Minden Ami Külföld | Miért NE válaszd Kanadát? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Elköltöznél és Kanadát nézted ki magadnak? Ha érdekel, mik lehetnek az okok, hogy mégse ezt az országot válaszd, EZ A TE LISTÁD!

Miért NE válaszd Kanadát?

Külföldre költözéssel kapcsolatban az egyik hiba, amit valószínűleg sokan hajlamosak vagyunk elkövetni, hogy egy-egy országba nagyon beleszeretünk és kicsit elkezdjük idealizálni. Sokkal jobb érzés arról olvasni, olyan infókat összegyűjteni, melyek azt a benyomásunkat erősítik meg, hogy a kiválasztott célország a leginkább ideális, amit találhatunk. Senki nem szereti elrontani a saját kedvét, pedig a legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk a realitás talaján maradni, bármilyen szimpatikus is a ‘kiválasztottunk’.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Korábban, a déli félteke országai kapcsán már született két hasonló bejegyzésünk Ausztrália vagy Új-Zéland? Biztos vagy benne?! címmel, melyet ide kattintva tudsz elolvasni.

Természetesen, továbbra sem célunk senkit lebeszélni a költözésről/kivándorlásról, de a pozitívumok mellett

nem árt néhány (esetleg) negatív szemponttal is tisztában lenni.

Következzen most egy félig komoly, félig vicces felsorolás arról, miért NEM érdemes Kanadát választanod, ha kivándorlásra készülsz!

Kanada messze van

Ez elég közhelyes állítás és nyilván relatív, hogy ki mekkora távolságot tart messzinek. Ahhoz képest, hogy Magyarországról Európa távolabbi szegleteibe is eljuthatsz legfeljebb 4-5 órányi repüléssel, Kanada mindenképp elég messze van. Ezzel szemben például egy új-zélandi utat kevés eséllyel lehet megúszni 24 óránál rövidebb időtartam alatt; így még egész közelinek is tűnhet. A lényeg, hogy egy Budapest – Montréal távolság megtétele azért még így is kb. 10 órányi utazást jelent. Sőt, Kanadában még országon belül is bőven van létjogosultsága a ’messze’ szó emlegetésének, hiszen Montréaltól Vancouverig is közel 5 és fél óra, amit a levegőben töltesz.

Kanadában hatalmasak a távolságok

Folytatva az előző gondolatmenetet: mivel Kanada hatalmas ország (Magyarország méretének több mint százszorosa), ezért az ’átugrom a szomszéd városba, mindjárt jövök’ felkiáltás nem minden esetben állja meg a helyét. Egy konkrét példával élve: a Vancouverhez legközelebb fekvő nagyváros Calgary, ami közel 1000 kilométeres távolságra található. Ha úgy döntesz, hogy ezt autóval szeretnéd áthidalni, fel kell készítened magad egy kb. 11 órás vezetésre, feltéve persze, ha az időjárási viszonyok is úgy akarják (az időjárásról még lesz szó).

Jobban jársz, ha tudsz vezetni és van autód

A kanadai tömegközlekedésnek nincs feltétlenül jó híre, illetve sok helyre egyszerűen el sem lehet jutni tömegközlekedési eszközökkel. Az eredmény borítékolható; a kanadaiak túlnyomó többsége autóval közlekedik. Egy 2016-os statisztika szerint a helyiek mindössze csak kb. 12%-a használt bármilyen tömegközlekedési eszközt a lakhelye és a munkahelye közti ingázáshoz. Ami azt jelenti, hogy a ’maradék’ 88% bizony az autójába huppant be minden reggel. Az autó túlsúly összefügghet a nagy távolságokkal és a sokszor másképp elérhetetlen helyekkel egyaránt, mindenesetre jobb rá felkészülni, hogy Kanadában nehéz lesz túlélni jogosítvány és autó nélkül. Meglepetések még így is érhetik az embert, hiszen például minden tartománynak saját közlekedési minisztériuma van, sokszor egymástól eltérő közlekedési szabályokkal. Vagy ott van a téli vezetés, ami Kanadában nagyon is valós kihívás (az időjárásról még tényleg lesz szó).

Elköltöznél és Kanadát nézted ki magadnak? Ha érdekel, mik lehetnek az okok, hogy mégse ezt az országot válaszd, EZ A TE LISTÁD!

Kanadában hideg van

Ez megint egy közhelyes megállapítás, viszont a valóságtartalma ettől még magas. Ez persze főleg a téli hónapokra jellemző és egyben azt is jelenti, hogy Kanadában még vannak igazi telek. Amíg itthon a fehér Karácsony és a decemberi hideg egyre inkább csak távoli emlék, a kanadai nagyvárosokban nem ritka, hogy télen egész -40 fok környékéig süllyedjen a hőmérséklet és hogy napon belül akár 30-40 centiméter hó is lehulljon. Ráadásul a tél könnyedén eltarthat akár 4-5 hónapig és nem csak a minimum, de az átlag hőmérsékletek is dermesztőek (Toronto téli átlaghőmérséklete például kb. -5 Celsius fok).

Az angol nyelv mellett a franciára is szükséged lehet

Kanadában két hivatalos nyelv van, az angol és a francia. Sokan úgy vannak vele, hogy kizárólag az angol nyelv ismerete is elég lehet a Kanadába költözéshez. Ez az esetek jó részében így is van, azonban bőven vannak előnyei, ha az angol mellett a franciát is sikerül valamennyire elsajátítanod. Ha Québec tartományt választanád lakhelyedül, szinte biztos nem tudod elkerülni a plusz nyelvtanulást. Québec Cityben, Montréalban, vagy Ottawában nagy a valószínűsége, hogy előbb szólítanak meg franciául, mint angolul (A Québec City – Montréal tengelyben él a világ második legnagyobb francia nyelvű populációja). Ha kivándorláson gondolkodsz és már itthon elszánod magad a tanulásra, az is csak az előnyödre válhat, hiszen a vízumkérelem elbírálásakor extra pontokat jelent, ha az angol mellett a francia nyelvet is igazolhatóan ismered. Nem beszélve arról, hogy sok kanadai munkalehetőség is eleve úgy van meghirdetve, hogy mindkét nyelv ismeretét elvárja a jelöltektől.

Kanadában nem könnyű munkát találni

Az a tény széles körben ismert, hogy Kanada egyike a leginkább bevándorlóbarát országoknak. Azonban az, hogy az ország 2025-ig bezárólag közel 1,5 millió betelepülni vágyó előtt nyitja meg a kapuit, közel sem jelenti azt, hogy mindegyikük számára azonnal tud elegendő nyitott pozíciót is biztosítani. Ami a legvalószínűbb, hogy még abban az esetben is, ha a végzettségednek nagyjából megfelelő munkát találsz, a létra aljáról kell elindulnod, hiszen a kanadai munkaerőpiacon még nem bizonyítottál. Ugyanakkor a szakma elismertetés sem kis feladat, a végzettségeid és azok szintjének megfeleltetése a kanadai rendszer hasonló szintjeivel igazi tortúra tud lenni.

A lakhatási költségek nagyon magasak

Ez a probléma nem feltétlenül Kanada specifikus, de tény, hogy az országban az utóbbi néhány évben rakétaként lőttek ki az ingatlanárak. 2021-es adatok szerint, míg az USA-ban az ingatlanok átlagára 410.000 dollár körül mozgott, addig ez Kanadában ugyanebben évben egész 750.000 dollárig emelkedett. Olyan nagyvárosokban, mint Toronto vagy Vancouver, akár 2 millió dollárt is elkérnek egy kutyaháznál valamivel nagyobb ingatlanért. A munkaerőpiac és a lakhatási költségek pedig kéz a kézben járnak: kevésbé népszerű és frekventált részeken van esély olcsóbb ingatlant találni, ám ezeken a helyeken többnyire a munkalehetőségek száma is jóval alacsonyabb.

Kanada a természetkedvelők országa (és a hoki szent!)

Végezetül pedig, Kanada majdnem biztosan nem a Te országod, ha otthonülő típus vagy és ritkán dugod ki az orrod a szobádból. Ugyan a kanadaiak több mint 80%-a mondhatja magát városlakónak, viszont amikor csak tehetik, szabadidejüket a természetben töltik. Ehhez rendelkezésükre is áll minden, a havas hegycsúcsoktól kezdve, a lehetetlenül kék színű tavakig bezárólag. Amit a természeti értékek mellett még különösen fontos szem előtt tartani: Kanadában a jégkorong imádata szinte vallásos méreteket ölt, nemzeti identitásuk egyik meghatározó eleme. Kötelezőnek semmiképp nem mondható, inkább csak ajánlott némi ismeretet szerezni erről az érdekes sportról, az biztos, hogy megkönnyíti a beilleszkedést. Ha azt mondod, sosem hallottál róla, arra szinte biztos, hogy még egy híresen jólnevelt kanadai is felhúzza a szemöldökét.

Elköltöznél és Kanadát nézted ki magadnak? Ha érdekel, mik lehetnek az okok, hogy mégse ezt az országot válaszd, EZ A TE LISTÁD!


Tudtad?

Ha szereted a kihívásokat és szeretsz vezetni, egy Montréal – Vancouver túra során bőven van lehetőség, hogy hódolj ezen szenvedélyednek. Az út több mint 4500 kilométer, ráadásul úgy a leggyorsabb, ha ennek nagy részét az USA-n keresztül teszed meg. Az utad során összesen 10 államot fogsz átszelni – ebből 3 kanadai és 7 egyesült államokbeli – és közben 4 időzónát is érintesz.


Ha Kanadába történő bevándorlással, vízumokkal, vagy munkavállalással kapcsolatban vannak kérdéseid

>>> ezen az oldalon <<<

böngéssz és találd meg a Számodra tökéletes segítséget!


Forrás(ok):

E-visa Immigration

Dumbo Moving

Nina out and about

IMMI Group


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá