Minden Ami Külföld | Így ünneplik a húsvétot világszerte! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Keresztény ünnep, ami nagyrészt a hagyományokról szól, de egyes országokban kicsit megfűszerezik, egyedivé teszik. NÉZZÜNK SZÉT a világban>>>

Így ünneplik a húsvétot világszerte!

A húsvét a kereszténység egyik legismertebb, legnagyobb ünnepe. Sok helyen megegyező dolgokkal, ám sok helyen mutatkozik némi eltérés, de egy biztos, hogy világszerte ünneplik így vagy úgy! A keresztény hagyományok mellett más hagyományokkal is fűszerezik, teszik egyedivé, izgalmasabbá ezt az ünnepet egyes országok. Nézzünk szét, merre mivel és hogyan ünnepelnek.

Írta: Mayerné Répási Adrienn – Minden Ami Külföld
Keresztény ünnep, ami nagyrészt a hagyományokról szól, de egyes országokban kicsit megfűszerezik, egyedivé teszik. NÉZZÜNK SZÉT a világban>>>

Húsvét Németországban

Kifejezetten német húsvéti szokás a húsvéti tüzek gyújtása, azaz a húsvéti tűz, az Osterfeuer. Nagyszerű látványosság, mellyel a keresztények Jézus feltámadását, az örök életet, a napot köszöntik, ünneplik. A másik ilyen érdekesség a húsvét fa. Hogy mi is az pontosan? Húsvétkor a házban gallyakból, az udvaron, utcán pedig egy egész fát feldíszítenek kifejezetten húsvéti díszekkel, tojásokkal. A húsvéti nyuszi a 16. századi Németországból eredhet, régi írásokban már ekkortól említik. A termékenységet jelképezi, ahogy a tojások is az újjászületést, a természet körforgását jelképezik. Húsvét vasárnap reggelén a szülők elrejtenek számos ajándékot, színesre festett kemény tojásokat, csoki tojásokat, nyuszi csokoládékat, különböző édességeket, amit aztán a csemeték megkeresnek kosarakkal.  

Húsvét magyar módra

Magyarországon a böjti nagypéntek, nagyszombat után a vasárnap ünnepléssel telik, a gyerekeknek tojásvadászattal. Hétfői napé pedig a hagyományőrzés. Ekkora teszik a tojásfestés, a locsolás, locsoló várás népszokását. A tojás az új élet szimbóluma, a megújulásé. A tojásokat gyakran kifújják és finoman, kézzel díszítik, pingálják, vagy hagymahéjjal színezik.

Keresztény ünnep, ami nagyrészt a hagyományokról szól, de egyes országokban kicsit megfűszerezik, egyedivé teszik. NÉZZÜNK SZÉT a világban>>>

Húsvét Portugáliában

Ebben az országban nem a néphagyományokon alapul, hanem inkább erős vallási ünnep. A húsvét előtti Nagyhét, a Semana Santa. A böjt és a húsmentesség ideje, amikor főként halat fogyasztanak. A Nagypénteken, Nagyszombaton és vasárnap együtt a család, pihennek, templomba mennek. De ekkor tartják azt a vidéki szokást is, mikor az otthonokat megáldja a helyi plébános. Compasso-nak nevezik a szertartást. Ilyenkor számos helyen tartanak felvonulásokat és körmeneteket. Az egyik leghíresebb Braga városában kerül megrendezésre. Algarve térségben pedig virágokkal, fáklyákkal díszítik az utcákat a feltámadást ünnepelve húsvét vasárnap.

Anglia húsvétkor

Rengeteg vidám és színes felvonulást, kirakodóvásárt rendeznek húsvétkor Angliában. A leghíresebb angol húsvéti hagyomány az, mikor a királynő nagycsütörtöki pénzt osztogat az embereknek. De sok helyen tojásgurítást is rendeznek. A verseny lényege az, hogy a gyerekek színesre festett kemény tojást gurítanak le egy füves lejtőn. A győztes az a személy, akinek először ér célba a tojása és nem törik el.

Húsvét Ausztráliában

Ausztráliában Nagypéntektől Húsvét hétfőjéig tart a keresztény ünnep és családi összejövetelek ideje. Szokás kis ajándékokat, csoki nyuszit adni egymásnak. Amiben eltér, hogy a megszokott hosszúfülű nyuszi helyett ‘Easter Bilby-t’, az őshonos ausztrál hosszúfülű nyuszit, őshonos kisemlős fajtát formázzák a csokik. Sydneyben ilyenkor rendezik meg a “királyi húsvéti showt”, ahol az ország legjobb terményei és tenyésztett állatai mérkőznek meg egymással. A megmérettetés után a fesztivált hatalmas mulatság, tánc, zene és finomabbnál finomabb ételek kavalkádja követi.

Húsvét az Amerikai Egyesült Államokban

Keresztény ünnep, ami nagyrészt a hagyományokról szól, de egyes országokban kicsit megfűszerezik, egyedivé teszik. NÉZZÜNK SZÉT a világban>>>

Húsvét vasárnap tojást dekorálnak, ami a tojásfára, (egg tree) kerül. A gyerekeknek a Húsvéti Nyúl hozza az ajándékot, melyeket tojásvadászat keretében keresnek meg. Jeles esemény a húsvéti tojásgörgetés a Fehér Háznál. Erre a rendezvényre ingyenes jegyeket online lottón sorsolnak ki. Húshagyókedden kezdődik a híres Mardi Gras (Kövér Kedd) karnevál is, New Orleans-ban. Ahol jazz-zenekarok és utcabálok teszik felejthetetlenné az eseményt. Karneváli királyt és királynőt is választanak.

Mexikói húsvét

Mexikóban a húsvétot két hétig ünneplik, Semana Santa-tól, ami azt jelenti Szent Hét, egészen Pascua-ig. Jézus életének utolsó napjaira emlékeznek. Pascua pedig azt a hetet jelenti, ami húsvét vasárnapjától a következő szombatig tart, amikor is Krisztus feltámadását ünneplik. A lakosság nagyobb része mindenképp vallásos ünnepségeken vesz részt. Sok városban passiójátékot rendeznek, beöltöznek kétezer évvel ezelőtti viseletbe. A szokások közé tartoznak a hatalmas keresztúti menetek, az éjszakai szertartások és a hagyományos ételek, mint a tamale vagy a ciporatada.


Tudtad?

A világ egyik legfurcsább szokásai közt tartják nyilván a fülöp-szigeteki élve keresztre feszítést és az önostorozást. Úgy tűnik, hogy ők aztán a végletekig elmennek...hiszen a hithű katolikus emberek önként játszák el Krisztus kereszthalálát! Őket még akár a kereszthez is szögezik, hogy “jobban átérezzék” Jézus értük vállalt kereszthalálát.. Szerintük ezen cselekedetük megtisztítja és megszabadítja őket bűneiktől. Nem meglepő, hogy az ottani katolikus egyház egyáltalán nem adja ehhez beleegyezését! Emellett évről évre (egyébként sikertelenül, de) próbálja lebeszélni az ottani híveket arról, hogy hagyják el ezt a szokást.Forrás(ok):

Kép – locsolkodás


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

1 hozzászólás

  1. […] Egy korábbi bejegyzésünkben körülnéztünk a világban, hogy is ünnepli egyes országok a húsvétot. De az utazás, a kaland és a különböző kultúrák iránti kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, ezért most furcsábbnál furcsább szokások után kutattunk. […]

Szólj hozzá