Minden Ami Külföld | Babona a világban – avagy mitől félnek az emberek világszerte
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Őrült vagy éppen vicces és nevetséges babonák, nincs a földön olyan ember, aki ne lenne akár csak egy picit is babonás. Tévhit vagy sem? KATTINTS >>>

Babona a világban – avagy mitől félnek az emberek világszerte

Szerintem nincs a földön – vagy csak nagyon kevés – olyan ember, akinek nem jut eszébe egy babona mondjuk a fekete macska láttán. Ősidők óta léteznek ezek a félelmek, amik vélt vagy valós bajokat hozhatnak a fejünkre, ha nem vigyázunk. Én például tízig elszámolok, ha otthon hagytam valamit és vissza kell mennem a lakásba.

Írta: Vanda – Minden Ami Külföld

Természetesen számos elrugaszkodott ilyen feltételezés van mint a fent említett és köztük több akár nevetségesen is hangzik, de valószínűleg majdnem mindenki, ha csak egy röpke perc erejéig is, tart egy kicsit ezektől a hidelmektől vagy legendáktól.

Őrült vagy éppen vicces és nevetséges babonák, nincs a földön olyan ember, aki ne lenne akár csak egy picit is babonás. Tévhit vagy sem? KATTINTS >>>

Mi is a babona?

A babona tágabb értelemben véve tévhit. Szűkebb értelemben pedig egy olyan hitvilág, amely a mágikus világ, a természetfeletti erőkben való meggyőződés létezésére és az ettől való félelemre épül. Egyes babonák hosszú évszázadok óta léteznek és hatnak az emberekre. Úgy tartják, hogy a babonás ember bölcs ember és nagyon körültekintően cselekszik, figyelembe véve a lehetséges következményeket.

Létezése már a Római Birodalom korában is fellelhető volt. Kezdetben a vallás fogalmával azonosították, az idők múlásával viszont a kereszténység vagy a hivatalos nézetek szembenállásaként aposztrofálták. Ma már inkább olyan hitnek számít, aminek nincs tudományos alapja, inkább a szerencsével vagy spirituális dolgokkal hozzák kapcsolatba.

Általános babonák

Akár hiszünk benne, akár nem, mindannyian ismerünk olyan babonákat, amik akár napi szinten is keresztezhetik napjainkat. Ilyen például a

  • Fekete macska: szerencsétlenséget jelent, főleg, ha előtted megy át az úton, balról jobbra
  • Négylevelű lóhere: a szerencse jele. Ha négylevelű lóherét találsz, nagy szerencse ér
  • Péntek 13: ki ne ismerné a horrorfilmekhez is köthető péntek 13-at? Ha a hónap 13-a péntekre esik, akkor a babona szerint az a nap nem életed legszerencsésebb napja lesz
  • Kéményseprő: ha meglátod, meg kell fogni egy gombodat és kívánni. A kívánságod pedig teljesül!

Ezeken túl számos olyan hidelem vagy tévhit van, amik nem feltétlenül jönnek velünk szembe, mégis egyes népcsoportoknál a mai napig iránymutatásként szolgál.

Őrült vagy éppen vicces és nevetséges babonák, nincs a földön olyan ember, aki ne lenne akár csak egy picit is babonás. Tévhit vagy sem? KATTINTS >>>

Babonák Magyarországon és a közelünkben

Magyarországon például az egyik sajátos babona a törött tükrökhöz kapcsolódik. Azt ugye mindenki tudja, hogy ha tükröt törsz, akkor bizony 7 évig elköteleződsz a szerencsétlenség oltárán. De azt kevesen tudják, hogy a magyar néphiedelem szerint, ha ezeket a tükördarabokat összeszeded és holdfénynél elásod, akkor nyert ügyed a szerencsétlenséggel szemben!

De ki ne ismerné a vasárnapi húslevesekhez kapcsolódó babonát? Biztos mindenki emlékszik a kis V alakú csontra, amit másodmagaddal úgy törsz ketté, hogy közben kívánsz. Ha a hosszabb csontrész marad nálad, akkor bizony készülj, mert a te kívánságod fog teljesülni!

Ami egy háziasszonynak rémálmot okoz, az viszont az angoloknál boldogságot! Ugyanis, ha kiömlik egy pohár bor, akkor az eleve jó jelnek számít. Ha a borospohár ráadásul még el is törik, akkor a törő fél házassága boldog lesz. Azért most ne álljatok neki borospoharakat falhoz vagdosni, kevés az esélye, hogy tényleg ezen múlhat 😊.

De vannak azért ennél őrültebb babonák is! Törökországban például rosszat jelent sötétedés után rágózni, ugyanis attól félnek, hogy a rágó a hallottak húsává változik a szádban. Talán ennél őrültebb dolgot nem is nagyon tudunk felmutatni.

Nálunk a sör számít tabunak koccintásnál, ám Németországban ezt vízzel nem tanácsos megtenni. Ugyanis úgy tartják, hogy ezzel a koccintópajtásod halálod kívánod.

Az egyik legviccesebb babona viszont az izlandiaké. Ugyanis ők óva intenek attól, hogy kötögess a szabadban, ezzel ugyanis elintézed, hogy a tél tovább tartson. Azért nem tudom ki látja magát aközben, hogy nem ül ki kötögetni, mert mi lesz a téllel 😀

A hollandokat viszont nagyon sajnálom. Szomorú lehet ünnepeken vagy a jókedvben távol maradni az énekléstől vacsorázáskor. Ugyanis úgy tartják, hogy ha az asztalnál rázendítesz, akkor bizony az ördögöt is meghívod a buliba!

 

Leghíresebb babonás történet

Nem csak nálunk és Európa szerte vannak hiedelmek, tőlünk nagyon messzire is élénken élnek a babonák.

Az amerikai kontinens egyik leghíresebb, babonákhoz köthető története a Salemi boszorkányperek. A 17. századi elítélések számos olyan nő és férfi halálát okozták, akiket boszorkánysággal vádoltak meg a lakosság hidelmei, félelmei és egyszerűségei eredményeképp.

Számos nőt és férfit ítéltek el néhány lány vádjai alapján, pontosan 20 ember végeztek ki boszorkányság vádjával, köztük több vagyonos, köztiszteletben álló polgárt.

A vádak alapja néhány lány különös viselkedése volt. Köztiszteletben álló fiatal lányok kezdtek hallucinálni és vonaglani a földön, amelyet rontással és a Sátán művével és boszorkánysággal azonosítottak. Mivel a faluban volt néhány olyan asszony, aki épp nem illett a szigorú és tisztességes polgárok képébe és alapvetően is a szigorú erkölcs és rejtélyekben való hit volt az úr, így gyorsan boszorkányokká nyilvánították őket. Az elítéltekhez pedig még csapódtak azon polgárok is, aki nem hittek az efféle beszédeknek és ártatlannak gondolták a vádolt asszonyokat.

A pereknek egy évvel később lett végük külső nyomás miatt. S habár a vádlottakat még egy évig börtönben tartották, a kivégzést szerencsére már megúszták. A salemi boszorkányperekben elkövetett törvénykezési hiányosságok egyébként fontos kiindulópontjai voltak a száz évvel későbbi amerikai törvénykezési alapok lefektetésének.

A rejtélyes viselkedést egyébként később, a haladó világban ételmérgezésnek, az anyarozs mérgezésének tituláltak, de felmerült a hallucinogén szerek fogyasztása is.   

Távoli hiedelmek

Persze ezen túl is van az amerikaiaknak és más, távoli országoknak is bőven babonás tévhitei.

Indiában például nem javasolt keddenként fodrászhoz menni, a Fülöp-szigeteken pedig nem szabad egyenesen hazamenni egy temetés után. Brazíliában pedig csak óvatosan a söprögetéssel, mert ha a seprő véletlen a lábadhoz ér, akkor fuccs az esküvőnek és boldog életnek, örökre szingli maradsz.

Ezeken a babonákon kívül pedig megszámlálhatatlan más is létezik, akár nálunk, akár csak a szomszédban vagy egy nagyon távoli országban, úgy tűnik, hogy ebből senki sem marad ki.

Mindenesetre akár rémes, ijesztő vagy akár egészen vicces babonáról is van szó, tagadhatatlan, hogy még itt a 21. században is az életünk része és ha be sem valljuk mi magunk is néha óvatosan bánunk ezekkel.


Tudtad?

  • Az egyik legtöbb babona az új évhez kötődik, de minden országban más és más a teendő szilveszterkor. Nekünk ugye lencsét kell enni, a spanyolok szőlőt esznek, a görögök pedig minden órát felhúznak éjfélkor
  • A legnagyobb hírességek vagy művészek is hisznek abban, hogy bizonyos dolgok szerencsét hoznak neki. Coco Chanel-nek például megjósolták, hogy az 5-ös a szerencseszáma, így ez a szám minden körülvett nála. Elég csak a Nr.5 parfümre gondolni vagy arra, hogy minden bemutatója 05.05-én került megrendezésre. Tagadhatatlan, hogy vagy ez vagy más, de szerencsét hozott neki
  • A legősibb babonák a tükrökhöz kapcsolódnak, mint pl. a víztükör, amit misztikus övezett a titokzatossága miatt, de úgy is tartották, hogy a tükör a lélek jelképe és segítségével a szellemeket is csapdába lehet csalni
Őrült vagy éppen vicces és nevetséges babonák, nincs a földön olyan ember, aki ne lenne akár csak egy picit is babonás. Tévhit vagy sem? KATTINTS >>>

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá