Minden Ami Külföld | Egy éves lett a Nem vagyunk HUNtalanok - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • nemvagyunkhuntalanokfokepirassal

Egy éves lett a Nem vagyunk HUNtalanok

Van egy közösség, akiknek az a célja, hogy az Egyesült Királyságban élő magyaroknak segítsen. Ez a csoport már egy éve működik, az első szülinapot pedig egy közös online beszélgetéssel ünnepelték. És hogy miről esett szó az eseményen? Lássuk! – Paulikovics Réka írása

2020. március 15-én alakult egy Facebook-oldal, vagyis inkább egy közösség, a Nem vagyunk HUNtalanok. Céljuk, hogy az Egyesült Királyságban élő magyarokat segítsék. Az első karantén alatt jött létre az összefogás, hogy azoknak, akik izolációba kerültek, vagy betegek voltak, ne kelljen olyan dolgok miatt aggódni, hogy ki fog nekik bevásárolni vagy hogy hogyan találjanak munkát, miután elveszítették az állásukat. Az oldal elindult, a segítőknek pedig egyre több és több dolguk lett. 

Az oldal két „vezetője” Wellner József és Hidvégi Ivett, akik összefogják a csoportot, koordinálnak és rengeteget dolgoznak a háttérben azért, hogy mindenki, akinek szüksége van rá, megkapja a segítséget. Mindkettőjüknek megvan a kapcsolati rendszere a közösségen belül, a motorosokkal például Józsi tartja a kapcsolatot, a lelki segítséget nyújtókkal pedig Ivett. 

A motoros segítőknek is nagy szerepe volt a segítségnyújtásban, a bajba jutott családokon kívül a karácsony előtti kaminosoknak szóló akcióban is részt vettek. Erről itt olvashatsz bővebben: https://mindenamikulfold.hu/magyarok-a-magyar-kamionosokert/?s=kamionosok

Apropó motorosok, él Angliában egy motoros futár, aki velünk tartott a születésnapon, saját elmondása szerint elég óvatos a segítségkérésekkel kapcsolatban, de azt mondja, motorral bárhol és bármikor ott van, ha szükség van rá. Ezt pedig már többször be is bizonyította. 

És hogy hogyan zajlik a folyamat? Mit tegyen az, akinek segítségre van szüksége? Erre a közösség két oszlopos tagja, Wellner József és Hidvégi Ivett adott választ: „Ha valaki segítséget kér és érkezik olyan, aki segíteni szeretne, mindenképpen kérjük a segítőt, hogy vegye fel a kapcsolatot azzal a személlyel, aki megkeresett bennünket, hogy fel tudjuk mérni, valóban szükség van-e ránk. A segítséget adók részéről nagyon fontos a visszajelzés, és arra is figyelnünk kell, hogy ne minden egyszerre történjen. Elég nagy és komoly szervezést igényel ez az egész, de eddig nem volt probléma. Olyan ügy is volt már, ami ki sem került az oldalra, mert meg tudtuk oldani anélkül is.”

Ha segítségre van szükséged, keresd a Facebook-on a Nem vagyunk HUNtalanok ( https://www.facebook.com/Nem-vagyunk-HUNtalanok-109449344015660 ) vagy a Magyarok a Föld körül ( https://www.facebook.com/magyarokafoldkorul ) oldalt!

Nem mehetünk el amellett sem, hogy hogyan fogadják a közösség erejét a hivatalos szervek: „Egyre több és több ügy után belejöttünk a háttérmunkába, ami a konzulátushoz és a nagykövetséghez kapcsolódik, már tudjuk, mire kell figyelni, egy-egy ügyhöz mire van szükség, úgy gondoljuk, hogy a hivatalos szervek munkatársai is érzik, olyan emberekkel állnak szemben, akik tudják, mit csinálnak. A karácsony előtti kamionos eseményeknél a Nagykövetség látta, hogy mekkora az összefogás a magyar emberek körében az Egyesült Királyságban, sőt, egész Európában. A fiúkat hazafelé meleg étellel és itallal, szállás- és fürdési lehetőséggel várták mindenhol (Angliában, Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában). Ez sok mindent elmond az összefogásról és a közösségünkről. Nemrég összehoztunk egy beszélgetést a MAOSZ segítségével, igaz, hogy csak online, amin Nagykövet Úr is részt vett. A magyar emberek nem szeretik a konzulátust és a nagykövetséget, így nekik is szükségük lenne arra, hogy népszerűbbek legyenek. Mi úgy gondoljuk, hogy nem a múlttal és a hibákkal kell foglalkozni, hanem előre kell nézni. Olyan beszélgetés volt ez, ami után tényleg pozitívak lehetünk velük kapcsolatban. Ahogy mindenki más, ők is hibázhatnak. Kértük, hogy legyen egy olyan telefonszámuk, amit nagyon fontos esetben hívhatunk, két alkalommal pedig már kértünk is segítséget ezen a számon. Az oldalunkra felkerült egy jó pár link a nagykövetség oldaláról, amik arról szólnak, hogy mi a feladata és mi nem a feladata ezeknek a hivatalos szerveknek. Sokan nem nézik meg ezeket az oldalakat, hogy mi az, amiben segítséget tudnak kérni, pedig fontos lenne. Egyébként nagyon érdekesnek találták, hogy van, amiben ők nem tudnak segíteni, egy Facebook-oldal viszont igen. Hogy mi erre a magyarázat? Nekik vannak határaink, nálunk a határ pedig a csillagos ég. Ahol magyar emberek vannak, ott van segítség. Valószínűleg nincs olyan helyzet, amit ne tudnánk megoldani az összefogás erejével. Rengeteg jó példát tudunk hozni és büszkék vagyunk erre.” 

Rengeteg segítségkérés érkezett az egy év alatt a közösséghez, persze felmerül a kérdés, hogy mindig akkora-e a baj, mint amilyennek elmondják. József szerint nem minden esetben vannak úgy a dolgok, ahogy azt elsőre felvázolják. Nem egyszerű eldönteni, hogy valóban szükség van-e rájuk, de nem kötelező segíteni: „Mi senkitől nem követeljük, hogy segítsen. Az segítsen, aki megteheti és a ki szeretne segíteni, mert ez jön szívből. Arra is oda kell figyelni, hogy nem szabad valakinek túl sokáig fogni a kezét. Néha azzal segítünk, ha elengedjük valaki kezét, hogy a saját lábára tudjon állni.”

A születésnapi online összejövetelen nem csak a két admin, hanem több segítő is részt vett, akik arról meséltek, mivel foglalkoznak és hogyan kerültek kapcsolatba a Nem vagyunk HUNtalanok közösséggel. 

Timi a Radio HereWeGo munkatársa, lássuk, mi az ő történetük: A Radio HereWeGo, az Angliai Magyar Rádió 2019. július 13-án 7 óra 13 perckor indult el, az Egyesült Királyság, az USA és Kanada területén hallható, online. A rádió működése 100 százalékban önkéntes alapú, illetve a támogatói oldalra befolyt összegekből fedezzük a működési költségeket. A műsor készítői lelkes önkéntesek, akik fontosnak tartják a közösség felé a korrekt információk közvetítését, a minőségi programok készítését, a magyar közösség építését. Fontos célunk, hogy az itt élő közösségnek legyen egy stabil, megbízható médiafelülete. A rádió Facebook oldalának követőtábora rendkívül nagy ütemben nőtt az elmúlt időszakban, jelenleg közel 3000 követővel rendelkezünk. Emellett weboldalunkon minden műsor visszahallgatható, valamint több fontos és hasznos információ is megtalálható. 

www.radioherewego.uk

A rádió rendkívül színes programokat kínál hallgatóinak, reggeli és délutáni magazinműsort, utazási, lakberendezési, illetve egészséggel foglalkozó műsorokat. Infó percekben beszámolunk a mindenkit foglalkoztató aktuális témákról. Népszerű az Egyesült Királyság különböző városait bemutató műsorunk is, valamint egy pszichológussal is beszélgetünk hetente. Hamarosan indul egy új, az Angliában élő, érdekes, inspiráló történettel rendelkező, a magyar közösségért dolgozó magyarokat illetve magyar szervezeteket bemutató sorozatunk. Ennek első riportalanyai a Nem vagyunk HUNtalanok alapítói lesznek.”

Perecsi Katalin, a Magyar Kulturális Központ és Tanoda Northampton alapítója: „Northamptonban élek, van itt egy kis magyar közösségünk, néhány ezer embert mozgatunk meg. Két éve kezdtük, magyar iskolát működtetünk, illetve olyan eseményeket, programokat szervezünk, amik igazán érdeklik az embereket. Télen érkezett hozzám egy segítségkérés, már sokadjára futott be hozzám és úgy éreztem, kötelességem segíteni. Egy 60 éves bácsi utcára került, munka nélkül, egészségügyi problémákkal. Az utcán szedték össze, eljutottak hozzám, majd én megtaláltam Józsiékat, így ismerkedtünk meg pár hónappal ezelőtt. Pont a legnagyobb lezárás közepén voltunk, de együtt megmozgattunk rengeteg szálat, így sikerült megoldani ezt a problémát. Vannak, akik nem mernek nyilvánosan segítséget kérni, szégyellik, kellemetlennek érzik. Ezért érdemes posztolni a közösségi oldalakon, csoportokban: ha az ember tud valakiről, akinek segítségre van szüksége, jelezzen, keressen, mert sokan nem mernek szólni a problémákról. Nagyon örülök, hogy együtt tudunk dolgozni és közös terveink is vannak. Egy a sok közül a Full Active, egy sportklub, amit a megyénkben hoztunk létre, de országos szinten is elindítottuk már. Ez egy közösség a mozogni vágyóknak, jelenleg a toborzás időszakát éljük, ám már így is több, mint százan vagyunk.” 

A Magyar Kulturális Központ Northamptonshire Facebook-oldala: https://www.facebook.com/Magyar-Kulturális-Központ-Northamptonshire-862933240729682/

A Magyar Kulturális Központ Northamptonshire (MKKN) Facebook-csoportjai: 

Szállásadó csoport: https://www.facebook.com/groups/1332334096846114/?ref=share

Minden, ami sport, mozgás, egészség: https://www.facebook.com/groups/164317471940105/?ref=share

Csoport egymás megsegítésére: https://www.facebook.com/groups/459972392010130/?ref=share

És ha már a terveknél tartunk, az oldal alapítói arról is beszéltek, mit terveznek a nem is olyan távoli jövőben: „Szeretnénk, hogy ne csak arról legyen szó, hogy baj van és valakinek segítségre van szüksége. Épp ezért arra gondoltunk, hogy megengedjük magunknak, hogy megjelenjen az oldalunkon sport és kultúra, érdekes emberek, hiszen vannak olyan kezdeményezések, amik megérdemlik a nyilvánosságot. Elég sokan követik már az oldalt és úgy gondoltunk, szeretnénk egy kicsit többet adni, mint eddig, Diener Szilvi személyében pedig nagyon jó partnerre találtunk ezzel kapcsolatban.” 

A Minden ami külföld megálmodója, alapítója, Diener Szilvi is az együttműködés erejét emelte ki, illetve arról is beszélt, hogy mik a terveik: „2018-ban létrehoztam egy YouTube-csatornát, aminek az volt a célja, hogy olyan magyar emberekkel készítsek interjút, akik már külföldön élnek. Akkor mi még Magyarországon éltünk, terveztük, hogy Angliába költözünk. Sok embertől hallottam, hogy megvalósította az álmát vagy épp ellenkezőleg, nem jött be neki igazán a külföldi élet vagy nem azt kapta, amit várt. Ekkor döntöttem el, hogy szeretném, ha mesélnének a tapasztalataikról. A csatorna az elmúlt fél évben lett igazán népszerű, létrehoztunk hozzá egy honlapot, aminek a lényege, hogy olyan partnereket gyűjtsünk egy helyre, akik utazásnál, költözésnél tudnak segíteni, gyakorlatilag minden területen. Májusban találtam rá Wellner Józsira és felkértem egy beszélgetésre, ezzel indult a közös történetünk. Figyelemmel követtem a kezdeményezést, segítettem a háttérből. Ezen felbuzdulva pedig nemrégiben létrehoztuk a Magyarok a Föld körül oldalt négy adminnal: ketten vagyunk Angliából, egy fiatalember Írországból és egy hölgy Ausztráliából. Célunk, hogy legyen egy olyan felület, ahol a világon élő magyarok segítséget tudjanak kérni és bemutassunk érdekes embereket.” 

Keresd a Minden ami külföld videóit a YouTube-on: https://www.youtube.com/channel/UCfavIGZggT2ovjWwTIupTNA

Podcast formában hallgatnád a Minden ami külföld riportjait? Válassz csatornáink közül!

Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold

Spotify: https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD

Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/

Google Podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz

Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb

Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold

Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-külföld/id1497268140

És hogy milyen tervek vannak még a Nem vagyunk HUNtalanok tarsolyában? A születésnapi beszélgetés végén Wellner Jószef beszélt a jövőről: „Szeretnénk kapcsolatba kerülni, együttműködni a magyarokat összefogó oldalakkal, csoportokkal. Ebben látjuk a jövőt, az együttműködésben, egymás megsegítésében. Ha többen megismernek minket, több bajba jutott ember tud elérni bennünket. Mi mind azért dolgozunk, hogy az Angliában élő magyar emberek lássák és élvezzék ennek a munkának az eredményét, előnyeit. Amit most csinálunk, az egyre csak növekszik, egyre több embert vonz majd és erre büszkék lehetünk. A népszerűségünknek nagyon sokat jelentett a karácsonyi kamionos történet, ez biztos. Itt jelentek meg a „kétkerekűek”, akik egy időben gondolkodtak velünk, nagyon jó velük együtt dolgozni. És ez nem ért véget, bármi van, csatlakozunk egymáshoz. Karácsonyig talán senki nem tudta a nevünket, nem tudták, kik vagyunk. Nem volt titkos a munkánk, de azt gondoltuk, nem az a fontos, hogy mi kik vagyunk, hanem az, hogy mit csinálunk. Karácsony előtt viszont bebizonyosodott, a médiának nagy ereje van. Nagyon jó érzés, amikor visszajelzést kapunk. Ezért érdemes csinálni. Amikor látod, hogy van értelme, elfelejted minden bajodat. Ősszel megfordult a fejemben egy magánéleti ügy miatt, hogy befejezem, aztán jött a karácsonyi esemény, az a négy és fél nap pedig olyan energiákat adott, hogy azt mondtam, ezt az oldalt soha nem adom fel. Van két fiam, úgy érzem, ez a közösség lett a lányom. Sokat köszönhetünk Szilvinek, az interjúknak, a videóknak, a technikai dolgok megoldásában, egy jó kis barátság alakult ki köztünk. Ehhez jönnek az emberek, akik itt élnek, nélkülük ez nem menne. Mi ötletet adunk, a megvalósítás pedig mindenkié, közös ügyünk. Én azzal biztatok mindenkit, hogy keressenek minket bátran, akár segítségre van szükség, akár felmerül egy jó ötlet az együttműködésre. Bízom benne, hogy a második születésnapunkon is legalább ennyi élményről tudunk majd beszélgetni.”

Szólj hozzá