Minden Ami Külföld | FINNORSZÁG: REKLÁM ÉS VALÓSÁG - 1.rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ismerd meg Finnországot egy hiteles újságíró és idegenvezető szemén át! Kultúra, munka, oktatás, boldogság és bevándorlás A VALÓSÁG TÜKRÉBEN!

FINNORSZÁG: REKLÁM ÉS VALÓSÁG – 1.rész

Major Árvácska évtizedek óta kötődik Finnországhoz. Vele beszélgettünk és kérdeztük mi fűzi az északi országhoz, milyen a finn élet.

Domán – Minden Ami Külföld

Árvácska újságíróként és idegenvezetőként is sokat foglalkozott az északi kultúrával, aminek köszönhetően hiteles képet tud nekünk festeni az ottani társadalomról.

Itt érdekességképp elmondanám, hogy interjúalanyunkat épp a minap kereste meg egy férfi, aki gyerekkorában Árvácskának köszönhetően jutott ki Finnországba. A fiú azonnal beleszeretett Suomiba, napjainkban már ott él.

A beszélgetés során a finn társadalomról és kultúráról, a szokásokról, a munkaerőpiacról, bevándorlásról és a világhíres oktatásról kérdezem Árvácskát. Közösen jártunk utána annak is, hogy vajon tényleg a finnek-e a legboldogabbak a földkerekségen?!

Ismerd meg Finnországot egy hiteles újságíró és idegenvezető szemén át! Kultúra, munka, oktatás, boldogság és bevándorlás A VALÓSÁG TÜKRÉBEN!

Hogyan alakult ki kapcsolatod a finnekkel?

“1979-ben újságíróként jutottam el Finnországba, és az első találkozás olyan mély volt, hogy elhatároztam: meg szeretnék tanulni finnül. 1983-ban egy egyetemi csoporttal mentem ki újra Helsinkibe. Meg akartam ismerni az országot, a nyelvet, szerencsémre a finneket is nagyon érdekelte az akkori Magyarország. Így kialakultak olyan baráti kapcsolatok, amelyek révén még lelkesebben folyattam a nyelvtanulást, s újságíróként egyre többet utazhattam északon, sokat írtam az országról. Nyelvtudásban eljutottam a felsőfokig, a 90-es évek elején pedig megalapítottunk egy finn-magyar gyermek egyesületet.

Hogy csoportjainkat vezethessem, később letettem az idegenvezetői vizsgát is, majd 1999-ben felkértek egy finn csoporthoz immár hivatalos idegenvezetőnek. Ekkor egy életre beleszerettem a szakmába.

Végül, de nem utolsó sorban írtam egy útikönyvet Finnországról!”

Milyen volt az első benyomásod Finnországról és miben különbözik a mostani tapasztalataidtól?”

“Az első benyomásaim ugyanazok lehettek, mint annak a bizonyos kisfiúnak Finnországba érkezve. Végülis szinte mindenkinek, aki először látogat az országba. A 70-es-80-as évek Magyarországához képest az az északi világ teljesen más képet festett. Elragadott minden, a benzinkutak tisztasága vagy épp a szinte érintetlen természeti környezet. A finnek sportos, természetjárós életszemlélete azonnal meggyőzött. Visszafogott, emberszabású jólétet tapasztaltam. Máig nem találkoztam Finnországban az anyagi jólét hivalkodó megnyilvánulásaival. Ezek a benyomások negyvenöt év után sem változtak.  Sajnos, ma már Finnország sem annyira tiszta. Sok minden kopottabbnak tűnik, mint annak idején. Rengeteg mindent reálisabban és jobban lát az ember ennyi idő után, azonban az alapvető meglátásaim ma is mind-mind érvényesek.”

Miben változtatta meg a Finnországba költözésed a finnekkel kapcsolatos benyomásaidat és a kapcsolatotokat?

Lakva ismer meg az ember… Magyarként az embert elsőre megcsapja az a nyugalom, ami ott van. De eltelik néhány hét és elkezdesz szinte teljesen megőrülni ettől a nyugalomtól…

Nincsenek nagy történések, minden szinte az unalomig rendben van, kiszámítható és stabil. Mondjuk napjainkban például az orosz-ukrán háború alapvetően megváltoztatta a finnek politikai biztonságát és ellentétes vélemények alakultak ki ott is, de a belépés a NATO-ba teljes konszenzussal történt.

Az évek során meg kellett tapasztalnom, hogy a finnek másként kezeltek turistaként, mint köztük élve. Ha ott élsz, akkor már ugyanúgy viszonyulnak hozzád, mint a többi finnhez. Zárkózottak, néha barátságtalannak, sőt udvariatlannak is tűnnek, ami lehet, hogy csak a kulturális szokások eltéréséből adódik. Nem akarják a személyes gondjaikat rád terhelni, s ők sem akarnak mélyebbre merülni a te gondjaidban, mint amit te ki akarsz adni magadból. Azonban fontos, hogy ha baj van, azonnal és nagyon gyakorlatiasan segítenek bárkinek.”

Mennyi időt éltél kint?

“Többször is hosszabb időt töltöttem ott, egyes időszakokban akár fél évet is. Legutóbb tavaly, amikor is önkéntesként dolgoztam egy idősek otthonában.”

Miben különbözik a finn kultúra más országok kulturális hátterétől, elsősorban Magyarországtól?

“A finn kultúra alapja, hogy szabadságot ad a másik embernek, amit azonban a maga számára is elvár. A finnek értékelik és tiszteletben tartják mások gondolatait, és hajlandóak a sajátjukat is felülbírálni. Ez az értékrend nagyon erőteljesen megjelenik az oktatásban, ahol a diákok hatalmas szabadságot kapnak. Rendkívül diákközpontú oktatásról van szó, ehhez képest felnőttként a munkahelyükön viszont nagyon fegyelmezettek és szabálykövetőek!”

Finnország régóta a legboldogabb ország különböző felméréseken. Valóban ők lennének a legboldogabbak? Közben mégis náluk az egyik legmagasabb az öngyilkosok aránya.

“Ha végig nézel a helsinki metrón utazók arcain, nem tudod elképzelni, hogy boldogok lennének… Nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni azt a tényt, hogy ott mennyire sötét van télen. Tessék elképzelni, hogy az ország közepétől északra nyár végétől mindenhol fél éven át sötét van! Villany mellett kell dolgozni és tanulni minden egyes nap. Amikor elindulsz otthonról reggel és hazaérsz, akkor is sötét van. Kifejezetten depresszív a hatása van ennek az időszaknak, ezért nem véletlen, hogy a finnek rengeteget utaznak: mennek a napsütés után bárhová, ahova tudnak… A finnek boldogsága a biztonságban, a jólétben, az oktatás és az egészségügyi ellátás minőségében, valamint a természet közelségében gyökerezik. Fontos megérteni, hogy ez nem az egyéni boldogságról szól, hanem az általános társadalmi elégedettségről. A boldogság sok tényezőtől függ! A finn kultúra és társadalom sok pozitív tényezővel rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az emberek általános jóllétéhez és elégedettségéhez. Azonban fontos megjegyezni, hogy a finn társadalomban is vannak problémák, például a magas alkoholfogyasztás vagy a depresszió.”

Milyenek az életkörülmények, összehasonlítva Magyarországgal?

“Megfigyeltem egy fontos különbséget az anyagi értékekkel kapcsolatban. Míg a klasszikus nyugati és közép-kelet-európai országokban gyakran az anyagi javak kerülnek előtérbe az életben, addig

Finnországban az anyagias dolgoknak csak addig van jelentőségük, ameddig azok az emberi értékeket szolgálják!

Ezáltal erős hangsúlyt kap az emberi alkotás iránti tisztelet és az emberi kapcsolatok, végül, de nem utolsósorban a finnek számára nagyon fontos mindenfajta munka tisztelete.”

Milyennek találod a bevándorlók számára a boldogulást Finnországban, mennyire befogadó a finn társadalom?

“Finnország a történelem révén belekóstolt a nemzetköziségbe, mert az országot a svédek és az oroszok felváltva uralták évszázadokon át. A 80-as évekig zárt társadalom volt a finn, akkor kezdődött meg a beáramlás, bizonyos kvóták alapján, elsősorban Afrikából érkezőket fogadtak. Ma már nagyon színes egy országról beszélünk.

A finnek példamutató igyekezettel álltak a betelepülők mellé, nagyon sok tanár átképezte magát, hogy az érkezőket finnre tanítsa. Ma már a munkahelyek javarésze angol nyelvű, de szerintem a befogadó országgal szembeni legmélyebb tisztelet jele, ha megtanulod az ország nyelvét. Például az afrikaiak a saját törzsi nyelvükön kívül semmilyen nyelvet nem beszélnek és sokan nem tudnak írni sem. Nagyon nehéz feladat őket megtanítani finnre és beilleszteni egy magasszintű társadalomba. Így aztán ez a beilleszkedés sok afrikai számára majdhogynem kudarc. Az a hatalmas anyagi segítség is, amivel a finn állam fogadta őket, sok finn rosszallását váltotta ki. Ez az oka a jobboldal egyre növekvő népszerűségének is.

Szerintem nem a finnek nyitottsága hiányzik, hanem a betelepülőké. Nagy a különbség az európaiak helyzete és a távolabbról érkezettek között. Tele van az ország olyan európaiakkal és ázsiaiakkal, akinek jól sikerült az integrálódás.

Az egészségügy megroppanása Finnországban is kézzelfogható.

Az oktatás körül nagyon sok a vita, pedagógus sztrájkok is előfordultak, s nagy a gond a szociális ellátásban is. Egyre nő a harmadik világból érkező segítők száma, például Fülöp-szigeteki bevándorlók otthon tanulnak finnül, s már nyelvtudással érkeznek.”Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!


N


Szólj hozzá