Minden Ami Külföld | Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (5. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Veszteség és elkötelezettség. Túlélni előbbit. Bölcsen kezelni utóbbit. Most terítékre kerülnek, sűrű egymásutánban.

Túlélni a honvágyat – na de hogyan? (5. rész)

Veszteség és elkötelezettség. Két nagyon nem összeillő szó. Mégis terítékre kerülnek, sűrű egymásutánban.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Ez se lesz egy könnyen emészthető sorozat, nehogy azt hidd. Mi szóltunk. Vár rád sok-sok fájó kérdés, és a rájuk adott válaszaidból kirajzolódó fájdalmas valóság. Nem a világról. Önmagadról.

A külföldre költözés egy fizikailag is megtestesülő önismereti túra. Minél jobban fel vagy rá készülve – minél jobban ismered saját magadat – annál simább lesz. Azért sima aszfaltutat semmiképp se várj. De nem mindegy, hogy magashegyi sziklás terepen vagy csak egy kátyúkkal tűzdelt másodrendű úton igyekszel zötyögve túlélni. Ne feledd, ha kell segítség, itt vagyunk. És mint mindig mondjuk: vedd ki ami hasznos, dobd ki ami nem.

Túlélni a honvágyat: (1) tegyünk róla, hogy ne legyen (#5)

Most, hogy ilyen jól áttekintettük a személyiséged és indíttatást adtunk a változások kezelésében való fejlődésre, jöjjön a következő témánk. Ha azt gondoltad, a nehezével megvagy…

1.8 túlélni – avagy hogyan kezeljük a külföldre költözéssel járó veszteségeket?

Leginkább felkészüléssel. Mert fájni fog. Gyászolni fogsz. Akkor is, ha azt hiszed, hogy nem. Mert olyan dolgok kapcsán is érhet veszteségérzés, amikre álmodban sem gondolnál.

Azért is kell felkészülj, mert – valószínűleg – van, aki számít rád. Rád támaszkodik. Párod, gyereked. Ha nincs, akkor meg azért készülj fel túlélni, mert nem nagyon lesz, akire Te támaszkodni tudsz.

Az, hogy mennyire fog gyomorszájon vágni a gyász, megint csak több tényező függvénye. Függ egyrészt a hozzáállásodtól: mit vársz a külföldre költözéstől. Optimisták vagy pesszimisták a várakozásaid. Realisták vagy irrealisták az elvárásaid? Mennyire jártál utána? Tudod-e nagyjából mire számíthatsz? Vannak-e terveid, B-terveid és C-terveid?

Vajon úgy történnek-e a dolgok, mint számítottál rájuk vagy gubanc van az erőben? Ha nem hozzák a várakozásaidat, akkor hogyan reagálsz? Emlékszel, a sorozat elején azzal kezdtük, Te milyen vagy? Mik tudnak Téged kizökkenteni? Te hogy szoktál reagálni egyes helyzetekben?

Hogy állsz az érzelemszabályozással? Az önkontrollal? Vissza tudod-e tartani a reakciódat addig, amíg megfelelő közegbe kerülsz, ahol kiadhatod? Mi közben vigyázó szemek lesnek és számítanak rád.

Másrészt attól is függ hogyan tudod túlélni az arculcsapó veszteségeket, hogy mit hoztál magaddal otthonról. Gyerekként milyen gyászfeldolgozási és veszteség-megküzdési technikákat sajátítottál el. A szüleidtől. A származási családodban. Egyáltalán szabad volt-e beszélni róla otthon. Nem mindenhol (volt) az. Nálunk sem. Nekem alapjáig le kellett bontanom azt a gyászhoz történő hozzáállást, amit otthon megtanultam és felépíteni egy újat. Rengeteg energia és idő. Tudatosság. Kemény munka. Kőkemény.

Gondold végig. Főleg, ha nem csak saját magadért tartozol felelősséggel a külföldre költözés kapcsán. Harmadrészt, ha már dolgoztál magadon a témában, és van már „bejáratott” eszköztárad, akkor ülj le és írd le mik és kik fognak hiányozni. Milyen nehéz döntések rengethetnek meg majd mikor már odakint leszel/lesztek. Melyikre milyen válaszaid vannak? Melyikre milyen terveket tudsz készíteni? Az nem számít, hogy nagy valószínűséggel át kell majd írni a most készülő terveket. Legalább lesz mit! És nem nulláról kezdesz egy gödör mélyén állva.

A cikk végén összeszedtünk a témához kapcsolódó korábbi írásokat. Akkor vedd elő őket, miután meg megvan a saját listád és terveid. És elolvasásuk után egészítsd ki a papírodon lévőket, ha szükséges.

1.9 elkötelezettség – vakon vagy nem vakon?

Hasznos dolog az elszántság. Segít kitartani, a mocsáron átkelni, a lehetetlenből kijutni. Csak hogy van, amikor a lehetetlen tényleg lehetetlen. A világ összes elszántságával a tarsolyunkban is. Vagy esetleg túl nagy árat kell fizetni érte. Megéri? Mennyire éri meg? Ennyire megéri?

Az elengedés művészete

Célszerű, ha az elkötelezettséggel és a kitartással karöltve jár a bölcs elengedés művészete. Mert elengedni művészet. Veszteség. Gyász. Lásd előző pont.

Mert kapaszkodhatunk bele két kézzel bele miközben szétfoszlik a markunkban. És akkor ha esünk, akár nagyon nagyot. Akár magunkkal rántva másokat is. Emlékszel? A csónak borul. Együtt. Mind.

Ennél azért valamivel jobb kilátásokkal kecsegtethet a kontrollált esés. Mikor nem várjuk meg, hogy szétfoszoljon a kezünkben, hanem felkészülve az esésre és a landolásra, még mi engedjük el a kötelet. Ezáltal valamivel több kontrollunk lehet az esésünk és érkezünk felett.

Ez is egy olyan döntési helyzet, amire fel kell készülnünk. Fel kell készíteni saját magunkat, amennyire lehet, hogy amennyiben az élet úgy hozza képesek legyünk meglépni. És túlélni.

És hogy jön ehhez a bölcsesség? Bölcsesség az, tudni mikor kell kitartani és mikor kell elengedni. Mert ez nem mindig feltétlenül egyértelmű.

kockázatcsökkentés – tervezés által

Ne érts félre, tényleg szurkolok, hogy sikerüljön a külföldre költözés. Megtaláljad a helyed és megvalósuljon az álmod. Ezért mondom: tervezz. Előre, alaposan, lehetőleg minél több lépést, minél alaposabban. És legyenek B tervek. Meg C.

Legyen egyértelmű a cél. Legyenek döntési pontjaid. Döntési helyzeteid. És dönts is. Lehetőleg jól. Ne másokból indulj ki, hanem magadból.

Tudom, hogy lehet erőt és bátorítást meríteni más sikertörténeteiből, ahogyan a lehetetlent is végül megugrották, és sikerült nekik külföldre költözni. Meg ott maradni is. Beváltak a számításaik. Pedig csak fogták magukat egy nap és elindultak. Ilyen is van. Nem tagadom. Láttam ilyet. De ők ők. Nem Te.

Mert aztán ott vannak a nem-siker történetek. Mikor a nagy tervek után visszaköltözés jött. Mert nem váltak be a remények. Nem írom, hogy túlzó remények, mert ugye kinek mi és mihez képest. Ezek a történetek meg nagyon el tudják bizonytalanítani az embert. De megint csak azt mondom mint egy bekezdéssel feljebb. Láttam ilyet. De ők ők. Nem Te.

Ezért fontos, hogy TE tedd össze a terved. TE gondold végig. Dolgozd ki. TE döntsd el mikor vágsz neki, sőt azt is egyáltalán belevágsz-e. A döntés a tiéd. A felelősség is.

Ha kell segítség, itt vagyunk >


Kapcsolódó cikkeink a témában – olvasd őket végig és gondolkodj el rajtuk. Segíteni fognak felmérni, hogy állsz.


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá