Minden Ami Külföld | Általános iskola a világ túloldalán - 2. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Általános iskola a világ átellenes oldalán? A szemléletmód és hozzállás is átellenes! KIVÁNCSI VAGY RÁ MILYEN ITT?

Általános iskola a világ túloldalán – 2. rész

A kezdetekről szóló első részt itt olvashatjátok, melyből azt is megtudhatjátok hogyan öregedett 1,5 évnyit a gyermek egyetlen nap alatt 😊

Írta: andi – Minden ami külföld

Milyen is az általános iskola egy nagyon más rendszerben – anyai szemmel?

Általános iskola – alapvető szemléletbeli különbségekkel

Az első idők nehezen teltek, és ennek a nyelvi nehézségeken túl további okai is voltak. Egyrészt első nap sírva jött haza az iskolából, mert kijavították az írását. Hát igen, Magyarországon azt a szép, kalligrafikus, folyóírást tanítják. Dícséretére váljék, aránylag gyorsan átszokott a „különbetűsre”. A következő – jóval hosszabb átmenetet igénylő – vigasztalási igénye a hibái voltak. Az első néhány hónapban mindig nagyon elkeseredett, ha kijavították amit írt, számolt. A tanárok eleinte nem igazán értették miért sír, hiszen „a hiba jó, mert lehet belőle tanulni!” Ám miután elmeséltük nekik a Magyarországon használatban lévő értékelési rendszert (hiba → pontlevonás → rosszabb érdemjegy) már nekik is könnyebb volt segíteni. Át kellett lendíteni a gyermeket egy lényegi szemléletváltáson. Amikor a tanárnőnek elmeséltem a magyar „rendszert” döbbenten rám nézett és megkérdezte: ugye viccelsz? Mondtam, hogy sajnos nem.

Beilleszkedni időbe telik

Eleinte nagyon sokat – és elég sokáig – panaszkodott, hogy miért vagyunk itt. Merthogy hiányoznak a barátai, a nagyszülők és a magyar nyelv az iskolából. Mert azt értette. Aztán egy reggel már a következő felvetés hangzott el „át kéne telepíteni az egész általános iskolát a tanárokkal, gyerekekkel, angol nyelvvel együtt Magyarországra”. A következő stációban elkezdett magyarországi iskolai történeteket mesélni és összehasonlította őket az itteni általános iskolával. Hónapokon keresztül elő- előkerülő téma volt a bukfenc (hivatalos nevén gurulóátfordulás), amire másodikban azért kapott csak hármast, mert a végén nem tudott felállni belőle. Azt az osztálytársát aki eldőlt, azt megbuktatták belőle (hét-nyolc éves korban!). Itt az osztályozás helyett mindenféle sportot kipróbálnak és az erőfeszítést is pozitívan értékelik, nemcsak az elért eredményt. Eleinte a nyelvi nehézségek miatt – mivel nem értette a szabályokat – nem élvezte őket, később azonban már a sport(ág) maga lett a döntő szempont a szeretem/nem szeretem kérdésben.

Angolul megtanulni se két perc…

Többektől hallottuk és olvastuk, hogy egy általános iskolás gyerek számára kb. 3 hónap, mire belejön a nyelvbe. Az idegen nyelven történő beszédet tényleg elkezdte kb. 3 hónap után. Azonban a helyes nyelvtan és a szókincs azért jóval hosszabb időt vettek igénybe. Szövegértésben (olvasás) nulláról a korosztálya szintjére 2,5 év alatt ért el.

A szemléletváltás – hiszen “a hiba jó, abból lehet tanulni!” – is beletelt jónéhány évbe. Persze fokozatosan egyre jobb lett a helyzet. Mindazonáltal, ahogy egyre nagyobb tétje lett az elért eredményeknek (pl. felsőfokú oktatásba bekerülés) azért elő- előjöttek a régi beidegződések. Szóval ezt se lehet feltétlenül egy mozdulattal újraírni.

Általános iskola a világ átellenes oldalán? A szemléletmód és hozzállás is átellenes! KIVÁNCSI VAGY RÁ MILYEN ITT?

Egy új nyelvet megtanulni nem két perc…főleg, ha nehezítésképp keverednek bele maori szavak is 😊

Bizony, a mindennapi angolban, az újságcikkekben, hírműsorokban egyre és egyre több maori szót használnak.

Az iskolában maori nyelvet is tanulnak. Ehhez jól jön egy olyan app, ami a telefon kamerája által megjelenített tárgyakat beazonosítja és maori elnevezésüket megjeleníti.

Általános iskola: iskolába járni jó!

Iskolába – mint az új barátai mind – szeretett járni. Többektől hallottam már, hogy a szünetből vágynak vissza a suliba 😊. Az órák jóval „lazábbak” mint Magyarországon voltak. Azonban ezen nem a megszerzendő tudás mennyiségét értem, hanem a formáját.

A teremben van elég asztal, de nincsenek kötelezően hozzárendelve a gyerekek. Mindenkinek megvan az asztala vagy fiókja ahol a saját tanszereit és füzeteit tartja, de dolgozniuk nem ott kell. Más szóval mindenki ott, ahol kényelmesnek érzi – ott tanul, gondolkodik, ír, fest, olvas… csinálja azt ami éppen a feladata. Az „ahol”-ba beleértendő a kanapé, a babzsák, a padló, az udvar egyes részei. Az óravezetés – már amennyire ezt szülőként meg tudom ítélni – interaktív. Gyakran csoportokban dolgoznak, így mindenkinek van – és megvan a maga – feladata, nemcsak a „jó” tanulók szerepelnek mindig.

Ennek elősegítése érdekében az egyes tárgyakból (pl. matematika, olvasás, írás) tudásszint szerint csoportokba vannak osztva Ezáltal egy-egy homogénebb csoport egy-egy adott témakört (pl. matematikából) könnyebben elsajátít. Ami nagyon fontos, hogy a csoportok közötti átjárás lehetséges – sőt szinte „kötelező”. Hiszen az a cél, hogy minden gyerek a saját szükségleteinek megfelelő csoportban szívja magába a szükséges tudást. Nekem úgy tűnik, hogy e módszer miatt is gyorsabban fejlődnek a gyerekek. Hiszen gyakran egymást „húzzák” előre. Mivel egy-egy témakörre többször visszatérnek, a tudás nem csak „megszerzésre” – mint tapasztaltuk a másik iskolarendszerben -, hanem elmélyítésre is kerül, megalapozva a hosszútávú rögzülést. A gyermek is rakéta sebességgel kezdett matekcsoportokat váltani mikor végre meglett hozzá a megfelelő angol tudása 😊.

Általános iskola a világ átellenes oldalán? A szemléletmód és hozzállás is átellenes! KIVÁNCSI VAGY RÁ MILYEN ITT?
A tavaszi szünet szeptember vége – október közepe között szokott lenni, a nyári szünet pedig egybeesik a Karácsonnyal.

Óraközi szünetek…

… is vannak de nem ám úgy ahogy elképzelnénk. Az általunk ismert általános iskolákban a tanítás reggel 9-től délután 3-ig tart. Az időpontokban eltérések lehetnek, de egy iskolanap 6 óra. Reggel (nálunk) fél órával korábban lehet bemenni a termekbe, és 3/4 órával korábban lehet ott hagyni a gyermeket az iskolaudvaron. Ha hideg van akkor vacog negyed órát. Viszont iskola után nincs napközi, csak fizetős szolgáltatók vannak. Akik van, hogy több iskolából szedik össze a “napközis” gyerekeket.

Ja igen, a szünetek… nálunk 10:40-11:00 között van tízórai szünet (evés, aztán játék / rohangálás az udvaron), és 12:30-13:30 között egy órás ebédszünet. A magyar rendszerben megszokott “elvágólag” tanórák nincsenek. Így ugye van három nagy időblokk, és ezek testesítik meg a “matematika” “olvasás” “írás” “kutatás” “testedzés” témaköröket. Az órák alatt lehet inni ha valaki szomjas, ki lehet menni wc-re, és nem ugyanazt csinálják másfél órán keresztül. Ahogy a tanár váltogatja a kiscsoportokat – mikor melyikkel dolgozik – úgy a gyerekek is más és más feladatot kapnak. Szóval változatosan vannak kitöltve azok a hosszúnak tűnő idősávok.

Azért így is eléggé elfáradnak az iskolanap végére….

Ha Új-Zéland az álmod, de nem tudod merre indulj és nem akarsz elveszni a vízumok útvesztőjében akkor keresd Petrát, új-zélandi regisztrált bevándorlási ügynököt!


Tudtad?

  • Mivel jellemzően 5 évesen kezdik a gyerekek az általános iskolát, itt egy évvel többet tanulnak, az alsó- és középfokú oktatás 13 évfolyamos.
  • Az általános iskola ingyenes, bár fizetni kell a tanszerekért (tankönyvek nincsenek!), az iskolaidőben tarott de iskolán kívüli programokért, és gyakran kérnek adományt (donation) is.
  • Háromféle iskolatípus létezik: state (állami), state-integrated (állami-integrált) és private (magán). Az iskola fenntartásához történő állami és a szülői hozzájárulás aránya nem egyforma.
  • Az angolt nem első nyelvként beszélő gyerekek számára extra állami támogatás jár az iskoláknak. Külön ESOL (English as a Second Language) tanár foglalkozik velük.

Forrás(ok):

Alsó- és középfokú oktatás Új-Zélandon

ESOL támogatás

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá