Minden Ami Külföld | Filmek a „láthatatlan” halálról - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200x630koronavirus

Filmek a „láthatatlan” halálról

Lassan egy éve velünk van és „bearanyozza” mindennapjainkat a kedves kis Covid19. Számunkra ez egy elég szokatlan helyzet, hiszen régen nem volt se háború se komolyabb járvány ami megtizedelte volna Európa népességét. Mondhatni teljesen szabadon élhettünk, semmi korlát, oda mentünk, utaztunk, azzal akivel csak akartunk. A harmadik világban mind a járványok mind a háborúk mind a mai napig jelen vannak életük része, talán ezért nem hallani arról a féltekéről annyi panaszt a Covid19 miatt.- Kosza írása

Több film és sorozat is foglalkozott már a témával, hogy mi történne, ha összefutnánk egy olyan „láthatatlan” ellenféllel, ami ellen nem lenne azonnali megoldásunk. Ezekből az alkotásokból szemezgettem párat.

Vírus

Véleményem szerint a járványokkal foglalkozó filmek egyik alappillére, mert igyekszik elég reálisan bemutatni, hogy miként is reagálnak a különböző csoportok ha felüti a fejét egy gyógyíthatatlan betegség. A felsővezetők reakcióitól a tudósokon orvosokon át egészen a hétköznapi kisemberekig megismerhetjük miként reagálnának. Természetesen az amerikai máz nem marad ki ebből a filmből sem, ami szerintem rontja az összhatást, de szerencsére Dustin Hoffman nem tolja túl a dolgot. Kisember pánikol a az orvosok lázasan próbálnak valami megoldást találni, hogy hátha. A vezetők meg igyekszenek a lehető legegyszerűbb, leghatékonyabb lépéseket megtenni, ami valljuk be leginkább embertelennek nevezhető. Hiszen a legegyszerűbb ha szétbombázzák a földdel teszik egyenlővé a gócpontot. Ez mondjuk felveti azt a kérdést, hogy vajon hány ember élete éri meg, hogy a világ megmeneküljön?! Mivel amerikai filmről van szó, természetesen a hős orvosok percekkel a vég előtt megtalálják a megoldást! Jó lenne ha a valóságban is így lenne.

Utolsó esély

Ez egy hosszabb lélegzetvételű sorozat, ami nem is annyira a tudományos részre fekteti a hangsúlyt, hanem arra, hogy miként korcsosul el az ember végveszélyben. Én egyébként kifejezetten szerettem ezt a sorozatot. Egy amerikai romboló személyzetének szemszögéből élhetjük meg, hogy milyen érzés, mikor egyszer csak egy láthatatlan ellenség kiírtja az emberiség közel 90%-át és a hipermodern fegyvereikkel és tudásukkal semmit sem tehetnek ellene. Nem elég azonban a vírus jótékony hatása, még meg kell küzdeniük az emberi butasággal és kegyetlenséggel is. Szerintem ez a mostani Covid19-es helyzetre is teljesen igaz, hogy csak a vírustagadókat említsem. Kedvenc történetem, mikor Amerikában divatba jöttek még az első hullám idején a Covid bulik. Lényege annyi volt, hogy ha valaki pozitív tesztet produkált, akkor facebookon meghirdette, hogy buli lesz nála. Mondanom se kell jó páran a halálos ágyukon eszméltek rá mennyire ostobák. 

Fekete halál

Az emberiség eddigi talán legpusztítóbb járványa a pestis volt. Pontos adatok nincsenek, de 100 millió embert biztos magával vitt a középkor szörnyűsége. Természetesen az emberi hülyeség itt is tökéletesen nyomon követhető, hiszen ahelyett, hogy magára a problémára koncentráltak volna, inkább bűnbakokat kezdtek keresni. A vallásos túlbuzgóság hevében meg is találták, úgyhogy jöhettek a jó kis boszorkány égetések, vagy az egyéb bűnösnek vélt csoportok brutális kivégzése, mintha maga a pestis nem lett volna elég. Ebben a filmben néhány lovag kell útra, hogy megtalálja az „ellenszert”. Mit is mondjak a boszorkányok üldözése és pusztítása közben ők sem ússzák meg épp bőrrel. És ezt most szó szerint kell érteni, mert vagy megnyúzzák vagy szétdarabolják őket is. 

A járvány

Nagyszerű film, mindenféle nagyzási hóbort nélkül. Itt a teljes realitás tárul elénk. Szinte mint a mostani helyzetben. Nincs megfelelő információ megosztás a lakosság felé, csak morzsákat szórnak, hogy tudjuk, hogy azért van valami gond, amivel vigyázni kell. Ebben filmben nincsenek hősök csak segíteni és túlélni vágyó emberek. Az emberi mohóság, embertelenség itt szembe jön velünk egy blogger személyében. Pénzt akar csinálni azzal, hogy a sok hülye követőjét megvezetve marhaságokat állít a helyzetről. Tiszta vírustagadó.

Z világháború

Könnyedebb darab. Zombi film, bár ha úgy nézzük inkább csak arcot és testet ad a „láthatatlan” ellenségnek. Egy járvány következtében az emberek nagy része élőhalottá avanzsál és fő tevékenysége még élő embertársai elfogyasztása lesz. Olyanok, mint egy gazdatest, amit a vírus irányít. Mivel ebben a filmben az akció domináns legalább van mit szétlőni és aprítani. Egyébként nem rossz film, de javaslom a könyvet elolvasni amiből készült, mert jobban ki vannak fejtve az összefüggések.

12 majom

Szeretem ezt a filmet. Nem igazán egy járvány mikéntjét mutatja be, hanem annak borzalmas hatását és, hogy mi mindenre képes az emberi faj az életben maradásért. Még az időutazást is feltalálják, hogy valakit visszaküldjenek, hogy megakadályozza, hogy egy őrült elhintse a pusztulás magját a földön. Bár nem jár sikerrel, de talán metaforaként tekinthető megfeszített küzdelme, hogy megmentse az emberiséget, miként az orvosok, tudósok küzdenek manapság, hogy rájöjjenek mi a fene legyen már ezzel az átkozott Covid19-el, ami nemcsak égészségünket, hanem megélhetésünket és az egész világgazdaságot veszélyezteti.

Szólj hozzá