Minden Ami Külföld | Utazás gyerekkel – mi van, ha csak az egyik szülővel megy?
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Gyerekkel utazni egy dolog. De egyedül elindulni, vagy épp egyedülálló szülőként, netán más országba költözni, letelepedni? EZEKRE FIGYELJ!

Utazás gyerekkel – mi van, ha csak az egyik szülővel megy?

Nyaralni gyerekkel külföldön, egy dolog. Egyedülálló szülőként, vagy csak szimplán egyedül nekivágni egy kisemberrel az utazásnak, egy másik. Ha pedig más országba költözésről van szó, az egy sokkal komplexebb folyamat. Összegyűjtöttük nektek, mire kell figyelni, mit kell tenni, ha külföldre viszed a gyermekedet.

Írta: Paulikovics Réka – Minden Ami Külföld

A mai világban már egyáltalán nem ritka, hogy a kiskorú csak egyik szülőjével, akár más hozzátartozóval utazik külföldre. Érdemes azonban tisztában lenni a teendőkkel, hogy ilyen esetekben ne legyen félreértés sem egymás között, sem a hatóságokkal, hiszen ez egyaránt a szülők és a gyermek érdeke is. 

Elengedhetetlen egy ilyen utazás alkalmával, hogy a gyermekkel utazó felnőtt magánál tartsa a szülők hozzájáruló nyilatkozatát. Ha egyik szülő utazik a kiskorúval, természetesen a másik szülő beleegyezésére van szükség, ám amennyiben más családtaggal van a gyermek, úgy mindkét szülő nyilatkozatára szükség van. 

Gyerekkel utazni egy dolog. De egyedül elindulni, vagy épp egyedülálló szülőként, netán más országba költözni, letelepedni? EZEKRE FIGYELJ!

Segítségre van szükséged?

Ahogy egy rövidebb utazás, úgy a külföldre költözés is egy kihívással teli időszak az ember életében. Ahhoz, hogy megfelelően felkészülj, hiteles információt gyűjts, tisztában legyél a lehetőségeiddel a legfontosabb, hogy megtaláld a számodra legideálisabb embereket, akik segítenek megvalósítani terveid, álmaid.

>>> Segítség, Neked! 


Fontos tudni, hogy erre a hozzájárulási nyilatkozatra nincsen egységes formanyomtatvány (még az EU-n belül sem), bár a konzuli szolgálat honlapján találhattok egy mintát , ami a segítségetekre lehet. Ezt EZEN A LINKEN keresztül érhetitek el!

Gyerekkel utazni egy dolog. De egyedül elindulni, vagy épp egyedülálló szülőként, netán más országba költözni, letelepedni? EZEKRE FIGYELJ!

Lássuk, mit kell tartalmaznia a nyilatkozatnak

 • a kiskorú gyermek, a szülők, illetve a kísérők személyazonosító adatait (születési hely és idő, lakcím, személyazonosító okmány száma – ez ugye személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél lehet) és elérhetőségeit. A gyermek utazásra jogosító okmányának számát is mindenképp tüntessétek fel. 
 • szülőként egyértelműen kifejezésre kell juttatnotok a beleegyezéseteket a gyermek külföldre viteléhez és mindenképpen alá is kell írni a hozzájárulást. Tehát írd le, hogy „igen, beleegyezem, hogy …..”
 • ha a gyermek utazása konkrét szándékkal történik (tábor, tanfolyam, osztálykirándulás), jó, ha feltüntetitek az úticélt és az intézményt, illetve akár a kapcsolattartó személy elérhetőségét is. 
 • a hozzájáruló szülő írja bele, hogy milyen célú utazáshoz járult hozzá (például nyaralás vagy családlátogatás), mennyi időre engedi el a gyereket. 

Lényeges, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot a meglátogatni kívánt ország(ok) nyelvére is lefordíttassátok, illetve mindenképp legyen belőle egy angol fordítás.

Hitelesítés nem szükséges, ezt jó, ha tudjátok, hiszen anyagilag ez nem mindegy!


A Minden Ami Külföld csapatában találsz tanácsadókat, akik segítenek eligazodni a külföldre való utazás kérdésében, akár gyerekkel kapcsolatosan is, keress országok szerint vagy szolgáltató típus szerint >>> itt. <<<


Mire van szükség

Ha egyedül utazol a gyermekeddel, érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra neki is mindenképp szüksége lesz. Erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ugye a kicsik esetében a személyi igazolványt – akárcsak az útlevelet – igényelni kell. 

Ennek a következő a menete: 

 • Állandó személyazonosító igazolvány személyesen kérelmezhető bármely járási hivatalnál.
 • A kérelmező nevében a kiskorú törvényes képviselője jár el, azonban a kiskorú személyes megjelenése kötelező, kivéve ha a gyermek – a kezelőorvos által kiállított igazolás szerint – egészségi állapota miatt nem képes a hatóság előtt személyesen megjelenni. Ebben az esetben szükséges továbba egy 3 hónapnál nem régebbi igazolványkép
 • Szükséges okiratok: 

– Érvényes útlevél (amennyiben rendelkezik vele, be kell mutatni)

– Az igazolvány kérelem benyújtásakor a szülők (törvényes képviselők) együttes megjelenése szükséges. Az okmány kiadásához közös hozzájáruló nyilatkozatukat egyidejűleg teszik meg.

– Ha csak az egyik szülő jelenik meg személyesen, a másik szülő írásos magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozata szükséges.

– Elvált szülők esetében a törvényes képviselőnek – a szülői felügyeletet gyakorlónak – a gyermek elhelyezéséről szóló eredeti jogerős bírói ítéletet kell bemutatnia, 

– Amennyiben az egyik szülő már nem él, a halotti anyakönyvi kivonatot kell bemutatni.

– A szülő (törvényes képviselő) érvényes személyazonosságot igazoló okmánya (személyazonosító igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély vagy útlevél) és lakcímigazolványa.

Érdemes magatokkal vinni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát is, mert bár nem kötelező, valószínűleg gördülékenyebbé teszi az ügyintézést. A személyazonosító igazolványt kizárólag személyesen lehet igényelni. Az eljárás díj- és illetékmentes. Az okmány elkészülésének meghatározott határideje van. Sürgősségi eljárásra nincs mód.


Ha a gyermek külföldre költözik

A gyermek huzamos időn át – tanulmányok folytatása, munkavállalás vagy más hasonló célból – önállóan vagy egyik szülőjével csak akkor tartózkodhat külföldön, ha ebbe mindkét szülője beleegyezett. A gyermek letelepedés céljából történő külföldre távozásához erre vonatkozó szülői engedély szükséges.

Az ügyintézés gyermekvédelmi és gyámügyi feladatkörben eljáró járási hivatalban történik, időtartama pedig 21 nap. >>> Bővebb információt itt olvashattok. <<<

Ami még fontos lehet: 

 • Ha csak nyaralni mentek, nézz utána, hogy a szálláson gyerekek vonatkozásában milyen szabályok, kedvezmények lehetnek.
 • Készülj fel az úticélból! Akár nyaraltok, akár költöztök, nézz utána, hogy a gyerek számára milyen lehetőségek vannak, hiszen az ő érdeklődése nem feltétlenül – sőt, inkább nem – egyezik a tiéddel. Beszélj neki arról, hogy miért oda utaztok és mik az ország érdekességei. Mutasd meg neki a térképen az úti célt, kicsit ismertesd meg vele az ottani kultúrát, akár még az alap szavakat is megtaníthatod. Hidd el, a játékosság meghozza a gyermekek kedvét.
 • Ha szükséges, gondoskodj a kötelező vagy ajánlott védőoltásokról és ha úgy érzed. utazás előtt konzultálj egy gyerekorvossal. 
 • Amikor már ott vagytok, a gyerek táskájába mindenképp tegyél egy kis kártyát a neveddel és az elérhetőségeiddel, mert bár vigyázunk rájuk, fő a biztonság. 


Nem akarsz elveszni az útvesztőben és tanácsra van szükséged, akár csak az utazással, akár letelepedéssel, nyelvekkel kapcsolatban?

Nálunk biztosan megtalálod azt, aki

>>> SEGÍT NEKED! <<<


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá