Minden Ami Külföld | Kanada elfeledett dicsősége | Avro Arrow - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Avro Arrow, szinte senkinek nem mond semmit…pedig megalapozhatta volna a kanadai high tech ipart, csak a politika BELESZÓLT >>>

Kanada elfeledett dicsősége | Avro Arrow

Avro Arrow, szinte senkinek nem mond semmit… Nem véletlenül, pedig ez a project megalapozhatta volna a kanadai high tech ipart, csak a politika beleszólt. A hidegháború paranoid világában egy szovjet atomtámadás az 50-es években csak Kanadán átrepülve valósulhatott volna meg. Kanadai vezetők is jól tudták, ezért megrendelést adtak egy olyan elfogó vadászgép megalkotására, ami bármilyen magasságon és sebességgel támadó szovjet stratégiai bombázót képes elfogni. Gőzerővel kezdett neki az Avro, a kívánságokat teljesen kielégítő elfogó vadász tervezésébe. – Kosza írása

Avro Arrow, szinte senkinek nem mond semmit… Nem véletlenül, pedig ez a project megalapozhatta volna a kanadai high tech ipart, csak a politika beleszólt. A hidegháború paranoid világában egy szovjet atomtámadás az 50-es években csak Kanadán átrepülve valósulhatott volna meg.

Írta: Minden Ami Külföld

Kanadai vezetők nagyon is tisztában voltak ezzel, jól tudták, ezért megrendelést adtak egy olyan elfogó vadászgép megalkotására, ami bármilyen magasságon és sebességgel támadó szovjet stratégiai bombázót képes elfogni. Gőzerővel kezdett neki az Avro, a kívánságokat teljesen kielégítő elfogó vadász tervezésébe.

Az elkészült prototípus 20 évvel meghaladta a korát, és a további vadászgép tervezés alappillérévé vált, illetve a Concorde és TU144 fejlesztéséhez is felhasználták az itt szerzett tapasztalatokat. Avro Arrow közel kétszeres hangsebességgel 50 000 láb magasságban volt képes végrehajtani harci feladatait, könnyen vezethető kezes „madár” volt. Az elsőként titánból épített gép a legszélsőségesebb körülményeket is képes volt átvészelni, automata vezérlő rendszere elősegítette, hogy a pilóta a harci feladatokra tudjon koncentrálni. 

A fantasztikus fejlesztést egyik pillanatról a másikra keresztbe vágta a világpolitika. A szovjetek fellőtték az első szputnyikot, pont aznap, mikor az Arrow első tesztrepülése volt. Annak következtében, hogy a szovjetek „meghódították” az űrt és talán már onnan is képesek atom csapást mérni Észak- Amerikára, okafogyottá tette a gép további fejlesztését… Persze ez nem volt igaz, de jó ürügyként szolgált a kanadai katonai repülőgyártás felszámolására.  A két prototípust bezúzták, a közel 15 ezer dolgozót elbocsátották és az egész kanadai high tech ipar olyan károkat szenvedett, hogy azóta sem tudta kiheverni. A világ vezető vadászgép gyártói lehettek volna, de helyette átadták a staféta botot az Amerikai Egyesült Államoknak, annak az Egyesült Államoknak, akinek a háttérben nagy szerepe volt a project tönkretételében. Szovjet beépült kémekre hivatkozva követelték a már elkészült gépek teljes elpusztítását, a tervek biztonságba helyezését Usa fennhatóság alatt természetesen, nemzetbiztonsági érdekeikre hivatkozva.  

Avro Arrow, szinte senkinek nem mond semmit…pedig megalapozhatta volna a kanadai high tech ipart, csak a politika BELESZÓLT >>>
Avro Arrow, szinte senkinek nem mond semmit…pedig megalapozhatta volna a kanadai high tech ipart, csak a politika BELESZÓLT >>>

Érdekes módon az elbocsátott legjobb kanadai szakemberek mind az Amerika katonai cégeknél találtak új jól fizető állásokat, részt vettek az űrprogramban, nagyban elősegítve, hogy Neil Armstrong lépjen elsőként a holdra 1969-ben.Vezető szerepet játszott a Concorde szuperszonikus utasszállító tervezésében is. Lehetett valami igazság a kanadai gyárat átszövő szovjet kémek tevékenységében is, hiszen a TU144 es szovjet hangsebesség feletti utasszállító, ami csak hónapokkal előzte meg a Concorde-t , sok technikai hasonlóságot mutatott az Avro Arrow-val. Olyannyira megelőzte korát a konstrukció, hogy a mai  ötödik generációs gépek legfontosabb tulajdonságát a belső fegyver tárolást, ami a lopakodásban segít, a kanadai gép már az 50-es évek végén alkalmazta. 

Többször felmerül, hogy le kéne porolni a közel 60 éves terveket, és nem az amerikai F35 fejlesztésébe ölni a dollár milliárdokat. Az Avro konstrukciója némi fejlesztéssel, tökéletes alapja lehetne egy saját kanadai ötödik generációs vadászgépnek. 

A fentebb olvasottakból is jól látható, hogy pénzügyi és politikai érdekek, még a korszakalkotó találmányoknak is képesek keresztbe tenni és nem véletlen az Usa megkérdőjelezhetetlen technikai fölénye a világban! Hiszen ő mindig befogadja, támogatja természetesen saját égisze alatt a „tudást!” Többször nem a legszebb eszközökkel szerezve meg a Know Howt…


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

1 hozzászólás

  1. |

    Mélyen egyetértek. Az USA egy komoly agy és tudáselszívó. Azért egyszer jó lenne oda is eljutni💪🏻😀✌🏻.

Szólj hozzá