Minden Ami Külföld | Bizarr húsvéti hagyományok - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Vannak országok, ahol elég sok furcsa szokással találkozhatsz. ....elgondolkodtál már azon, HONNAN EREDHETNEK az ilyen hagyományok? >>>

Bizarr húsvéti hagyományok

Egyik legnagyobb ünnep a világon, sok helyen megegyező szokásokkal, csupán némi eltéréssel. Világszerte megünneplik, hol így, hol úgy.

Azonban vannak országok, melyek esetében elég bizarrá válik egy-egy húsvéti hagyomány….elgondolkodtál már azon, honnan is erednek az ilyen hagyományok?

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Egy korábbi bejegyzésünkben körülnéztünk a világban, hogy is ünnepli egyes országok a húsvétot. De az utazás, a kaland és a különböző kultúrák iránti kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, ezért most furcsábbnál furcsább szokások után kutattunk.

Eostre Teuton

Ő egy istennő volt, aki szentként tekintett a nyulakra. Egyes brit szerzetesek szerint nagyon úgy tűnik, hogy az angol ‘Easter’ szó is az ő nevéből ered, bár a tudományos bizonyíték kevés, ami ezt alátámasztaná. Keveset lehet tudni róla, de a germán mitológiában rátalálhatunk, Eostre Teuton maga a termékenység és tavasz istennője volt. A róla szóló fennmaradt történetek a tavasszal, újjászületéssel, nyíló virágokkal említik őt.

Mivel a nyulak a termékenység szimbólumai voltak, ezért a tojásrakást és a tavaszt az újjászületéssel párosították, később ebből adódóan a keresztények a tojásokat Jézus feltámadásának szimbólumának vélték.

Vannak országok, ahol elég sok furcsa szokással találkozhatsz. ....elgondolkodtál már azon, HONNAN EREDHETNEK az ilyen hagyományok? >>>

EGG-STRAVAGANZA!!!!

A gyerekek napjainkban is örömmel várják a húsvétot, élvezik a tojásfestést, tojásvadászatot, persze akár édesség vadászatot is.

Aranyos szokások, de van ahol óriási húsvéti nyulaknak öltöznek be és a gyereket velük fotózzák. Ez önmagában engem is megrémít, nemhogy a gyereket....de erre bizonyítékot egyből találunk az interneten. Egy gyors google kereséssel csupa rémisztő gyerekarcot találni, akik az óriás nyuszi ölében ülnek.

Emellett a skandináv ország esetében is furcsa lehet az, hogy miért éppen boszorkánynak öltözve mászkálnak a gyerekek és keresik az édességet?!


Nézzük mi másra húzod még fel furcsán Te is a szemöldöködet!


Új-Zélandon húsvéti nyulakra lőnek

Kegyetlennek tűnik a szokás, de Új-Zélandon a húsvéti ünnepek tetőpontja, amikor ezt az eseménysorozatot megrendezik. Nyulakra vadásznak és ölik le őket. Ott azt mondják, hogy ez elengedhetetlen és nagyon is szükség van rá, mert a nyulak veszélyeztetik a környezetet és egyes növényeket. A gyakorlat egyébként csapatokban zajlik és a legtöbb nyulat begyűjtők még pénzjutalmat is kapnak!

Ki a börtönből!

Spanyolországban, a malagai börtönben lévő katolikusoknak húsvétkor szerencséjük lehet. A ‘The Local’ nevű újság szerint van egy hagyomány egy 1759-es incidensből eredően, amikor lázadás tört ki a börtönben felbukkanó pestisjárvány miatt, ami miatt a raboknak lemondták a húsvéti körmenetet. A rabok ekkor erőszakkal kiszabadultak, végigvonaltak az utcákon Jézus képmását cipelve, majd a legnagyobb csodával határos módon önként visszatértek a börtön celláiba. Az akkori királyt ez annyira lenyűgözte, hogy azóta minden húsvétkor kiszabadítanak pár rabot és ez a hagyomány a mai napig él!

Van, ahol verik az asszonyt

Jól ismerjük a magyar locsolási szokásokat, de kicsit arrébb, Szlovákiában és Csehországban még korbácsolják is a nőket. Ha a húsvéti időszakban látogatsz ezekbe az országokba nőként, azért nem árt óvatosnak lenni, mert jéghideg vízzel teli vödrök áztathatnak el. Lehet, hogy innen ered a mai modern ‘ice bucket challange’? 🙂

A hideg víz komoly, de korbácsolás természetesen csak egy játékos dolog annak érdekében, hogy a serkentse a jó egészséget. A fűzfa az első fa, mely tavasszal virágzik, és a hagyomány szerint akit megütnek ostorral, akarom mondani feldíszített fűzfaággal, az egészséges és boldog lesz a következő évben, hisz a fűzfa maga a vitalitását, életerejét, termékenységét adja át a fiatal nőknek!

Húsvéti bűnözés

Norvégiában a húsvéti bűnözésnek van nagy hagyománya! Na de ez nem azt jelenti, hogy mindenki bűncselekményeket követ el ilyenkor, hanem a „ Paaskekrim” vagy „Easter-Crime” alkalmával detektív könyveket olvasnak, a tv nyomozós filmeket vetít, “whodunit” műsorokat. Sok család nyaral a húsvét hetében, ilyenkor a gyerekek rejtélymegoldó feladatokkal játszanak, a család ilyen tematikájú társasokkal játszik.

Gyújtogatás

Ugyanúgy festenek húsvéti tojásokat Cipruson a gyerekek és indulnak tojásvadászatra, mint sok más országban. De amint átlépsz a kiskamasz korba, részt vehetsz a máglya égetési szokásokon és nem tojásvadászatra mész, hanem régi fadarabokat gyűjthetsz ahhoz, hogy a máglya minél nagyobb legyen. Sokáig dicsekednek a városok, ha épp ők nyerik el a ‘legnagyobb máglyát tüzelő város’ elismerést.

Spanyol haláltánc

Elég felkavaró hagyomány a “dansa de la mort” , amelyet a spanyolországi Vergesben adnak elő késő este az egyik szokásos passiójáték után. Néhány ember csontváz jelmezbe öltözve vonul ki az utcára és egy hátborzongató táncot ad elő dobpergés kíséretében. A tánc állítólag a végső ítéletet szimbolizálja arról, hová jut a lélek a halál után: a mennyországba, a purgatóriumba vagy a pokolba!


Te milyen bizar húsvéti szokásról, hagyományról hallottál már?


Forrás(ok):

Rabbit threats

Popular science

Strange Easter traditions

Bizarre Easter traditions

The Local 


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá