Minden Ami Külföld | Covid útlevél mától - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • covid utlevel minden ami kulfold

Covid útlevél mától

Izraelben a “Covid útlevelet” mától bevezették. Érdekes módon ez belföldön lesz használható. Aki rendelkezik ilyennel, azok ismét megkezdhetik a normális, bezártság mentes életüket. Látogathatják a szórakozó-, vendéglátó- és kulturális helyeket. Na igen! De akkor azok nyitva lesznek egyáltalán? – Kosza írása

Az kaphat majd ilyen útlevelet, aki megkapta az oltás mindkét dózisát és a második oltás után is eltelt meghatározott idő, illetve bizonyíthatóan átesett már a betegségen. Mondjuk itt felmerül a kérdés, hogy akik meg sem kaphatják, azokkal mi lesz? Ők továbbra is elzárva kell tengessék napjaikat majd? 

Minden ellenérzésem félretéve, egyébként egy jó ötletnek tartom, amit Izraelben kitaláltak. Még ha elég kirekesztő és megbélyegző dolog is, de legalább már egy elképzelés, hogy miként lehetne valamelyest visszatérni a régi megszokott életbe. Egy ilyen “útlevél” bevezetése csak olyan országokban elképzelhető és kivitelezhető, ahol megvan az ehhez szükséges fegyelem és precizitás. Elképzelem, hogy Ausztriától keletre elég érdekes lenne egy ilyen dolog bevezetése. Szerintem inkább veszélyt hordoznak az egész világra nézve, mintsem megnyugvást hoz. Gondoljunk csak bele, vajon hányan élnének vissza a helyzettel majd. Hányan akarnak majd ezen is nyerészkedni és vajon hány hamis “Covid útlevél” lesz majd kiállítva. Potenciális időzített bombák fognak majd rohangálni a világban igazolással, hogy ők nem is bombák.

Nem! Nem jó megoldás ez. Egyébként is elég sokfajta vakcina van már használatban, amiket hol elfogadnak, hol meg nem! Akkor most mi van? Megint több részre fog szakadni a világ? Hogy melyik vakcinával hova tehetjük be a lábunkat és hova nem? Ismét meg leszünk bélyegezve, hogy hová is tartozunk? Milyen vakcinára volt lehetőségünk, pénzünk? 

Összességében egy jó elképzelés, papíron legalábbis az! 

Mivel azonban a legnagyobb veszélyek közepette sem tud az emberiség egységes lenni, bármilyen kérdésben is, így nem kivitelezhető csak ha megint teljesen megosztott világot akarunk. Először legyen megállapodás melyek azok a vakcinák amik mindenhol elfogadottak és utána adjunk útlevelet, ami világútlevél legyen, amivel megint nem lesznek határok. 

Gazdasági és politikai érdekek ezt nem engedik. 

Izraelben kivitelezhető és dicsérendő ez az elképzelés. Egységes ország, összetartó nép, és ami fontos van elég pénzük, hogy azt a vakcinát szerezzék be, ami a legelfogadottabb lesz.

Ez persze nem biztos, hogy legjobb hatású is, de hát a politika meg a pénz.

Az az érdekes, hogy ennek ellenére megadják a “szabad” döntés lehetőségét, hogy beoltatják e ott magukat. Persze ha nem, akkor nem kapják vissza a régi jogaikat, a régi életüket. 

Ilyet már itthonról is hallottam, hogy bár nem lesz kötelező az oltás, de bizonyos munkahelyeken előírás, hogy be legyen adatva. Akkor most mi van? 

Legyen már valaki olyan tökös a világban, hogy eldönti, hogy kötelező vagy nem! 

Úgy érzem nem is a betegség meg a pánik a legnagyobb akadálya, hogy kijussunk ebből a helyzetből, hanem az állandó egyeztetés meg megbeszélés. Döntések kellenek. Mindig is döntések kellettek a nehéz időkben és nem lehetőségek. A hétköznapi ember igenis vágyik arra, hogy nehéz helyzetekben megfogják a kezét és irányítsák. Jelenleg annyi különböző információ árasztja el az agyunkat a koronavírussal kapcsolatban, hogy nem is tudnánk dönteni.

Topogunk!!! Nincs javulás sőt.

Tehát valaki, aki abban a pozícióban és helyzetben van döntse már el végre, hogy merre induljunk. Lényegtelen lassan, hogy az jó döntés vagy nem, de legalább egy döntés és végre mennénk valamerre. A lényeg, hogy végre induljunk el!!! 

(képek illusztrációk!)

Szólj hozzá