Minden Ami Külföld | A világ pár csodája, ami számomra mindenképpen az - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld

A világ pár csodája, ami számomra mindenképpen az

Tegnap egy barátommal folytatott beszélgetés alkalmával jöttem rá, hogy nem tudom felsorolni a világ hét csodáját, pedig illene tudni. Gondoltam akkor utánanézek, de rájöttem, hogy inkább felállítok egy saját listát, ami számomra csoda és mindenképpen szeretnék eljutni oda, vagy kipróbálni azt. Hangsúlyozom ez egy szubjektív saját véleményemen alapuló összeállítás!-Kosza írása

Gízai nagy piramis

Sokan jártunk már Egyiptomban és valószínű meg is csodáltuk a fáraók örök lakhelyét. Bár a nagy piramis már nem pompázik úgy mint hőskorában, de mai is lenyűgöző megjelenése, monumentalitása. Az éjszakai fényekkel megvilágítva pedig mennyi látványt nyújt. Mai napig sok elmélet született már, hogy miként voltak képesek abban az időben ilyet építeni, még az Ufókat is „ meggyanúsították”, hogy esetleg besegítettek. Lényeg ha ellátogatunk Egyiptomba, ne csak a tenger adta egzotikumnak hódoljunk, hanem mindenképpen keressük fel a piramisok árnyékát is. 

Csalagút

A modern emberi építészet és tudás legnagyobb eredménye, ami összeköttetést teremtett az angol szigetek és kontinens között. Erről már sokszor sokan álmodoztak, köztük Napóleon a nagy hódító, de megvalósítás a XX. század végig váratott magára. Óriási anyagi és emberi erőforrás felhasználásával, de valóra vált Európa nagy álma, és „szárazon” is elérhetjük Angliát. Érdemes kipróbálni, bár sokat nem látni utazás közben komoly szabályokat kell betartani, de akkor is egy élmény. 

Kínai nagy fal

Állítólag az egyetlen emberi építmény, ami szabad szemmel is látszik a világűrből, de én még nem tudtam ezt ellenőrizni, hogy igaz e. A falat hosszú évek, évszázadok alatt építették fel, hogy megvédjék Kína belső területeit, külső barbár hordák ellen. Kapuk, bástyák, erődök szegélyezik, hossza mintegy 7000 km, tehát gyalog semmiképpen nem vágjuk neki végigjárni. 

Airbus380

A világ jelenlegi legnagyobb ember építette utasszállító repülőgépe. Megjelenése és teljesítménye is kivételes. Az utasok két szinten vannak elhelyezve, rengeteg luxussal övezve, ami egy átlagos repülőgépen nem érhető el. Mérete miatt nem is képes fogadni minden reptér, így tényleg kiváltságosnak érezheti magát, aki egyszer élvezheti egy Airbus 380 dörmögő turbinái hangját, ahogy az eget szeli vele valami távoli egzotikus hely felé. 

Eiffel torony

Na ez már kipipálva számomra is. Nem szeretem a franciákat, mert olyan maguknak valók és beképzeltek szerintem, de építkezni azt tudnak, és szépérzékük is van. Bár ez nem annyira igaz a toronyra. Nekem azonban tetszett az a hatalmas vastömeg, ahogy Párizs fölé tornyosulva vigyázza a várost. Mindenképpen érdemes felmenni és körültekinteni a toronyból, ha eljutunk a francia fővárosba. Tudtad, hogy ez Eiffel tornyot 2,5 millió szegecs tartja össze?

Bovingtoni tankmúzeum

Egy ugyan csak egy szűk kör számára jelent „csodát”, de én közéjük tartozom. Aki szereti a háborús relikviákat és azon belül is a háborús szörnyeket a tankokat a páncélosokat annak itt a helye, legalább életében egyszer el kell ide zarándokolnia. A történelem teljesen áthatja a múzeumot, szinte a lőpor és vér szaga is jelen van hősi halált halt katonák szelleme mellett. Egy egész napos programnak ha Angliában járunk pont megfelelő, de ha igazán meg akarjuk csodálni tüzetesen az egész kiállítást tuti egy nap nem is elég rá. 

London

A kedvenc városom, talán nem vagyok vele egyedül. Eddig akárhányszor voltam, mindig lenyűgözött, ahogy a múlt szépsége párosodik a modern csodákkal, de mégis megtartva a város összhangját. Pezsgő mégis nyugodt város benyomását kelti számomra. Tower bridgen mindig át kell sétálnom, egyszerűen kihagyhatatlan program. Igazából oda vissza szoktam menetelni és jobb parton lévő kis büfében enni egy jó kis szendvicset leöblítve egy hideg Redbullal. Bár nagy a tömeg, de az emberek mégis előzékenyek, mondhatni az idegenekkel is kedvesek. Bírom az angol hidegvért! Megtaláljuk itt a gazdag múzeumok és elmúlt korok maradványainak sokaságát, de ha csak egy jót akarunk enni vagy inni, szinte minden sarkon megtehetjük egy kis pubban. Érdekes módon a felhőkarcolók sem rontják el a város történelmi hangulatát és ahogy felettük percenként elszáll egy egy Heathrowról induló gép, gyönyörű látványt nyújt, főleg az éjszakai kivilágított Londonnal fűszerezve. Nem akarok itt ódákat zengeni, inkább menjetek el nézzétek meg.

Húsvét szigeteki titokzatos Szobrok

Polinéz-szigetek délkeleti végén található a Húsvét-sziget. Nem túl érdekes hely, ha csak nem vesszük annak az itt található közel 900 kőszobrot. A hatalmas építmények eredete a mai napig nem tisztázott, valamikor a XIII. XIV. században készülhettek, de hogy minek és hogy kik csinálták rejtély.  A szobroknak csak a feje látszik ki, de ha kicsit lejjebb ásunk már a testük is megtalálható és teljesen méretük 4 méter körül van. Ide is szeretnék eljutni, mert az ilyen titokzatos dolgok mindig is vonzottak, és bár a választ én sem tudnám meg, de azért látni egy ilyet nem lehet semmi.

Egyenlőre ennyi, de biztatlak titeket, hogy állítsatok össze saját listát, nem mondom, hogy bakancslistát, mert az morbid, de egy listát, amit látni szeretnétek a világban. 

Szólj hozzá