszont a legelső napig visszamenőlegesen meg kell fizetni a díjat. Grund + Zusatz (nagyon alaposan meg kell nézni, hogy mit tartalmaz és mennyi időre szól). Önrész/Prämien. Érdemes mihamarabb megkötni, ebben tudok segíteni is. Szerencsére nincs sok tapasztalatom velük, de jók az orvosok, jól felszereltek a rendelők, tisztaság van és nagyon udvarias bánásmód. Fogorvos esetén a legtöbb biztosítás ezt nem fedezi.”

Mely városokat javasolnád családdal? Nyelvtudás felnőtteknél rendben, több éves informatikai munka tapasztalat és végzettség magyar egyetemről.

“Mivel nem írod, hogy milyen nyelvtudása van a szülőknek, így nehéz várost ajánlani, mert a nyelvterületet sem tudom belőni. Illetve az informatikai tapasztalatot is jó lenne konkretizálni. Amit biztosan tudok, hogy több ügyfelem is van, akik Zürichben angol nyelvtudással dolgoznak IT-területen. Szerintem mindenképp érdemes lenne nagyobb városokban munka után nézelődni, az is kérdés, hogy mennyire mobilisak a felnőttek, mennyit hajlandóak utazni? Utána kell nézni, hogy a végzettséget elismerik-e Svájcban. Mekkorák a gyerekek? Itt nincs bölcsi, KITA és Tagesmutter pedig elég drága költségek.”

Mit érdemes még Magyarországon elintézni kiköltözés előtt?

“Minden szálat varrj el (munkahely, albérlet, hitel, előfizetések lemondása, stb), mert nagyon nehéz külföldről intézkedni. Társadalombiztosítást is le kell mondani, hiszen egyszerre csak egy országban lehetsz biztosítva.”

Milyen fordítást fogadnak el? OFFI fordítást csak a hivatalos dokumentumokról?

“Az attól függ, hová kell a fordítás. Van, ahol csak hitelesített fordítást fogadnak el, de van, ahol elég a hitelesítés nélküli is (pl. bizonyítványok, referenciák). Hitelesítést bármilyen fordító irodától elfogadnak, nem kell OFFI legyen. (Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda), lehet az egy hivatalos fordító is, mint Balázs.”

Van arra lehetőség, hogy már úgy menjen ki az ember, hogy munkavállalási engedélye van? Ha igen mi ennek a módja? Köszönöm.”

“Munkavállalási engedélyt alapvetően akkor kapsz, ha van munkaszerződésed és lakcímed. L-es Bewilligungot lehet igényelni álláskeresésre, ha tudod igazolni, hogy elegendő anyagi tartalékkal rendelkezel és van érvényes betegbiztosításod.”

Olvastam, hogy több féle engedélyt lehet kérni hosszútávú ott tartózkodásra. Erről tudnál beszélni, hogy melyiket ajánlod, miért és előnyök hátrányokat?

Köszönöm előre is a válaszod.”

“Kint tartózkodás 3 hónapig lehetséges engedély nélkül, ez hosszabbítható plusz 3 hónappal. Ehhez meg kell igényelni egy Kurzaufenthaltsbewilligungot és tudni kell igazolni, hogy elegendő anyagi tartalékkal rendelkezel a megélhetésed finanszírozásához.
Legkésőbb 3 (vagy 3 + 3) hónap elteltével tartózkodási engedélyt kell igényelni.
Aki Svájcban önálló vállalkozóként kíván tevékenykedni, annak 14 napon belül be kell jelentkeznie a lakóhelye szerinti hivatalnál (Gemeinde), és tartózkodási engedélyt kell kérnie.
Az EU/EFTA-állampolgárok számára az engedélyek száma nem korlátozott.

Engedély típusok:
L: Kurzaufenthaltsbewilligung
A rövid távú tartózkodási engedélyt olyan külföldi állampolgárok számára adják ki, akik ideiglenesen, meghatározott célból – általában egy évnél rövidebb időre – tartózkodnak Svájcban, és akik keresőtevékenységet folytatnak (vagy nem, de tudják igazolni, hogy  elegendő anyagi tartalékkal rendelkeznek a megélhetésük finanszírozásához.)
Azok az EU-állampolgárok, akik fel tudnak mutatni egy három hónaptól egy évig terjedő időszakra szóló svájci munkaszerződést, L-engedélyre jogosultak. Ha megfelelnek bizonyos követelményeknek, akkor is megkaphatják ezt az engedélyt, ha még munkát keresnek!

B: Aufenthaltsbewilligung
1 évnél hosszabb távra szóló határozott idejű, vagy határozatlan idejű munkaszerződés esetén. 5 évre szól, utána bizonyos feltételek mellett meghosszabbítható.
Előny: bankszámlanyitás, lakásbérlés, munkakeresés, hitelfelvétel, csak 5 év után kell hosszabbítani.

C: Niederlassungsbewilligung
Állandó tartózkodási engedélyt azok a külföldi állampolgárok kapnak, akik öt vagy tíz éve Svájcban élnek. Az engedély megadásának feltételei a származási országtól, a családi állapottól és az érintett személy beilleszkedésétől függően változhatnak. A tartózkodási jog ezután korlátlan.
Előny: hogy ez korlátlan időre szól.
Hátrány: átkerülsz rendes adózásba, adóbevallást kell benyújtani.

Ci: Aufenthaltsgenehmigung mit Erwerbstätigkeit
A keresőtevékenységgel járó tartózkodási engedélyt a kormányközi szervezetek köztisztviselőinek vagy a külképviseletek tagjainak családtagjai számára adják ki.
Ez kizárólag a házastársakra és a 25 éves kor alatti gyermekekre vonatkozik. Érvényessége a fő tulajdonos beosztásának időtartamára korlátozódik.

G: Grenzgängerbewilligung
A határ menti ingázási engedélyt az EU/EFTA területén élő és Svájcban dolgozó, de legalább hetente egyszer külföldi fő lakóhelyükre visszatérő EU/EFTA-állampolgárok számára adják ki. Ez az engedély öt évig érvényes, ha a munkaszerződés határozatlan idejű vagy egy évnél hosszabb ideig tart. Egyéb esetben a munkaszerződéssel megegyező időtartamra érvényes. Ezt alapvetően személyesen kell igényelni a bevándorlási hivatalban. Bejelentkezés: 14 napon belül, munkábaállás előtt.”

Mennyire kedvező az adórendszer Svájcban?

“Nem mondanám kedvezőnek, magasak az adók. Hogy pontosan mennyi az adó, azt nem tudom megmondani, mert sok tényezőtől függ (kanton, bruttó bér, tarifa). Legmagasabb: Genf, Basel-Landschaft, Waadt, a legalacsonyabb pedig: Zug, Appenzell-Innerhoden, Obwalden.

A Quellenstuer alap, rögtön vonják a fizetésből, nem kell adóbevallást benyújtani. Tarifa pl. A0N. Ezt érdemes az elején ellenőrizni. Ha 120k CHF-et meghaladja a fizetés, automatikusan adóbevallást kell majd benyújtani. (illetve C Bewilligung, ingatlan, vállalkozás esetén is). Adóvisszaigénylés: NOV.

Egyéb adók lehetnek:
Egyházadó/Kirchensteuer – ki lehet lépni
Serafe: Radio- und TV-Gebühren: 335 CHF/háztartás/év
Strassenverkehrssteuer – néhány száz frank (függ: kanton, autó tömege, forgalombahelyezés dátuma)”

Lehet e svájci bankszámlát nyitni még kiérkezés előtt? Ha igen, ebben is tudsz segíteni?

“Nem kizárt. Ha a pénzed befektetése a cél, nagy vagyon esetén vannak bankok, akik engedik. 
Ha kiköltöznél és azért kell, akkor is van néhány bank, ahol online lehet bankszámlát nyitni, de szükséges tartózkodási engedély, amihez ki kell menni. A legtöbb banknál  svájci lakcím és személyes jelenlét szükséges a számlanyitáshoz. PostFinance: köteles számlát nyitni, többi banknál lehet korlátozás az L Bew. miatt. B és C rendben.”

Jogosítvány lenne a kérdésem. Nekem speciális jogosítványom van, veszélyes anyagok szállítására is. Arra van lehetőség, hogy ezt ott használjam? Kell bármilyen különbözeti vizsgát tennem?

“Külföldi jogosítványt a kiköltözést követő 1 éven belül ki kell cseréltetni. Szemvizsgálat és aktuális igazolványkép szükséges. A csere kb. 2-3 hét.

FONTOS: ha a jogosítványt a Svájcba költözést követően teszed le/fejezed be, nem fogadják el Svájcban, újra le kell tenned és ez nagyon drága!

Hivatásos sofőr: az első hivatásos utat megelőzően ki kell cseréltetni a jogosítványt. Orvosi vizsgálat is szükséges (II-es típusú, 5 évente meg kell ismételni, kb. 120-140 CHF). Be kell menni a Strassenverkehrsamtba, ott adnak egy nyomtatványt, amivel el kell menni a szemészetre + orvosi vizsgálatra. Minden egyéb engedély (EU-s ADR igazolvány, sofőr kártya – ami a tachográfba kell) érvényes marad a lejárati dátumig, utána viszont Svájcban kell őket megújítani. Amennyiben vizsgázni kell, azt német, olasz, vagy francia nyelven lehet megtenni. (Szerencsés esetben talán angolul is).”

Azt tudjuk, hogy elég drága az élet ott. De szeretnénk megpróbálni családdal. Mit javasolsz menjek előre én, intézzek el mindent és utána jöjjön a család?Köszönöm.”

“Igen, ezt javaslom és sok példát is látok erre, hogy így csinálják a családok. Nem egyszerű az embernek megvetnie a lábát Svájcban, könnyebb, ha valaki lefekteti az alapokat és utána mennek a többiek. Családegyesítés (Familiennachzug) is lehetséges.”

Mire számíthat egy fitness edző? Mennyire egészségtudatosak és folytatnak egészséges életmódot, trendi mozogni Svájcban?

“Kapásból azt mondtam volna, hogy nagyon fittek a svájciak, de utánaolvastam és meglepő adatokat találtam. Egy 2019-es statisztika szerint a svájciak 75%-a sportol legalább hetente egyszer. A legkedveltebb sportok a kirándulás, biciklizés, úszás.
Ugyanakkor egy 2022-es kutatás szerint a 15 év fölötti lakosság 43%-a túlsúlyos és sokan fogyasztanak rendszeresen alkoholt.
Ennek ellenére itt az egyik legmagasabb a várható élettartam: férfiaknál 81, nőknél 85.
Ettől függetlenül én azt láttam, hogy sok a fitness terem és járnak is oda emberek. A Krankenkassa van, hogy átvállalja a fitness bérletek árát.”

El lehet kezdeni dolgozni angolul? Persze már tanulom a németet, vagy akár tanulnék olaszul, franciául is, de kezdésként angolul folynának az edzések.

“Erre nem tudom a választ. Valószínűleg igen. Sok a külföldi, bár nagy részük már jól beszél németül (és valószínűleg jobban, mint angolul). De becélozhatnád kezdetben a magyar közösséget is. A nyelvtanulás mindenképp nagyon fontos, ha bővíteni akarod az ügyfélköröd. A német jó, franciát, olaszt szerintem hagyhatod.”

Milyen bevételre és kiadásra számíthatnék fitness edzőként (egyéni és kiscsoportos edzéseket tartanék). Milyen költségei vannak egyéni vállalkozásnak és mondjuk 40-50nm terembérlésnek?

Bevétel: 
Egyéni fitness: 150 CHF/óra
Csoportos fitness edzés: 80 CHF/óra
Bér összehasonlító oldal szerint egy fitness tréner évi 41.300 – 67.100 CHF között keres (átlag: 51.400 CHF = bruttó 4.283 (nettó 3500) CHF/hó = (kb. 1,7 millió Ft)

Kiadás:
100nm körüli termek: 50-100 CHF/óra
Adó, járulékok, adóbevallás készítés

Nehéz egyből vállalkozóként megvetni a lábad, először alkalmazotti jogviszonyt javasolnék, hogy legyen Bewilligungod. Ajánlott állásportál: www.wellness-fitness-jobs.ch

Svájci német tényleg nagyon eltér az alap némettől? Mire kell számítani? Esetleg teljesen  “újra kell tanulnom” a nyelvet?

“Igen, tényleg nagyon eltér. Ráadásul még kantononként is eltérő dialektusok vannak, van, hogy a svájciak is alig értik egymást. Vannak nagyon hasonló szavak, vannak szabályszerű változtatások, viszont van, hogy egy adott szóra egy teljesen más szavuk van. Viszont beszélnek Hochdeutsch-ot is, meg lehet kérni őket, hogy váltsanak át. Vannak svájci német nyelvtanfolyamok is. Én például sokat hallgattam rádiót, rengeteget segített.”

Mennyire volt neked nehéz a beilleszkedés? Mesélnél saját tapasztalatokat? Akár munkavállalás, akár mindennapi életből?

Milyen az emberek mentalitása, befogadókészsége?

“A diplomaosztóm után utaztam ki én Svájcba, az akkor már kint élő édesanyámmal és már indulás előtt előreküldtem az önéletrajzom. Érkezésem után egyből munkába is áltam egy nagyon kedves, befogadó, örmény család által üzemeltetett étteremben, felszolgálóként. Egy évig ott dolgoztam, így ott az elején sokat tanultam. Főleg a nyelv volt kihívás, mert az ottani dialektus, a svájci német azért teljesen más mint más német nyelvű ország, de szépen lassan viszonlyag jól megértettem őket is. A legtöbb esetben egyébként ha látják, hogy nem vagy helyi, akkor egyből átváltanak az általunk is ismert német nyelvre. A svájciak az elejétől fogva nagyon befogadóak és elfogadóak voltak. Egy év után a vendéglátói állásom felmondtam, mivel tanulni szerettem volna és irodában dolgozni. Két éves iskolát végeztem el pénzügyi területen és egy ideig még különböző gyárakban dolgoztam. Ez nem a célom volt, de tudtam, hogy ezek csak lépcsőfokok. Idővel rájöttem azonban, hogy ahhoz, hogy ott irodai munkát kapjak, bizony nagy előnyt jelentett (volna) a svájci irodai, könyvelői munkatapasztalat. Később a munkaügyi központ kiközvetített egy céghez szakmai gyakorlatra. Ez a jópár hónap aztán nagy segítség volt, hiszen referenciaként is szolgált, ezért végül sikerült elérni az álmom! Összességében a svájciak mentalitását és a befogadókészségüket nem tudnám kifogásolni.

♡  Valósítsd meg álmaid Te is sikerrel! ♡  


Minden ami Svájc

Krisztinával érdemes felvenned a kapcsolatot, ha tervezed az országváltást vagy akár már ott élsz és segítséget szeretnél, hisz egy jó kapcsolat mindig aranyat ér!

Krisztinát átfogó tanácsot és segítséget ad, legyen az hivatalos ügyintézés vagy általános információk a svájci mindennapokról!
Németországban, Ausztriában vagy Svájcban dolgoznál? Június 1-jén erről a sikeres munkakeresésről beszélgetünk élőben, TARTS VELÜNK!

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá

Munkalehetőségek Külföldön

Kattints a gombra ha érdekel

<< Munkalehetőségek