Minden Ami Külföld | Házi feladat Új-Zélandra költözőknek - 1. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Házifeladat Új-Zélandra költözés után? Hogy van még teendő a vízum és a repülőút után is? Van bizony, NEM IS KEVÉS!

Házi feladat Új-Zélandra költözőknek – 1. rész

Juhéjj, sikerült, megvan a vízum, költöztök…. a világ végére.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Mégis milyen házifeladat vár majd az Új-Zélandra történő kiköltözés után?


JÓ TUDNI> A cikksorozat célja, hogy segítséget nyújtson az Új-Zélandra történő kiköltözésben, a landolás utáni első lépéseiben. Bár igyekszik átfogó és részletes információkkal szolgálni, biztos, hogy maradtak ki dolgok. Használd kiindulópontnak és járj megfelelően utána. Ne feledd: vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem kell.

Megérkeztetek!

Landolt a gép, megvoltak az első örömkönnyek – még a levegőben, vagy a reptéren, vagy a szállásra menet… akárhol is érezted át először ezt a nehezen megfogató érzést, azért elintézendők még maradtak bőven. Sőt, a móka még csak most kezdődik!

Házifeladat Új-Zélandra költözés után? Hogy van még teendő a vízum és a repülőút után is? Van bizony, NEM IS KEVÉS!

Mivel a lakóingatlan bérlés nagyon másképp működik, mint Magyarországon, így erről jön majd egy külön rész. Az itteni banki világba történő bevezetés sem rövid. Szóval addig nézzük a többit és kezdjük az egyik elengedhetetlen lépéssel, az autóvásárlással.

Autó: alapszükséglet

Na de miért alaplépés az autóvásárlás? Legfőképp azért, mert a budapesti tömegközlekedésért szerintem sokan sírva könyörögnénk. Wellingtonban még aránylag egész jó – persze mihez képest, a helyiek azért még szoktak panaszkodni. Elég tisztességes busz- és vonathálózat van ott. Problémák akadnak, de legalább járnak buszok és aránylag sűrűen. És akkor itt kb. vége is. Aucklandban is létezik tömegközlekedés, sokan használják is, de elég lassú. Persze buszjáratok több nagyobb városban is vannak, azonban hálózat és a járatsűrűség azért hagy kivetnivalókat maga után.

Szóval bár nem lehetetlen, de elég kemény tud lenni az itteni élet autó nélkül. Főleg vidéken. A városban sincs élelmiszerbolt minden második-harmadik sarkon. Én közel lakom, így kb 4 km. És óránként jár busz is 😊. Átszállás nélkül! Vidéken simán előfordulhat, hogy 15-20 km a legközelebbi (nem túl nagy) élelmiszerbolt. És rengeteg helyen nincs is egyáltalán tömegközlekedés. Na ezért. Ezért házifeladat az autóvásárlás.

Autóvásárlás

Ahogy az egyik nemrég kiköltözött interjúalanyunk fogalmazott: „Az autóvásárlás olyan egyszerű, hogy az otthoni rendszerben sírva kéne könyörögjenek a receptért.”

Az ügyintézés végtelenül bonyolult. Online be kell jelenteni és kifizetni a díjat (jelenleg 9 NZD). Aztán várni a visszaigazolást (Certificate of registration) postán vagy e-mailben. Amennyiben nem akarod online intézni, be lehet menni valamelyik ügynökhöz – hosszú lista van, hogy mely szervezetek kínálnak ilyen szolgáltatást – és kitöltöd papíron a nyomtatványt. Cégre vásárolt autót online nem lehet regisztrálni. Az itteni állami szervezetek nagy része elég „felhasználóbarát”, így az autóvásárláshoz is adnak útmutatót, mire figyelj. Ebből kettőt emelnék ki, főleg, hogy kissé, illetve nagyon eltérnek a magyar rendszertől. Figyelj, rendszeres házifeladat következik!

Műszaki vizsga

A műszaki vizsgát WOF-nak hívják. Az újonnan forgalomba helyezett autók kivételével évente esedékes, kivéve az öreg (2000 előtt forgalmombahelyezett) autókat, ott félévente. Be lehet gurulni vizsgahelyekre, akár időpont nélkül is, és megcsinálják. Költsége valahol 50-80 dollár között. A legtöbb autószervíz is jogosult megcsinálni, szóval az olajcserével egyidejűleg azt is letudhatod. A WOF érvényességének idejét a szélvédő jobb felső sarkába ragasztott matricán látod. Nincs kártya, pecsét, akármi. De ha gondod lenne vele, online a rendszám alapján le lehet kérdezni itt.

Forgalmi

Na ez nincs. Van helyette „licencing (rego)”. Ezt „autó üzembentartási díj”-ként tudnám meghatározni. Ha nincs rego-ja akkor nem vezetheted. Vagyis igen, csak jön a bünti. A szélvédő bal alsó sarkában található egy zsebecske, oda van berakva a legfrissebb, rego lejáratát igazoló papír. Ezt postán küldik ki, ezért fontos, hogy a címedet frissítsd, ha költözöl. Ez is felettébb bonyolult ám itt mifelénk, online megoldható. Azért is fontos a címet karban tartani, mert oda jön az értesítés a rego lejárta előtt a megújításról. Az értesítő és rendszám alapján online kb 2 perc megcsinálni a rego-t. Aztán várni a postát a rego cetlivel, melyet epedve vár a zsebecskéje a szélvédőn.

Amikor lekérdezed a WOF-ot, akkor ott a rendszer megmondja a „licencing (rego)” lejárati dátumát is, szóval vásárlás előtt le tudod ellenőrizni.

Milyen autót?

Házifeladat Új-Zélandra költözés után? Hogy van még teendő a vízum és a repülőút után is? Van bizony, NEM IS KEVÉS!

Emlékeim szerint Magyarországon anno a japán autók jók voltak, csak drágák, főleg a szervízköltségük miatt. Mert messziről jött az alkatrész. Ezen logika alapján itt melyik autókat drága szervizelni? Na ugye. Régen a szomszédban (Ausztráliában) gyártottak „Holden” névre keresztelt Opelt, de a gyár bezárt 2017-ben.

Itt sok japán és dél-koreai autó van. Még az amerikaiak is talán olcsóbban szervizelhetők mint a földgolyóbis másik oldaláról valók. Aztán az se mindegy, hogy benzines, diesel, hibrid vagy elektromos. A dízelekre külön road user charges-t kell fizetni. Az elektromos jó lehet, bár vidékre, főleg a déli szigeten, nem mernék elmenni vele. Akadnak jócskán áramszünetek, szóval azzal nem mernék biztosra menni, hogy „majd feltöltjük”.

Tartalék benzint legalább lehet kannában vinni. És mielőtt azt hinnéd, hogy ez felesleges, simán előfordulhat, hogy 60-70-100 km van két benzinkút között. Feltéve, hogy van benzin ott, ahova megérkezel. Mert az is előfordult már, nem egyszer, hogy nem volt. Házifeladat: végiggondolni milyen autót célszerű vásárolnod.

KGFB (és Casco)

KGFB nem kötelező. Ennek ellenére nem hátrány, ha az autóvásárlási szerződéssel a kezedben felhívod az egyik biztosítót és kötsz egyet. Vagy online megkötöd. „Third Party Car Insurance”-nak hívják. Biztosítóból pedig akad néhány. Lentebb jön egy lista róluk 😊

Casco is létezik, a kgfb-vel összegyűrve, „comprehensive car insurance” névre hallgat. Átmenetet képez a kettő között a „third party, fire, theft” amely igazából kgfb kiegészítve tűz és lopáskárral. Az autódra vonatkozóan.

Saját tapasztalat alapján a biztosításban nevesíteni kell az autót vezető személyeket. Az önrész az egyes személyek esetében eltérhet, és attól is függhet, hogy milyen jogosítványa van valakinek és mióta van „full” új-zélandi jogosítványa.

És ezzel a lendülettel meg is érkeztünk a másik nagy falathoz: jogosítvány. Érkezik a következő részben.Biztosítók (a lista nem teljes)


https://mindenamikulfold.hu/member/karrier-tanacsado-uj-zeland-kanada-ausztralia-anglia/

Források:

Mire figyelj autóvásárláskor

WOF (Warrant of Fitness)

Autó WOF és rego lekérdezés

Licencing (rego) megújítás online

Road user charges (diesel cars)

Holden gyár bezárása

Áramszünetek


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá