Minden Ami Külföld | Házifeladat Új-Zélandra költözőknek - 2. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Elengedhetetlen házifeladat: jogosítvány konvertálás. Elvégre a 12 hónap gyorsan elrepül és utána is SZERETNÉL AUTÓT VEZETNI. UGYE?

Házifeladat Új-Zélandra költözőknek – 2. rész

Juhéjj, autó pipa! Vezetni is szeretnéd?

Írta: andi – Minden Ami Külföld

A házifeladat következő pontja következik. Mi is kell az autó használatához?


JÓ TUDNI> A cikksorozat célja, hogy segítséget nyújtson az Új-Zélandra történő kiköltözésben, a landolás utáni első lépéseiben. Bár igyekszik átfogó és részletes információkkal szolgálni, biztos, hogy maradtak ki dolgok. Használd kiindulópontnak és járj megfelelően utána. Ne feledd: vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem kell.

Jogosítvány

A jó hír, hogy a magyar jogosítvánnyal a legutolsó, országba történő belépés után 12 hónapig lehet vezetni. Persze van jó pár feltétel még hozzá, többek között, hogy itt nem vagy eltiltva a vezetéstől és nincs itteni jogsid.

A rossz hír, hogy a magyar jogsi magyarul van. S az itt nem hivatalos nyelv. Szóval kell róla angol fordítás. És akkor itt máris mindenféle döntési helyzetekben találod magadat. Mert ugyan elfogadják a vonatkozó ENSZ egyezmény alapján kiállított nemzetközi vezetői engedélyt is (international driving permit – issued in accordance with a United Nations Convention on road traffic) – erről még ejtünk szót bővebben -, de a jogosítvány konvertáláshoz – erről is lesz szó – kell hivatalos fordítás. Szóval nemzetközi jogosítvány nélkül ne indulj útnak. Vagy a legelső teendők között iktasd be a fordíttatást.

Esetleg intézd el még otthonról. Viszont légy résen!

Nemzetközi vezetői engedély – becenevén nemzetközi jogsi

Elengedhetetlen házifeladat: jogosítvány konvertálás. Elvégre a 12 hónap gyorsan elrepül és utána is SZERETNÉL AUTÓT VEZETNI. UGYE?

A nemzetközi jogosítvány tök jó dolog, személyesen ellátogatsz kormányablakba és megigényled. Na de melyiket? Merthogy a változatosság kedvéért két ENSZ egyezmény is van, a genfi és a bécsi. A genfi volt előbb, és amelyik ország aláírta a bécsit, annak az esetében a genfi hatályát vesztette. Azonban túl egyszerű lenne az élet ha… Új-Zéland aláírta volna a bécsit, de nem. 

Szerencsére azonban „Magyarországon a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény és/vagy a Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerinti nemzetközi vezetői engedély igényelhető. Javasolt az utazási célország szerint megfelelő nemzetközi vezetői engedélyt igényelni.” Levezetést lásd fentebb. Ha én ezt tudtam volna mielőtt útra kelek ide a világ végére…

Angol fordítás

Mivel – mint említettem – a konvertáláshoz kelleni fog hivatalos angol fordítás és a fordítóirodák listája adott, lehet érdemes elgondolkodni az „előre dolgozáson” és még indulás előtt megrendelni a fordítást. Esetleg is. A nemzetközi vezetői engedély mellé. Házifeladat: dönteni.

Mivel a magyar nem túl gyakori nyelv errefelé, a listából az „all language translations” tűnik járható útnak. Van, amelyikre online fel tudod tölteni a jogosítványt és fordítják is. Járj utána. Készülj rá. Hogy miért?

Azért, mert ha jogosítványod nem angolul van, akkor kötelező az angol fordítást magaddal cipelned. Ahogy az egyik fordítóiroda írja az oldalán „If you do not carry this translation, along with your original licence when driving, if you are stopped by the police you may not be allowed to continue driving.” Azaz ha vezetés közben nincs nálad a fordítás az eredeti jogosítvánnyal együtt, akkor ha megállít a rendőr akkor megcsinálhatja azt, hogy nem enged tovább vezetni.

Jogosítvány fajták

Az itteni rendszer szerint az ember fia/lánya learners jogosítvánnyal kezd, egy sikeres Kresz-tesztet követően. Ennek használata erősen korlátozott, mivel csak új-zélandi full jogsival rendelkező ember felügyeletével vezethet a tanulójogsis. Mikor megvan a megfelelő gyakorlat és sikerrel veszi az egy órás „restricted licence test” forgalmi vizsgát akkor kapja meg a restricted jogosítványt, ami – bár jóval megengedőbb – továbbra is tartalmaz jelentős korlátozásokat.

A restricted jogosítványt a megfelelő feltételek és sikeres „full licence test” forgalmi vizsgát követően lehet full jogosítványra upgradelni. A jogosítványfajtákról és a váltások követelményeiről a road code-ban úgyis részletesen tanulni fogsz 😊

Jogosítvány konvertálás

Hát igen, az a 12 hónap gyorsan el tud ám repülni. És amint eljön, a magyar jogsiddal tovább nem vezethetsz. Szóval mese nincs, konvertálni kell. Ez viszont nem két perc.

Ugyanis Magyarország nem tartozik azon országok közé, melynek jogosítvány-konvertálása egy csuklómozdulat lenne. Azaz készülj fel: KRESZ-teszt és forgalmi vizsga vár rád.

A konvertálás menetének részletes leírását megtalálod itt. Kelleni fog hivatalos fordítás a magyar jogsidról. És személyesen el kell zarándokolj az egyik olyan helyi (jellemzően AA, ez a helyi autóklub-féleség) kirendeltségbe, ahol foglalkoznak külföldi jogosítvány konvertálásával. Ez egy soklépéses házifeladat lesz.

Kresz-teszt

Gatyamadzag felköt. A teszt angolul van. És azért vannak érdekes szabályok. Meg olyanok is, amik pont másképp vannak mint Magyarországon. A „baloldalon vezetünk és jobboldalt van a kormány” kihíváson túl is. Például a fehér, átlósan sráfozott „ráhajtani tilos” terület az itt többek között a kanyaródó sáv bevezetéséül szolgál, és ráhajthatunk.

A road code (alias „KRESZ”) itt érhető el. Informatív, ábrákkal dúsított anyag. Gyakorolni tudsz ittitt, valamint az AA jóvoltából itt is. A vizsgán 35 kérdés van, 32 jó válasz kell ahhoz hogy átmenj. Ha sikerült, akkor kapsz egy ideiglenes jogsit, az enyim learners volt, szóval nem vezethettem felügyelet nélkül. És máris foglalhatod a forgalmi vizsgára az időpontot, ott, helyben.

Forgalmi vizsga

Amennyiben megfelelően régóta van külföldi jogosítványod (mikor én csináltam akkor 2 év volt a minimum), akkor egyből megadják a konvertáláskor a full jogsit. Így az én forgalmi vizsgám a full jogsis, fél órás volt. A forgalmi vizsgákról részletek itt.

Fontos, hogy ha bármiben elhasalna az autó a WOF-on, akkor a forgalmi vizsga egyből bukta.

Ideiglenes jogosítvány

A sikeres tesztek után egy papírt szoktak adni, „ideiglenes jogosítvány”, a rendes kártyás postán jön, kb. 2 hét. Amennyiben nem érkezik meg időben akkor neked kell szólni, hogy nem kaptad meg. Az ideiglenes papírjára rá van írva a határidő.Elengedhetetlen házifeladat: jogosítvány konvertálás. Elvégre a 12 hónap gyorsan elrepül és utána is SZERETNÉL AUTÓT VEZETNI. UGYE?

Tudtad?

Nem minden ország jogosítványának konvertálása ilyen bonyolult.

A tesztek alól mentesülő országok listája ezen a linken (kicsit legörgetve) egy táblázatban megtalálhatók.Források:

Ügyleírás – nemzetközi vezetői engedély igénylése

Autóvezetés Új-Zélandon

Angol fordítás nélkül lehet, hogy nem engednek tovább vezetni

Jogosítvány fordításra jogosult fordítók

Jogosítvány konvertálás

Forgalmi vizsgáról részletesen

Road Code (“Kresz”)

“Kresz” (road code) tesztek itt, itt és itt

Vonatkozó ENSZ egyezmények: bécsi és genfi


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá