Minden Ami Külföld | Élet a Brexit után, de hogyan? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • elet-brexit-utan-de-hogyan-minden-ami-kulfold

Élet a Brexit után, de hogyan?

A UK kormánya vízumrendszert vezetett be az országba 2021. január 1. után érkező EUs, köztük magyar állampolgárok számára.  Ez egy pontrendszeren alapuló szisztéma melynek keretében  – a teljesség igénye nélkül – az alábbi vízum fajtákra lehet kérelmet benyújtani. 

 • Szakképzett munkavállalói vízum (Skilled Worker visa)
 • Szakképzett munkaerő: egészségügyi ellátási vízum (Health and Care visa)
 • Global Talent
 • Alternatív munkavállalói vízumok
 • Diákvízum (Student visa)
 • Diplomás vízum (Graduate visa)

Aki itt képzeli el a jövőjét annak ajánlom figyelmébe a gov.uk oldalt, ahol minden az itteni élettel kapcsolatos kérdésről talál információkat, többségében persze angolul. Részletes magyar nyelvű tájékoztatót itt találhatsz a bevándorlás új szabályairól. Illetve ajánlom elolvasásra a nagykövetség honlapjának Brexit tájékoztató című aloldalát. 

Aki 2020. december 31. előtt is az országban élt arra más szabályok vonatkoznak.  Az ilyen magyar állampolgároknak 2021. június 30-ig regisztrálniuk kellett magukat az uniós polgárok Letelepedési Rendszerében (EUSS – EU Settlement Scheme) ahol a folyamat még mindig tart, mert a „letelepedett” státusznak két formája is létezik az egyik maximum öt évre szól ez az ún. „pre-settled” státusz a másik határozatlan (indefinite) idejű tartózkodásra feljogosító  letelepedett vagy „settled” státusz. A másodikhoz minimum öt évnyi tartózkodást kell igazolni. Elég sokan 2020. december 31-én még nem voltak öt éve az Egyesült Királyságban ezért az ún. „pre-settled” státuszt kapták. A fő szabály az, hogy akinek ilyen státusza van az kérheti a végleges „settled” státuszt amikor eléri az öt év tartózkodást illetve a „pre settled” státusz öt éves időtartamának lejárta előtt bármikor kérheti. Magyarán nem kötelező azonnal megkérni, amikor az itteni tartózkodása eléri az öt évet, de a „pre-settled” státusz öt éves határidejének lejárta előtt meg kell kérnie a „settled” státuszt. 

2021. október 21-ig 6.287.700 ember regisztrálta magát az EUSS rendszerében ebből 154.100 volt magyar. „Settled” státuszt kapott 3.063.700 ami a kérelmezők 52%-a. „Pre-settled” státuszt pedig 2.460.900 fő, a kérelmezők 42%-a. 

Mi lesz azokkal, akik – valamilyen okból – lemaradtak a június 30-i határidőről? Még az Ő helyzetük sem reménytelen, mert ha van valamilyen elfogadható (reasonable) oka a határidő elmulasztásának, még mindig  regisztrálhat.

Néhány ilyen, elfogadható indok:

 • a szüleid vagy gondozód nem kérelmezte neked amikor gyermek voltál
 • mentális vagy fizikai állapotod nem tette lehetővé, hogy le add a kérelmedet
 • egészségügyi állapotod nem tette lehetővé, hogy időben le add a kérelmedet
 • bűncselekmény (emberkereskedelem) áldozata vagy
 • bántalmazó kapcsolatban éltél
 • nem volt internet hozzáférése, vagy hozzáférésed a szükséges dokumentumokhoz
 • dolgozói vagy tanuló vízummal jöttél az Egyesült Királyságba és a tartózkodásod alatt jogosultságot szereztél a kérelem beadására, de ennek nem voltál tudatában
 • már van határozatlan idejű engedélyed (indefinite leave) a beutazási vagy tartózkodási engedélyed és nem tudtad, hogy kérelmezned kell

A „Pre-Settled” státuszok magas száma azt vetíti előre, hogy az EUSS rendszer még sokáig velünk marad, Hiszen – előreláthatólag – majdnem két és fél millió ember fogja beadni kérelmét a végleges letelepedett, „settled” státuszra az elkövetkező öt évben. 

Mi is ezt az utat jártuk be. Először a „pre-settled” státuszt kaptuk meg. Majd azt váltottuk át „settled” státuszra. Maga a regisztráció teljesen online is elvégezhető . A személyazonosság igazolásához egy EU Exit: ID Document Check nevű mobil alkalmazást kell használni. Ez létezik Androidos okos telefonra és iPhone 7-től iPhone-ra is. A másik lehetőség postai úton beküldeni az útlevelet vagy a személyi igazolványt (national id card). Mi mindkét módszert kipróbáltuk. Amikor először regisztráltunk beküldtük az útleveleket.  Meglepően gyors volt az ügyintézés, már a rá következő héten visszakaptuk postán. A személyazonosság igazolása után indult a kérelem indítása. Ezt itt lehet(ett) megtenni. 

Rá kellett kattintani a  „Start now” gombra.

És onnantól követni az utasításokat. Fel kellett tölteni a tartózkodás hosszát bizonyító dokumentumokat szkennelve vagy fotón. Egyszerre maximum tíz fájlt lehet feltölteni és egyik sem lehet 6 MB-nál nagyobb. Ha valami hiányzott a rendszer e-mailben vagy telefonos hívást követően kérték a pótlást. 

Amikor át akartuk váltani a „pre-settled” státuszt „settled”-re az első probléma amivel szembesültünk, hogy az útleveleink már majdnem lejártak. Ez egyébként akkor még nem volt probléma, mert 2021. június 30-ig lejárt útlevéllel is lehetett regisztrálni. Mi inkább kérünk újat. Ennek persze az lett az eredménye, hogy a rendszerben rögzített útlevél szám nem egyezett, ezért a régi, lejárt útlevél számmal be kellett lépni abba a fiókba, amit a „pre-settled” regisztráció során létre hoztunk és a „Sign in details” fül alatt az „Update your details” nyomógombbal frissíteni kellet az útlevélszámot. Természetesen beszkennelve fel is kellett tölteni a rendszerbe. Majd alig néhány hét várakozás után e-mailben értesítettek minket, hogy az adataink frissültek. Szóval ez elég nagy öngól volt…

A várakozásaimmal ellentétben, újra minden dokumentumot fel kellett tölteni. Ezért aztán néhány délutánunk ráment mire mind a négyünknek benyújtottunk, minden szükséges bizonyítékot A kérelem leadásakor, mindenki vegye figyelembe, hogy valójában egy számítógéppel kommunikál. 

A végeredmény az, hogy a család tagja nagyon eltérő időpontban kaptak választ. Én már másnap kaptam egy emailt és, hogy innentől korlátlan ideig élhetek az országban, néhány nappal később az idősebbik fiam is megkapta ugyanezt a határozatot. A feleségem esetében háromszor is kértek hiánypótlást így ő később kapta meg. A kisebbik fiamnak a 2021 szeptember elején beadott kérelemre november 19-én kapott egy „CERTIFICATE OF APPLICATION”-t, amiben visszaigazolták, hogy megkapták a kérelmet és majd tájékoztatnak a döntésről. Szóval nem tűnik túl  gyorsnak a folyamat. 

Link gyűjtemény:

https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens.hu   – Részletes magyar nyelvű tájékoztató a bevándorlás új szabályairól.

https://london.mfa.gov.hu/hun/page/brexit-tajekoztato – Brexit tájékoztató

https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status – A regisztráció indítása

Szólj hozzá