Minden Ami Külföld | Ausztrália felfedezése - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ötödik kontinens létezése hosszú ideig nem foglalkoztatta a nagy felfedezőket, de Amerika meghódítása után délre indultak NAGY REMÉNYEKKEL >>>

Ausztrália felfedezése

Ötödik kontinens létezése hosszú ideig nem foglalkoztatta a nagy felfedező nemzeteket. Amerika felfedezése és a gazdag zsákmány láttán azonban rávetették magukat a déli földrész megkeresésére. Azt gondolták, hogy egy hatalmas földrész, mint például az Új világ szinte a semmiből lépett elő, akkor az ókori iratokban már emlegetett déli földrésznek is léteznie kell, csak éppen meg kell találni. Több ókori térképszerkesztő be is rajzolta térképére, de az ókori geográfia a középkori Európában szinte teljesen feledésbe merült. Nem is csoda, hiszen az egyház halállal sújtotta azokat, akik ragaszkodtak a gömb alakú föld fogalmához.

a Minden Ami Külföld írása

A XV. évszázadban új életre keltették az ókori kultúrát, így került ismét fókuszba az elfeledett déli kontinens. Az 1500-as években többen is közel jártak hozzá, hogy megtalálják Ausztrália partjait, de leginkább csak azt ezt övező kisebb szigeteket fedezték fel, és ha el is érték a kontinenst, annak sivársága és kopársága elrettentette őket, hiszen nem kecsegtetett kellő zsákmánnyal. Az 1600-as évek elején a holland tengerészet kiszorította a spanyolokat a déli földrész környékéről, akkor kezdődött meg valódi kutatás, hogy megtalálják és birtokba vegyék az ismeretlen ausztrál kontinenst. Így ők lettek az első európai és feljegyzett hajósok akik Ausztrália partjaira léptek, de nem ők lettek, akik kolonizálták is a földrészt. Ez az akkori világ legnagyobb hajós nemzetére a Britekre hárult. James Cook kapitány Új-Zéland teljes feltérképezése után vágott neki, hogy Ausztráliát birtokba vegye a korona számára.

Gyarmatosítás

A mai Sydney környékén szállt partra. Itt azonban nem az kopár sivár, terméketlen kép fogadta, ami eddig hátráltatta a hollandokat, hogy komolyabban vegyék a területet, hanem épp ellenkezőleg. A táj szépsége, a növényzet szokatlan gazdagsága, a tökéletes klíma teljesen megbabonázta a brit kapitányt és legénységét. Igyekeztek is minél gyorsabban birtokba venni, ami az idők folyamán igen fontos része lett a Brit Birodalomnak. Zászlós hajójával az Endeavour-ral nem álltak meg itt Sydney magasságában, hanem tovább folytatták a terület feltérképezését, ami mintegy öt évet vett igénybe. A terület fontossága az amerikai függetlenségi háborút követően nőtt meg. A kivívott függetlenségük után az amerikai volt gyarmatok nem fogadták többet az Angliából érkező „fegyenc járatokat”. Jobb híján Ausztrália lett az új fegyenctelep, ahová már az 1780-as évek végén megérkeztek az első transzportok. A korlátlan gyarmatosítási lehetőségek már oda csalogatták az első telepeseket is. A fegyencek és a telepesek utódai kezdték meg a még ismeretlen belső területek feltárását. A belső terület meghódítói azok voltak, akik a kék hegységen átkelve jutottak egyre beljebb és beljebb. Őket több katonai és kutató expedíció is követte, akiknek köszönhetően egyre pontosabb ismerhette meg a világ Ausztrália föld és vízrajzát. Ausztrália sivatagvilága iszonyú szenvedés és megpróbáltatások elé állította a felfedező csapatokat. Az ausztrál sivatag éppen olyan, mint a Szahara vagy akár a Góbi sivatag. Hihetetlen nagysága, szárazsága kopársága rengeteg ember életét követelték. Több expedíció is eltűnt, soha többet nem hallották hírét sem, voltak akiket több évtizeddel később találtak meg, persze már nem emberi formában. A technikai fejlődésnek köszönhetően a XX. század elején fejeződött be véglegesen a kontinens teljes feltérképezése. Ezt követte a nagyon elhanyagolt utak és vasutak építése, melyeknek köszönhetően benépesült a földrész lakható része, persze sivatagokat kivéve. Ennek eredménye, hogy mai napig Ausztrália rendelkezik a legkisebb népsűrűséggel. 

Ausztrál őslakosok

Akik a kontinens gyarmatosítása előtt is itt éltek már a területen, mintegy 100 000 évvel jelenhettek meg. Az Európai gyarmatosítók megjelenését követően ők sem jártak sokkal jobban, mint amerikai testvéreik. Nem elég, hogy a sok behurcolt betegség megtizedelte őket, de természetesen az erőszakos fellépés sem maradhatott el velük szemben. A ellenük indított rabló háborúk és betegségek következtében lényegében 3 éve alatt összeomlott a társadalmuk, ami egyébként nagyon sokszínű volt. Ma az ausztrál kormány igyekszik minél több lépést megtenni, hogy a megmaradt, fennmaradt kultúrák megmaradjanak, beépüljenek a hétköznapi életbe.  

Manapság Ausztrália tekinthető az „Új lehetőségek” földjének. A világ minden részéről érkeznek ide bevándorlók, akik itt szeretnének kiteljesedni. Ez nem egy egyszerű folyamat, hiszen talán itt fektetnek a legnagyobb hangsúlyt arra, hogy kit is fogadnak be. Nagyon hosszadalmas és nehéz folyamat megfelelni, de ha valakinek sikerül az élvezheti nyugodtan, biztonságban az állandó napsütések országát és környező szigetek egzotikumát. 


Vedd fel a kapcsolatot, hogy megtudd a lehetőségeid, ha Ausztrália a cél. Partnereink mindenben segítenek, a tervezés első pillanatától akár az állampolgárság megszerzéséig, de még házi kedvencedet is magaddal viheted, hiszen állat kivitelben is a segítségedre lesznek!


Teljeskörű rálátást szeretnél a szigetországra? Ne hagyd ki az AUSZTRÁL KISOKOST >>>


Turistaként utaznál Ausztráliába, esetleg tanulni, dolgozni készülsz vagy netán letelepedést fontolgatsz?

Ide kattintva kérj bátran segítséget, hogy megérkezve Téged már ne érjenek meglepetések.


Az alábbi linkre kattintva pedig akár turista vízumot is igényelhetsz gyorsan, egyszerűen!Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

1 hozzászólás

  1. |

    En 80- ota itt elek,es nem bantam meg,hogy ezt a gyonyoru,szabad orszagot valasztottam.Ez lett az uj hazam.

Szólj hozzá