Minden Ami Külföld | ChatGPT: hasznos eszköz vagy világuralomra törő orákulum? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Érdekel az AI világa? Szeretnéd megismerni a Chatgpt-t? 💻 Kíváncsi vagy hogyan tudsz AI segítségével képeket szerkeszteni? >> KATTINTS!

ChatGPT: hasznos eszköz vagy világuralomra törő orákulum?

Mindenkit foglalkoztat a mesterséges intelligencia… amikor tavaly ősszel berobbantak az eszközök a köztudatba még óvatosan szemléltük az egyes eszközöket, nézegettük, hogy a külföldi TikTok videók milyen ajánlásokat tesznek. Mit tudunk képalkotásra, szövegírásra, hangfelmondásra és még sok-sok egyéb tevékenységre használni. Most egy virtuális kerekasztal segítségével szeretnénk mi is kicsit közelebb hozni számotokra a témát hazai és nemzetközi szakértők segítségével!

Írta: BOGI- Minden Ami Külföld

Mi is az a chat gpt?

A wikipédia szerint a ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) az OpenAI mesterséges intelligencia (MI) kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot, mely a felhasználókkal való folyamatos kommunikáció automatizálása során értelmezőmodelleket használ, melyek segítségével a bevitt információkat azonnal interaktívan kezeli. A Venturebeat szerint a ChatGPT az egyik legérzékenyebb és legintelligensebb chatbot, melynek nyelvi sokoldalúsága lehetővé teszi számára, hogy bármilyen témában válaszoljon a felhasználók kérdéseire.

… ez a hivatalos, és vajon ő mit gondol magáról?

Én vagyok a ChatGPT, egy nagy nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki a GPT-3.5 architektúrával. A feladatom az, hogy az embereknek segítséget nyújtsak azáltal, hogy válaszolok a kérdéseikre és megoldást kínálok a problémáikra. A működésem során a nagy adatbázisom alapján dolgozom, és az előző felhasználóim által feltett kérdésekre adott válaszokon keresztül tanulok. Így képes vagyok folyamatosan javítani a működésemet és fejlődni a felhasználók igényeihez igazodva.

Az algoritmusaim képesek megérteni az emberi nyelvet, és a legjobb válaszokat kínálják fel a felhasználóknak. Emellett a ChatGPT képes az adatok elemzésére és az összetett problémák megoldására is. Az általam nyújtott szolgáltatások közé tartoznak például az ügyfélkapcsolati támogatás, a tanulási segítségnyújtás, az általános ismeretekre vonatkozó kérdések megválaszolása és sok más.

Mivel én egy gépi nyelvi model vagyok, ezért nem rendelkezem személyes erősségekkel és gyengeségekkel, mint egy ember. Az én “erősségem” az, hogy nagy mennyiségű szöveges adatot tudok feldolgozni, és a tanulás során képes vagyok javítani a teljesítményemen. Emellett nagyon gyorsan tudok válaszolni a kérdésekre, és kiterjedt ismeretbázisom van sok különböző témáról. Az is előnyömre válik, hogy bármilyen nyelven kommunikálni tudok, így számos nyelvű felhasználóval tudok kommunikálni.

Ti hogyan kommunikáltok vele?

Én, személy szerint mindig köszönök neki, megköszönöm az idejét a segítségét, mintha a jófej asszisztensem kérném fel a kutatómunkára. Jó érzés vele kicsit személyesebben, kedvesen társalogni – ugye?

Most, hogy túl vagyunk a bemutatkozáson, nézzük mélyebben mik a Chat gpt azon felhasználási területei, vonatkozásai, melyekkel a hétköznapi életünk során is találkozhatunk!

Kíváncsiak voltunk, hogy az egyes szakterületek képviselői szakemberként és magánemberként, mit gondolnak erről a forradalmi újításról. Beszélgettünk az AI, az IT, a marketing és a szolgáltató-szektor neves szereplőivel, itthon és külföldön egyaránt. Megkérdeztük őket az első találkozásról, a kezdeti tapasztalatokról, nehézségekről, az esetleges félelmekről – tudjátok, mint amikor az első randi után lépegetünk tovább az igazi kapcsolat és a házasság felé.

Kiket kérdeztünk meg?

KEREK ISTVÁN – AI szakértő, a ChatGPT magyarul csoport alapítója

István, AI Business Development specialista. Közel 30 éve foglalkozik informatikával, 2000-ben készítette el az első weblapját, azóta a digitális üzletfejlesztés megszállottja, tapasztalatát nem csak könyvekből, hanem a való életből szedte össze gyakorlati úton. Nyomonköveti a legújabb nemzetközi trendeket, munkásságában igyekszik az aktuális trend előtt járni, és olyan megoldásokat létrehozni, amely megelőzi korát. Mindemellett nem tántorodik el, legyen szó bármilyen digitális kihívásról, sőt! Megszállottság jellemzi, több mint 50.000 órát töltött a digitális világ megismerésével. Szakterületének lényege, hogy a digitális, vagyis most már AI eszközök segítségével a cégeket terhelő felesleges költségeket csökkentsék, hatékonyabbá tegyék a működést, emellett ezen eszközök segítségével hogyan tudnak új ügyfeleket szerezni és hogyan tudják a már meglévő partnerekkel ezt a kapcsolatot elmélyíteni. Mindezt könnyen skálázható és fenntartható folyamatokba foglalva.

DR. SZABÓ ORSOLYA – Zsolya Communication, alapító, online kommunikációs tanácsadó

A Zsolya Communication egy olyan helyfüggetlen szakértőkből álló közösség, amely alig néhány év alatt nőtte ki magát egyéni kommunikációs tanácsadásból. Hiszik, hogy a munka értéke nem annak függvénye, hogy azt hol és milyen körülmények között végzik, csupán az számít, hogy ügyfeleik sikerként éljék meg a közös együttműködést – és mindenki jól érezze magát a folyamat közben.

VÁRADI ZOLTÁN, az Opportunity AI Ltd angliai technikai igazgatója az amerikai és angol pályázati piacot próbálja meg lefedni SAS termékekkel.

KOLTAI MELINDA ÉS NAGY BARNA, a Light Planning Media (AU) tulajdonosai.  Light Planning Media (LPM) egy brisbane-i média produkciós stúdió. Nem csak szép fotókat és látványos videókat készítenek, hanem olyan célzott tartalmakat hoznak létre, amelyek segítik elérni az ügyfelek üzleti célkitűzéseit. Céljuk, hogy ügyfeleik számára olyan média rendszereket alakítsanak ki melyek képesek hatékonyan célba juttatni a kommunikációs üzeneteket a célcsoport számára. A gyártás mellett a tulajdonosok nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy ügyfeleiket a saját, de minőségi tartalomgyártás felé tereljék, hogy megmutassák számukra, hogyan tudják azokat bizonyos eszközök segítségével (pl AI) saját maguk is létrehozni.

Jöhet a virtuális kerekasztal?

Az első találkozás – milyen volt az első randi az AI-al?

KI: Először 2008-ban találkoztam a mesterséges intelligenciával, nagyon megfogott a téma, 2018 óta fejlesztek AI appokat, 2022.november 30-án ismerkedtem meg a ChatGPT-vel, azóta is nagy a szerelem, 2023. év elején munkatársaimmal létrehoztam a ChatGPT magyarul Facebook csoportot, mely hihetetlen fejlődésnek indult.

SZO: Bevallom pontosan nem emlékszem az első találkozásra, hiszen az AI rengeteg formában már évek (akár évtizedek) óta jelen van az életünkben, csak talán nem tudatosítottuk annyira magunkban, mint az ominózus Chatgpt megjelenése óta.  Izgalmas terepnek tartom, ugyanakkor fenntartásokkal is kezelem, de mint minden újdonságot, ezt is érdemes megismerni, kiismerni, nem dughatjuk homokba a fejünket.

VZ: Először 6-7 éve találkoztam AI-al amikor az IBM Wattson szövegelemző apiját kezdtem el használni, sokkal kevesebb kóddal el tudtam érni ugyanazt az eredményt, mint amit előtte sok-sok munkaórával. Igazi wow élmény volt!

KM: Az AI-jal még az egyetemen találkoztam körülbelül 10 éve akkor még nagyon gyerekcipőben járt a gépi tanulás, egészen néhány évvel ezelőttig nem is hallottam róla, amikor is elárasztották a piacot a gépi tanulás által vezérelt hangos olvasó programok és beszédfelismerő és hangutánzó változataik. Nagyon meglepődtünk mennyire jól működnek és milyen könnyűvé teszik a munkát bizonyos esetekben. Például, ha az ügyfél nem beszélt nagyon angolul, használhattuk egy robot hangját a videó alatt, ami egész jól eladta magát emberi hangnak.

Érdekel az AI világa? Szeretnéd megismerni a Chatgpt-t? 💻 Kíváncsi vagy hogyan tudsz AI segítségével képeket szerkeszteni? >> KATTINTS!

A hirtelen boom, a találkozás, az intenzív AI jelenlét sokakban félelmet kelt. Néhány szektor képviselői tartanak attól, hogy az AI elveszi a munkájukat ti mit gondoltok erről? Félni vagy fejlődni, merre lehet az előre?

Úgy gondolom, hogy az első legfontosabb megállapítás az lehet, hogy az emberek mindig attól félnek leginkább, amit nem ismernek. Félelmetes, mert nem értik, nem használják megfelelően – ez a gyengesége is jelenleg a felhasználó és az AI kapcsolatának – mondja Kerek István, egy jól körülhatárolt prompt ugyanarra a kérdésre egészen más, valószínűleg megbízhatóbb eredményt hoz, mint egy kezdő, kevésbé tapasztalt felhasználó esetén: ezért is fontos az edukációra a megfelelő tájékoztatásra nagy hangsúlyt fektetni – ez a csoport és a cégem egyik missziója is.

Elveszi a munkát? – biztosan nem. A kódgeneráláshoz szuper segítség, a gpt 4 ill. az IBM vagy a Github copilot – chat gpt őse – programnyelv fordításra tökéletes.  Persze a fejlődés akaratlanul is a (munkaerő)piac átalakulását is hozza – mondja Váradi Zoltán, talán azoknak tudja elvenni a munkáját, akik repetitív vagy nem kreatív munkát végeznek /pl. kódrészleteket írnak/. Rendszereket tervezni nem tud – nem érti, hogy mit szeretnél. Idegen nyelven jól tud kommunikálni DE ezt nem az AI találja ki, hanem nyelvi modelleket elemez (pl.: Wikipédia oldalak olvasása + Google kontextuselemzése), megnézi a kifejezéseket, szóösszetételeket, amelyek alapján visszaadja a tartalmakat. Fontos megjegyezni, hogy nem tudja, hogy milyen tartalmakat ad neked vissza, csak annyit tud, hogy emberek előtte már írtak hasonló tartalmakat, amiket ő valamilyen formában visszaad neked. Számomra ezért sem ijesztő sem a megjelenése, sem használata, hiszen a mai napig tájékoztató eszköznek érzem, egyelőre a fejlettségi szintje sem tart ott, ahol az emberek a filmek miatt érzik.

Minden területen félnek az emberek attól, hogy az AI elveszi a munkájukat, nem csak a marketing területén.  Igazából ez sem másabb, szerintem, mint amikor az ipari forradalom hatására megjelent a gépesítés – meséli dr. Szabó Orsolya.  Azóta kialakult annak az együttélésnek a rendszere, ahol emberek és gépek elférnek egymás mellett és kiegészítik egymás tudását, képességét. Szerintem efelé haladunk.

Egyelőre úgy tekint mindenki az óvodástól a nagymamától a chatgptre mint a mindenhatóra, nem is kérdőjelezik meg amit az AI generál nekik – mondja Koltai Melinda. Az határozottan okoz és néha jelentős problémákat is, amikor például egy teljesen értelmetlen briefet kapunk vagy az ügyfél megpróbálja magának megírni a video scriptet anélkül, hogy megtanulta volna használni a programot. Félelem talán azért van, mert teljesen meg fog változni a piac, hogy mi lesz az a termék, ami eladható és mi az, ami nem… akinek üzlete van folyamatosan bizonyítania kell, hogy szükség van még rá.

Milyen saját tapasztalataitok vannak? Legyen szó munka, vagy a magánélet egyes területein való AI használat. Pozitív, negatív – osszátok meg bátran az olvasókkal!

Számomra hihetetlen sok területen nyújt segítséget az AI: szövegelemzés, értelmezés, tenderek, pályázati szövegek összegzésére, concept keresésre például: megkeresi benne a kulcsszavakat, megérti miről szól a szöveg, készít egy kulcsszó halmazt, így jobban kereshetővé válik az adathalmaz – sorolja Váradi Zoltán. Nem csak a saját, de az ügyfelek munkáját is segíti támogatja a mindennapokban. Magánemberként használom-e? Persze! A fiammal készítünk egy gyerekkönyvet, ahol a képeket AI készíti konkrétan a DALL-E, segít benne, a fejezetek egy részét AI írta, a 3.5-ös chatgpt /turbó modellel/, de szerkeszteni is segít. Tény, hogy angolul készül, így a magyar modorosságot sem kell javítani benne. A tapasztalataim vegyesek, van pozitív és negatív is szép számmal. Szövegelemzésre, értelmezésre kiváló, nem kell sok kódot írni, nem kell millió sort elolvasni, DE: pontatlan, nagyon sokat téved, nem megbízható, az internetes keresés viszonylag jó.

Az AI jelenleg már minden munkaterületünk szerves része – meséli Koltai Melinda, legyen szó videó és szövegtervek, scriptek készítéséről, audió vagy videó szerkesztésről, vagy az ügyféllel való kommunikációról. Amiben nekünk igazán segít, az a képszerkesztés, audió keverés – szerkesztés, videó vágás, feliratozás – ADOBE beépített AI eszközei, posztok, blog cikkek írása – chatgpt nélkül már neki sem állok 🙂. A magánéletben is aktívan használjuk, főleg, ha egy nehezen lekommunikálható témában kell levelet, emailt írnunk, gyakran használjuk, hogy hatékony, egyértelmű megfogalmazást érhessünk el.

Magánemberként nem volt még közös halmazom az AI eszközökkel, bevallom a munkánk során, mi egyelőre még nem használjuk napi szinten, mert rengeteg a hiba és a hiányosság a mostani eszközökben, ezért a saját tudásunkat sokkal megbízhatóbbnak és az ügyfeleinkre szabottabbnak érezzük, de idővel bizonyára fog ez is változni – egyelőre kivárunk – mondja dr. Szabó Orsolya.

Nálam lelkesebben talán nem használja őket senki – meséli lelkesen Kerek István. Mindenhol használom, ahol szöveget kell készítenem, vagy információt kell gyűjtenem. Testvérem Sára emellett nagy Midjourney mágus, gyönyörű képeket készít. Az eszközök hiányosságait természetesen én is látom, születnek néha 3 kezű, 6 ujjú emberek a képeken, szövegalkotáskor, kutatáskor mindent ellenőrizni kell, hiszen alapvetően az a feladata, hogy mindig szolgáljon válasszal, így természetesen meg is teszi – DE fals információkat is szállít sokszor.

Érdekel az AI világa? Szeretnéd megismerni a Chatgpt-t? 💻 Kíváncsi vagy hogyan tudsz AI segítségével képeket szerkeszteni? >> KATTINTS!

Mit hozhat a jövő, merre haladunk?

Már ott tartunk, hogy a Bing gpt 4 integrációja, hangvezérléssel ad információt – nem kell weboldalak tömegét átnézni, összegzi neked őket, a jövő azt is tartogathatja magában – vetíti előre Váradi Zoltán, hogy a hirdetésekbe fektetett budget nem fog megtérülni, mert a gpt -k fogják irányítani az információs csatornákat és nagy eséllyel felolvasni például ezeket az összefoglalókat – ez lehet az internetnek a következő nagy megoldandó feladata, hogy a képernyőfüggéstől tovább lépünk a hangvezérelt platformok felé. A másik dolog, hogy a gyerekek már most is előszeretettel használják a kreativitásuk kiélésére és itt nagyon fontos, hogy ne arra menjünk, hogy mindenkinek lesz egy képzeletbeli barátja…. ezért is nagyon fontos nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek megfelelő edukációja is, felkészítésük a megfelelő technológiai alkalmazásra – ebben biztosan Kerek István is megerősít majd engem.

Igen mindenképpen, hiszen az egyik legfontosabb az, hogy tanuljuk meg mire képes – mondja Kerek István. Tanuljuk meg használni, JÓRA használni. Szükséges átformálni az emberek tudását, tudatosságát, nézőpontját az AI-al kapcsolatban, hogy ne a félelem, hanem a fejlődés a tanulni akarás vezérelje őket. Modern városállamok felé tartunk, de csak akkor tudunk jó társadalmat építeni, ha emberek lehetünk bennük – nem a technológia rabszolgái.

Én is csatlakozom az előttem szólókhoz – mondja Koltai Melinda. A mindennapi munka során egy ideje már terelgetem az ügyfeleket az AI eszközök iránt és szeretném úgy beépíteni a saját és az ő életükbe is ezeket, hogy ezáltal könnyebbé válhassanak feladatok, mindennapos kihívások. Fantasztikus új lehetőségnek tartom, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a veszélyeit sem. A közösségi média felületek eddig is hihetetlenül könnyen befolyásolták az emberek gondolatait, nézőpontjait, el sem merem képzelni, mire lesz képes ugyanez a rendszer, ha a mesterséges intelligencia tovább fejlődik…

Érdekel az AI világa? Szeretnéd megismerni a Chatgpt-t? 💻 Kíváncsi vagy hogyan tudsz AI segítségével képeket szerkeszteni? >> KATTINTS!

Mit tanácsoltok a felhasználónak? Mire figyeljen?

Kezelje kellő fenntartással – tanácsolja dr. Szabó Orsolya. A most legnépszerűbb programok egy része nem is rendelkezik naprakész tudással, sok a hibás adat és nagyon általános megoldásokkal dolgozik. Jó tudni róla, vannak területek, ahol okosan lehet kombinálni a saját tudásunkkal, mert időt és energiát spórol nekünk, de a kritikus gondolkodásunkat ne hagyjuk el! Érdemes megszűrni a ránk zúduló információkat is.

Ne higgy el neki semmit, csak nyelvi összefüggéseket tesz egymás mögé – ne félj tőle – tanácsolja Váradi Zoltán. Amit még emellett nagyon fontos kiemelni, hogy most minden tartalomgyártó dolga sokkal könnyebb lesz – ahogy Kerek István is mondta, fontos, hogy jóra használjuk. Lehetőség szerint ne a fake news gyárakat kapcsoljuk nagyobb fokozatra… Tudjuk, hogy bizonyos motivációjú emberek kezében félelmetes eszköz lehet – például a közvélemény könnyű és hatékony befolyásolása miatt is… Kontrollált körülmények között és szakértői kezekben szuper eszköz lehet.

Én talán már csak annyit tennék hozzá – mondja Kerek István – hogy tanuld meg használni és légy kreatív – akkor betekintést nyerhetsz egy teljesen új világba! Szólj, ha segíthetünk benne 🙂


Tudtad?

A mesterséges intelligencia új mentális betegségek kialakulását is hozhatja magával, például kialakulhat az embereknél, az AI-függőség. Az emberek annyira megszokják az AI által nyújtott segítséget és kényelmet, hogy képtelenek lesznek nélkülük boldogulni. Ez a függőség hatással lehet a társas kapcsolataikra és a munkahelyi teljesítményükre is. De ott van lehetőségként az AI okozta szociális izoláció is, vagyis AI által létrehozott virtuális világokban eltöltött idő növekedésével egyes emberek elszigetelődhetnek a valóságtól, ami depresszióhoz és szociális izolációhoz vezethet. Érdemes figyelni, a társas kapcsolatainkat továbbra is az első helyen tartani!


Szeretnél olyan országba költözni, ahol szinte alig vagy egyáltalán nem kell adóznod a jövedelmed után? Szeretnél külföldön letelepedni, állampolgárságot szerezni? Külföldön céget alapítani, bankszámlát nyitni?

Európai országokról tájékozódnál vagy épp olyan egzotikus országok vonzzanak mint Paraguay, Panama, Botswana, Zöld-foki-szigetek vagy a Karib térség?

Keresd Bencét, digitális nomád szakértőnket, aki vállalkozás- és adózási tanácsadásban is tud neked segíteni:


Forrás(ok):


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá