Minden Ami Külföld | Japán konyha - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld

Japán konyha

Egy japán közmondás szerint a boldog élet titka az amerikai konyhatechnika, egy kiváló kínai szakács és egy japán feleség. A japán feleség nem a konyhában tanúsított ügyességének, hanem hűségének és szerénységének köszönheti világhírnevét.-Kosza írása

A japán ételek legfőbb jellegzetessége, hogy frissek, hiszen a tenger közelsége miatt a halak és a tenger egyéb adományai még a legszerényebb helyeken is frissen kerülnek tálalásra. Több „konyha” is nagy hatást gyakorolt rájuk és igencsak kedvelik is azokat. Nem csoda, hogy ha japánban járunk francia és angol konyhát, éttermet sok felé találunk sőt több magyar étterem is van arra felé. Talán a kínai konyha gyakorolta rájuk a legnagyobb hatást, de máig nem tudták elérni annak változatos íz világát. 

Reggeli

Egy rendes japán reggeli elkészítése rengeteg időt vesz igénybe, mert nagyon bőséges és széles választék. Rizs, bableves, tojás különböző formákban, illetve a rizsre öntött nyers, vagy szójával kevert tojás, halak, savanyúság, mid elmaradhatatlan részét képezik a japán reggelinek, és természetesen a zöld tea sem maradhat le az asztalról. Ahogy betört a nyugati kultúra, úgy egyre több helyen már elmaradhatatlan a kávé és a tej.  

Ebéd

Erről szinte nem is érdemes szót ejteni, mert a japán kultúrában nem igen van szerepe. Csak valami gyors egytálétel szokott lenni, rizs vagy tésztaféle. 

Vacsora

A vacsora a japánoknál a fő étkezés. Itt nyugodtan rohanás nélkül lehet együtt a család és fogyaszthatják el közösen a fogásokat. Legalább olyan sokszínű, mint a reggeli, de annál sokkal érdekesebb. Ekkor már levest is szolgálnak fel, mellé ecetben vagy olajban főtt halat, nyers vagy sült halat, főzelékeket, savanyúságot, és természetesen elmaradhatatlan valamilyen rizsféleség. Vacsorára még dukál gyümölcs és a kihagyhatatlan zöld tea. Ezzel zárják az étkezést. 

Finomabb fogások

A két legismertebb japán étel a szukijaki és a tempura. Ezeket mind a drágább mind az olcsóbb helyeket kitűnően készítik el, és minden esetben a vendég szeme láttára. 

Szukijaki

A serpenyőbe vajat olvasztanak, ehhez teszik a vékonyra szelt marhahús csíkokat, zöldségeket, gombát, hagymát, majd mindezt szójából készített mártással öntözik. Az így elkészült hússzeleteket nyers tojásba vagy valamilyen egyéb mártásba mártogatva fogyasztják, köretnek általában a „sikataki” nevű burgonyás tészta féleséget kaphatjuk hozzá. 

Tempura

A garnéla, angolna, tintahal szeletek, a rákot, kagylót tésztába forgatják, majd forró olajban kisütik. Természetesen az elkészült tengeri „gyümölcsöket” szójaszósszal, bambuszrüggyel, gyömbér kíséretében fogyaszthatjuk. Ez egy elég drága fogás, de ha arra járunk a japán szigeteken, mindenképpen áldozzunk rá. 

Szusi

A szusi nyers hal, rizsgombócban, tengeri növényekkel és tojással burkolva. Ha még nem ettünk ilyet, akkor érdemes először párolva megkóstolni, mert ha nincs hozzászokva gyomrunk, akkor bajok lehetnek.

Szunomo

Ez leginkább főtt tintahalat és osztrigát tartalmaz, zöldségekkel ecetben pácolva. Talán a nyugati gyomornak kezdésnek ez a legmegfelelőbb, mert kevesebb nyers herkentyűt tartalmaz. 

Fugu

Ezt tartják a legfinomabb ételnek, de kizárólag csak ünnepekkor fogyasztják, mert nagyon nagyon drága és ami még fontosabb elkészítése külön szakértelmet igényel. A hal nagy mennyiségű halálos mérget tartalmaz. Ha a fugut nem szakszerűen vágják fel, akkor ez a méreg áthatja az egész halat és fogyasztása halálos. Feldolgozását külön engedélyhez kötik, és csak fugu szakácsok készíthetik el. 

Sorolhatnám még a jobbnál jobb és finomabb fogásokat, mint például a donburi, kajszi, de ha megtehetitek majd próbáljátok ki ezeket. Itthon is egyre több a japán étterem, és elég jó minőségben is találunk náluk japán ételeket. 

A japán italok terén már nem ilyen nagy a választék. A nemzeti ital a szaké a nem túl erős, hidegen vagy test melegen fogyasztható rizsbor.  Jó bort nem igen találunk japánban, de ha mégis akkor az biztos, hogy valami importból származik. Sör viszont jó és elég olcsó is japánban. Erősebb italnak az erjesztett rizs pálinkát isszák. A zöld teát minden étteremben és vendéglőben ingyen adják bár a víz minősége is tökéletes. 

Az igazi tradicionális helyeken nem széken ülve hanem térdelve fogyasztják a rövid lábú asztalokról a finomságokat. Mivel egyre több turista, és valljuk be egyre több európai és amerikai az elhízás nyomait mutatja, így már egyre több helyen van rendes asztal és szék az ilyen vendégek részére. 

A japánok nagyon szeretik a szendvicset, aminek legfőbb oka a munkamánia az állandó rohanás. A szendviccsel nem kell pepecselni, csak előkapják a tarisznyából és már ehetik is. Leginkább a rízs kenyeret szeretik valamilyen zöldséggel és tengeri herkentyűvel társítva. 

Bár a nyugati kultúra, és életforma egyre jobban hódít, mégis talán japán őrzi meg leginkább az ősi hagyományait és ragaszkodik azokhoz.

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá