Minden Ami Külföld | FINNORSZÁG: REKLÁM ÉS VALÓSÁG - 2.rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ismerd meg Finnországot egy hiteles újságíró és idegenvezető szemén át! Kultúra, munka, oktatás, boldogság és bevándorlás A VALÓSÁG TÜKRÉBEN!

FINNORSZÁG: REKLÁM ÉS VALÓSÁG – 2.rész

Az előző részben megtudhattátok milyen szálak is kötik interjú alanyunkat, Major Árvácskát Finnországhoz. Mesélt saját tapasztalatairól, a híres finn boldogságról, a bevándorlásról, életkörülményekről, valamint a kultúrális különbségekről.

Domán – Minden Ami Külföld

A beszélgetés mostani, második része is számos érdekességet rejt, de ha nem olvastad volna az előző részt, azt se ne hagyd ki!

Hogyan ítéled meg a finn oktatási rendszert a magyarhoz hasonlítva?

“Negyvenöt év után sem tudtam rájönni a finn titokra… Talán az, hogy akkor és addig adja a legnagyobb szabadságot a finn gondolkodás egy alakuló élet számára, amikor és ameddig arra a legnagyobb szüksége van. Hagyja, hogy egy fiatal kifussa, kipróbálja magát. Elengedik a gyerekeket a teljesítőképességük határáig és adnak időt arra, hogy megtalálják a saját maguk útját. Ez a hozzáállás segíti a gyerekek önfejlődését, s azt is, hogy sikeres felnőttekké válhassanak. A lehető leghosszabb ideig megadott szabad gyerekkor alapozza meg a boldog felnőttkort.”

Milyen tapasztalataid vannak a munkapiaccal kapcsolatban?

“A munkakeresés Finnországban hasonló kihívásokkal jár, mint itthon. Bár munkanélküliség létezik, bizonyos szakmákban nagy a kereslet a szakemberekre. A finn állampolgárok elsőbbséget élveznek, azonban számos területen, mint például a szolgáltatóiparban, egészségügyben és szociális szektorban rengeteg lehetőség adódik egy külföldinek is. Már a tanulmányaik alatt is kaphatnak támogatást a diákok és gyakornokok, ami lehetőséget teremt arra, hogy hamar megszerezzék a kellő tapasztalatot.”

Milyen szociális és egészségügyi támogatások állnak rendelkezésre az állampolgárok számára?

“A szociális támogatás rendszere, szervezettsége a fontos, amivel azt érték el, hogy különböző szinteken húznak meg hálókat és nagy csoda kell ahhoz, hogy az ember az összes hálón átessen. Egyedülálló a tanárasszisztens intézménye, ilyen szakot lehet végezni az egyetemen. Ha egy osztályban huszonöt diáknak kellene segítség, akkor huszonöt kapna segítséget… A tanároknál minden hetedik évben kötelező egy félév pihenő és az orvosi vizsgálat. A munkahelyeken óránként kávészünet van a dolgozóknak és nem túlóráznak.

Egy finn számára állandóan szem előtt van, hogy az adóját mire használja az állam. Az egyik legfontosabb állam által nyújtott biztonság éppen az adó jó felhasználása.”

Milyen a hajléktalanság problémája?

“Helsinkiben sokkal jobb a helyzet, mint Budapesten. Jobban kezelik a dolgot, sokkal jobban működik a szociális háló. Létezik a nemzeti nyugdíj: 250 euró, ami akkor jár, ha csak egyetlen napot is dolgoztál hivatalosan.”

Hogyan vélekedsz a költségekről, mennyire drága a mindennapi élet?

Ismerd meg Finnországot egy hiteles újságíró és idegenvezető szemén át! Kultúra, munka, oktatás, boldogság és bevándorlás A VALÓSÁG TÜKRÉBEN!

“Arányosítva is sokkal drágább, mint itthon, viszont jobban is élnek, nagyobb az anyagi jólét. Az országban, és főleg Helsinkiben 3500-4000 eurót meg lehet keresni. Helsinkiben 1000-2000 euró között lehet bérelni lakást. A külvárosban 4.000,- euró, a belvárosban 7.000,- euró a lakások négyzetmétere. Aki kint akar élni, azzal kell számolnia, hogy Helsinki ingatlanpiaca az egyik legdrágább Európában.”

Milyen szabadidős tevékenységek népszerűek és mennyire könnyű ezekhez hozzáférni?

“A finn emberek számára fontos a rendszeres szabadidős tevékenység. A testmozgás, a természetjárás és a különféle kézműves hobbi nagyon népszerű, és könnyen hozzáférhető mindenki számára. Emellett a nyugdíjat a finnek egy új életkezdésként tekintik, amikor is rengeteg lehetőségük van tanulásra, utazásra.”

Finnország miben különbözik a többi északi országtól?

“Zárkózottságukban, valamint a nyelvük is különböznek. Finn-ugor nyelvként a finn legközelebbi rokona az észt és a magyar. A svédhez mérve Finnország egy keleti ország. Dánia és Svédország pedig sokkal inkább Németországhoz hasonlít.

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik Finnországba terveznek utazni, költözni vagy dolgozni?

“Informálódjanak! Túl az idealista elképzeléseken, utazásokon, híreken, mindenképp hasznos meghallgatni az adott területen élőket, ismerősöket. Az adminisztratív tennivalók áttekintése is rendkívül fontos. Ha már ott van valaki, a munkahelyek és oktatási intézmények elintéznek mindent, megkapod az adott jogokat mindenben. Azt javaslom, hogy az érdeklődő olvasson előre sokat a finn társadalomról, a mentalitásról, kultúráról.

A nyelvtanulás is rendkívül fontos! Nemcsak a finn, a svéd nyelv ismerete lehet előny amellett, hogy az angol szinte egy kötelező alap. Finnországnak jó reklámja és marketingje van a világban. Szerintem kifejezetten jó dolog finnek lenni.”


Tudtad, hogy Major Árvácska egy fantasztikus útikönyvet írt Finnországról? Mindenképp érdemes elolvasni!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá