Minden Ami Külföld | Külföldön élő diák, magyar diákigazolvány? - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A külföldön tanuló magyar diák igényelhet vajon magyar diákigazolványt? Az itthon töltött idő alatt is számos kedvezményt tenné elérhetővé!

Külföldön élő diák, magyar diákigazolvány?

A külföldön tanuló magyar diákok számára is lehetőség van magyar diákigazolvány igénylésére. A diákigazolvány számos kedvezmény igénybevételét teszi lehetővé, például kedvezményes utazást, belépőt kulturális rendezvényekre vagy múzeumokba, valamint kedvezményes vásárlást.

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Rengetegen azt gondolnák, hogy ahol a diák tanul, abban az országban, az iskola által kapja meg a diákigazolványát. Azonban a külföldön élő diákok magyar diákigazolvány igénylése lehetséges, ezt jó ha tudjuk! Ez számos kedvezmény igénybevételét teszi lehetővé, pl. kedvezményes utazás, belépő kulturális rendezvényekre vagy moziba, múzeumokba, valamint kedvezmények vásárláskor is, könyvesboltban és egyéb üzletekben.

A külföldön tanuló magyar diák igényelhet vajon magyar diákigazolványt? Az itthon töltött idő alatt is számos kedvezményt tenné elérhetővé!

A diákigazolvány igénylése online is kezdeményezhető, amihez az Oktatási Hivatal honlapján található nyomtatványt kell kitölteni, és csatolni a következő dokumentumokat:

  • Iskolalátogatási igazolás
  • Kitöltött diákigazolvány igénylőlap
  • Magyar állampolgárságot igazoló okirat másolata

Személyes tapasztalat

Egy kedves, közeli ismerősöm a gyerekével külföldön éli mindennapjait és elmesélte milyen tapasztalatokat szerzett a magyar diákigazolvány igénylés terén, ami a gyakorlatban így nézett ki: jó egy hónappal a Magyarországra történő utazásuk előtt már online beküldték a jelentkezést, a diákigazolvány igénylő adatlapot és az ahhoz kért iskolalátogatási igazolást is. Ezzel egyértelműen felgyorsították a folyamatot, hogy minél előbb a lánya kezében lehessen a magyar diákigazolvány és kihasználhassa annak lehetőségeit az itthon töltött nyári szünet alkalmával. Ezek alapján egyébként kaptak is egy igazolást, amivel 60 napig igénybe lehet venni az összes létező diákkedvezményt az országban. Ismerősöm elmondása szerint, így utólag belegondolva, nem is kell előbb elindítani az online igénylési folyamatot a hazaindulás időpontjától, mint 2 hét. Mindeközben viszont érdemes időpontot foglalni a kormányablakban, a NEK adatlap kitöltéséhez. Amint ez megvan, ezt is be kell küldeni online az Oktatási Hivatal felé, ami után postázták majd nekünk magát a végleges diákigazolványt. Mindaddig viszont, amíg azt nem kaptuk kézhez, egész nyugodtan használható az az igazolás, amit első körben kaptunk, hisz ezzel is már igénybe lehet venni a kedvezményeket, így nem marad le a gyermek semmiről.

Mindez teljes mértékben megéri, hiszen a diákok például egy ideig akár teljesen ingyenesen utazhatnak a helyközi buszokon, vagy a diák országbérlettel kevesebb, mint 2000 forintért akár korlátlanul vonatozhatnak az egész ország területén. A friss és aktuális kedvezményekről és azok feltételeiről kérlek mindig a hivatalos forrásból tájékozódj: további tudnivalók ezen az oldalon olvashatóak.

Hasznos tippek

  • Az igénylést minél előbb kezdeményezzd, hogy időben megérkezzen a diákigazolvány.
  • Ha az igénylést online kezdeményezed, ügyelj arra, hogy a dokumentumokat jól olvashatóan szkenneld be.
  • Ha a diákigazolványhoz szükséges, a NEK adatlapot a kormányablakban intézzük, ezért időpontfoglalás szükséges.

A diákigazolványhoz kapcsolódó kedvezményekről is találsz bővebb információt az Oktatási Hivatal honlapján és a diakigazolvány.hu oldalán.

Forrás(ok):

oktatas.hu

diakigazolvany.hu


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá