Minden Ami Külföld | Gyász és külföldre költözés (7. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Jogos a gyász válás esetén. Bár a nyugdíjazás sem kivétel. Mi költözünk, És mi lesz az otthonmaradottakkal? VAN MÁR TERV RÁ?

Gyász és külföldre költözés (7. rész)

További veszteségek következnek. Azért, hogy ne légy meglepődve és ne érezd magad ufónak, ha hasonló helyzetekben rád tör a bánat.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Az élethelyzet-változások okozta (lehetséges) gyász témájánál tartottunk. Eljutottunk már az esküvőig, esetleg lettek gyerekek. Mi történhet még ezek után?


JÓ TUDNI> Alaposan gondold át, hogy el akarod-e olvasni. Személyes tapasztalatból íródott, ezért kérlek kezeld a helyén. Vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem.

Válás és gyász

Talán ez az egyik legösszetettebb veszteség. Egy válással veszthetünk barátot – nevezhetjük barátnak, elvégre egyszer valamiért összekötöttük vele az életünket, nem? Biztonságérzetet – érzelmit, anyagit. Lakhatást, anyagi javakat. És akkor a viták, a huzakodások, az esetleg évekig elhúzódó, kimerítő pereskedés még extrában jön hozzá.

Akadnak párok, akik a gyerekek kirepülése után válnak el, mert (látszólag) nem maradt semmi közös „tennivaló”. Elvégre „a feladat” – gyerekek felnevelése – „elkészült”. Egy házasságért / párkapcsolatért menet közben is dolgozni kell. Titeket mi köt össze – a gyerekeken kívül?

Visszavonulás és nyugdíjas kor

A nyugdíjba vonulás is egy sarkalatos pont az ember életében. Jól hangzik a „lesz mindenre időm”, de mi az a minden? Fog-e hiányozni és mennyire a „szükség van rám (a munkahelyen)” és a „fontos vagyok” érzése?

A nyugdíjassá válás sem feltétlen „hawai, dizsi, napfény”. Amennyiben az anyagi kihívásoktól eltekintünk, akkor is marad elég kényes kérdés. Lehet, hogy érdemes lehet átgondolni még nyugdíjazás előtt, hogy milyen lesz utána az élet. Elképzelni, hogy fog kinézni egy hetem.

Mihez kezdek majd az időmmel? Van-e valamilyen hobbim vagy most kell találnom valamit? Mi célom van / maradt az életben? A baráti társaságomat (van?) hogy fogja érinteni a nyugdíjazásom? Mert mondjuk nekem lesz rengeteg szabadidőm, de ők még mind dolgoznak? Milyen közösségekhez tartozom? Varróklub, hímzőegylet, kutyások, olvasókör, filmklub?

Tegyük fel, hogy ott vannak a felnőtt gyerekek. De hol? Egy kerítés, két sarok, három város vagy négy határ választ el bennünket? Be fogok-e segíteni az unokákkal? Tudok-e segíteni? Szükség lesz-e a segítségemre?

Milyen gyakran fognak hazalátogatni külföldről? És én / mi milyen gyakran tudunk menni? Tudunk-e egyáltalán menni? Az egészségügyi és/vagy pénzügyi helyzetünk lehetővé teszi-e az utazást? Ugye, ugye?

Idős korral járó funkciócsökkenések

Lélekben fiatalodhatunk 😊 attól még testben azért jellemzően öregszünk. Egyéni módon, de attól még nem leszünk még egyszer 18 évesek 😊

Egy járóbot, hallókészülék, de akár még csak egy szemüveg is, eléggé meg tud valakit rendíteni. Vagy amikor nem tudnak már cipelni, bevásárolni és rászorulnak mások segítségére. És ez nem könnyű. Kérni sem, elfogadni sem. Önállóságvesztés. Nehéz lehet folyamatosan másokra szorulni?

Na és ha a gyerekek messze külföldön? A napi ügyek intézésében ki tud segíteni? Orvoshoz hogyan tud eljutni? (Nem mindenki lakik jó tömegközlekedésű helyen.) Főzni ki fog rá, ha már a krumplit sem tud pucolni?

Idősotthonba költözés? Említettük már korábban. Segítő felbérelése? Ki fogja fizetni? Hogy találunk jót, megbízhatót? Hazaköltözés külföldről? A párunk és gyerekeink mit szólnak hozzá? Nekik mi lenne a jó? Ki mellett tesszük le a voksunkat?

Ez megint olyan helyzet, ahol nincsenek egyetemes jó válaszok. Kérdések vannak. Jó sok. Minden egyes esetben külön-külön alaposan meg kell fontolni a lehetőségeket és dönteni. És felkészülni arra, hogy ha valami változás áll be az otthonmaradottak életében, akkor újra kell tervezni. Újra le kell ülni, újra végig kell gondolni, és újra kell dönteni. Akkor is, ha egy városban lakunk. Meg akkor is, ha a világ túlsó végén.

Gyász és külföldre költözés

Mikor elköltözünk (külföldre), akkor elvesztünk sok-sok megszokottat. Találkozunk sok új dologgal, amik nagyrészt ellensúlyozni tudják a veszteségérzésünket. Azért akadhatnak olyan dolgok, amiket nem fogunk tudni pótolni az új helyen.

Azonban nem statikus az életünk. A messzeségben élve velünk is történhetnek nem várt dolgok, de az otthonmaradottakkal is. Valószínűleg lesznek kihívások a látogatások és az ünnepek körül is. És időről időre előbukkanhat a „bezzeg, ha otthon maradtunk volna, akkor…” témaköre és az ezzel együtt járó szívbemarkoló érzések.

A másik irányból előkerülhet a „bezzeg, ha itthon maradtatok volna…” változatban is, nehezítve egyébként sem könnyű helyzetünket. Akár éket verve a párkapcsolatunkba. Érzelmileg felfokozott állapotban tapasztalatom szerint nem túl hasznos döntéseket hozni. És az észérvek sem nagyon használnak mikor a másik oldalon nincs fogadókészség mert tombolnak az érzelmek.

Amikor megpróbáljuk beleképzelni magunkat a másik fél helyzetébe (miután a saját érzelmeinket sikerült lecsillapítanunk és megzaboláznunk), még ha csak egy iciri-picirit is, megérhetjük, ő hogyan érez. Segíthet az ő szemüvegén keresztül látni a helyzetet és így talán könnyebb kompromisszumos megoldást találni.

Nincs mindig jó megoldás. Csak vegyük figyelembe: a nem döntés is döntés.

Szeretnénk ugyan Superman-ek lenni, de nem vagyunk. Nem kell egyedül cipelnünk minden terhet, főleg nem mindenkiét. Segítséget kérni ér, sőt muszáj. Amennyiben úgy érzed túl sok, kérj segítséget! Ahogy itt felénk mondják: „Better be safe than sorry.”


Gondolatébresztőnek – ha külföldre költöztök

  • Listát írni – kik maradnak, milyen egészségügyi és egyéb állapotban vannak.
  • Mik történhetnek?
  • Mi a legrosszabb dolog, ami történhet? Tervet készíteni rá. Legalább lesz min változtatni, nem nulláról kell kezdeni.
  • Beszélni róla. Velük. Az otthonmaradókkal. Tudom, nehéz. Főleg, ha az idősek még hallani sem akarnak lehetséges problémákról. „Megoldjuk” „Majd megoldjuk valahogy” „Valahogy mindig lesz”. Lehet, hogy nekik ez így jó. Neked / nektek ez így jó? Elég biztonságérzetet ad?


Amennyiben segítségre van szükséged a gyászfeldolgozásban,

akkor keresd bizalommal Andit >>>


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá